Valley of the Gods

Valley of the Gods

Goddelijke sensatie

Valley of the Gods heeft hetzelfde imposante westernlandschap als Monument Valley. Maar in Valley of the Gods is het verlaten. Op de 26 kilometer lange onverharde weg tussen de dieprode rotsformaties kom je slecht sporadisch anderen tegen. En dat is een goddelijke sensatie. Zelfs midden in de zomervakantie is het er niet drukker dan bij een eerder bezoek in november.

Het is best spannend om een onbekende onverharde weg op te rijden die zo lang is. Geen toegangshuisje, geen voorzieningen, alleen een stoffig spoor door de woestenij. De grindweg ligt er uitstekend bij, check. Het weer is kurkdroog, check. Onze auto staat hoog op de poten, check. Het grote genieten kan beginnen.

start van Valley of the Gods bij Highway 163

Verspreid langs de route liggen bizar gevormde rotsformaties, als eilanden in een zee van rood zand en droge struiken. Ze hebben fantasierijke namen: Seven Sailors, Setting Hen Butte, Rooster Butte, Battleship Rock. De grappigste vondst is De Gaulle and his Troops. Een rots als een menhir die fier en ver voor een grotere klomp staat die de troepen voorstellen. Maar het kan ook zijn dat De Gaulle achter de troepen staat, het is net hoe je er naar kijkt.

Seven Sailors, Valley of the Gods
uitzicht op Setting Hen Butte en Rooster Butte
De Gaulle and his Troops

De weg lijkt vast te gaan lopen tegen de 300 meter hoge rotswand van Cedar Mesa. Hoe dichter we die naderen, hoe dichter de rotseilanden op elkaar liggen. De weg wordt smaller, maakt een klimmetje en draait dan om Castle Butte weer weg van Cedar Mesa. Voor ons verschijnt een nieuwe serie lompe schoonheden. Achter ons knipogen de gepasseerde rotsformaties vanuit een ander perspectief. Valley of the Gods is een stukje hemel op aarde.

de Jeep bij Castle Butte in Valley of the Gods
weg door Valley of the Gods bij Castle Butte
Rudolph and Santa Claus
uitzicht op Cedar Mesa vanuit Valley of the Gods
koeien in Valley of the Gods

Routekaart

  • De onverharde weg door Valley of the Gods begint aan Highway 163, tussen Mexican Hat en Bluff. Langs de highway staan eenvoudige wegwijzers bij de afslag. Het is handig om de locatie van de afslag ook in te stellen op je navigatiesysteem.
  • Het is ook mogelijk om de route in tegengestelde richting te rijden. In dat geval ligt het startpunt aan Highway 261.
  • Onder droge omstandigheden rijdt de grindweg perfect. Toch is een SUV aan te raden vanwege enkele stukken die wat hobbeliger zijn, vooral bij Castle Butte.
  • Wees je ervan bewust dat het met een huurauto niet is toegestaan om op onverharde wegen te rijden. Doe je dat wel, dan ben je onverzekerd voor schade of wegsleepkosten. Lees ook de adviezen voor rijden op onverharde wegen.

Meer informatie

  • Valley of the Gods is gratis toegankelijk en er zijn geen voorzieningen. Het is gewoon een weg door de ruige natuur.
  • Niet iedereen kan of wil op onverharde wegen rijden. In dat geval kun je naar het beroemde Monument Valley voor soortgelijke eindeloze landschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *