Valley of Fire State Park

Valley of Fire State Park

Overzichtskaart

Bezienswaardigheden

Valley of Fire State Park sign

Een bezoek begint natuurlijk met een foto van het bord bij het binnenrijden van het park. In dit geval is dat bij de oostelijke ingang van Valley of Fire State Park. Op de achtergrond zijn al de rotsen te zien waar Elephant Rock zich schuilhoudt.

Valley of Fire State Park sign

Elephant Rock

Wanneer zal de slurf doormidden breken? Die vraag komt toch onwillekeurig op bij het zien van Elephant Rock. De rots ligt vlakbij de oostelijke ingang van het park aan de Valley of Fire Highway. Het parkeerterrein is duidelijk aangegeven met een bord. Vanaf het parkeerterrein lopen twee wandelpaden naar Elephant Rock. De kortste is 200 meter en loopt parallel aan de weg, het andere pad maakt een ommetje en is 300 meter lang. Vanaf de kant van de weg ziet de olifant er nogal blokkerig uit. De gelijkenis met een olifant is het meest treffend wanneer je onder de slurf doorloopt om ‘m vanaf de andere kant te bekijken. Dat is overigens wel de schaduwzijde, waar pas in de loop van de middag zon op schijnt. Het kan vanuit die hoek ook lastig zijn om de olifant te fotograferen zonder mensen op de achtergrond.

de blokkerige Elephant Rock vanaf de kant van de weg
Elephant Rock vanaf zijn betere kant

Seven Sisters

De schoonheid van Seven Sisters wordt akelig verstoord door de picknickplaats die aan de voet van de rosten is opgetrokken. De picknicktafels staan namelijk onder grote overkappingen om eters te beschermen tegen de brandende woestijnzon. Het is werkelijk onmogelijk om ook maar één van de Seven Sisters te fotograferen zonder zo’n overkapping of toilethuisje of stuk parkeerterrein in beeld.

Seven Sisters in Valley of Fire State Park

White Domes Road

White Domes Road is de 9 kilometer lange zijweg van de Valley of Fire Highway in noordelijke richting. Het is de afslag richting visitor center, maar al voor het bezoekerscentrum buigt de weg naar links. De schitterende route loopt dwars door de onwaarschijnlijk gekleurde rotsformaties van Valley of Fire. Langs de weg zijn een aantal ruime parkeerplaatsen aangelegd die hieronder apart worden beschreven.

Een mooie eerste stop is na ongeveer een kilometer, net voorbij het hoogste punt van de weg tussen de rode rotsen. Langs de kant van de weg is daar plek voor één of twee auto’s. Door een stukje op de rotsen te klimmen, zie je White Domes Road prachtig voor je liggen.

White Domes Road in Valley of Fire State Park

Rainbow Vista

Afgaande op de kleuren is het uitzicht ten westen van het parkeerterrein Rainbow Vista. Verwarrend genoeg loopt de Rainbow Vista Trail in oostelijke richting, waar de rotsen overwegend rood zijn.

Rainbow Vista in Valley of Fire State Park

White Domes Road P1

Een lap grind langs de weg met een klein bordje P1 erbij. Geen voorzieningen of start van een wandeling. Het enige doel van het parkeerterrein is om foto’s te kunnen maken van de omgeving.

uizicht vanaf P1 op de White Domes Road

White Domes Road P2

Parkeerterrein P2 heeft dezelfde opzet als P1 met nog mooiere plaatjes.

uitzicht vanaf P2 langs White Domes Road
uitzicht vanaf P2 langs White Domes Road

Pastel Canyon

Vanaf White Domes Road kun je zo de betoverende Pastel Canyon inlopen. Weinig mensen weten dat, want er is geen bord of parkeerplaats te bekennen. Het is dan ook aan te raden om een navigatiesysteem in te stellen op de precieze locatie. Dat is in een dip in de weg, waar je simpelweg het zandpad in oostelijke richting inloopt. In de dip is ook ruimte om de auto langs de weg te parkeren.

Een andere mogelijkheid om Pastel Canyon te zien is door de Seven Wonders Trail te wandelen.

Pastel Canyon in Valley of Fire State Park

White Domes

Het parkeerterrein bij White Domes ligt ingesloten tussen rotsen. Om iets van de omgeving te kunnen zien, is inspanning vereist. Dat is ofwel het lopen van White Domes Trail, ofwel het beklimmen van de rotsen. Voor dat laatste kun je het beste White Domes Trail oplopen en op het hoogste punt van het zandpad links omhoog klauteren. Het uitzicht is daar werkelijk aan alle kanten spectaculair.

uitzicht vanaf de rotsen bij White Domes
uitzicht vanaf de rotsen bij White Domes

Fire Canyon / Silica Dome

White Domes Road heeft één zijweg en aan het einde ervan ligt Fire Canyon / Silica Dome. Daar zijn de smaken vanille en chocola uit de reusachtige op hol geslagen ijsmachine gelopen.

uitzicht bij Fire Canyon / Silica Dome

Atlatl Rock

Het is niet nodig om op de rotsen te klauteren en naar de rotstekeningen te speuren. Er is een kloeke trap tegen Atlatl Rock gebouwd die je precies naar de juiste plek brengt. Over de tekeningen is maar weinig informatie te vinden, alleen dat ze meer dan 4000 jaar oud zijn. De vlammende rotsen zelf zijn overigens ook erg gaaf.

rotstekeningen op Atlatl Rock

Arch Rock

Arch Rock is een grappig boogje bovenop een niet heel grote rots langs de weg. Om de boog te kunnen zien moet je op enige afstand van de rots staan, aan de overkant van de weg of achter de rots.

Arch Rock in Valley of Fire State Park

Windstone Arch

Windstone Arch is een opmerkelijk doorkijkje. Zonder aanwijzingen zou je er zo aan voorbij lopen. Met de volgende tips moet je het kunnen vinden.

  • Het eenvoudigst is om de navigatie in te stellen op Fire Cave / Windstone Arch. Je wordt dan vanaf de Valley of Fire Highway iets meer dan 200 meter een onverharde weg op geleid.
  • Loop langs de grote rotspartij naast de weg naar een kleinere rotsformatie daarachter. Steek daar je bovenlijf in de opening waar twee flinke keien liggen en je ziet Windstone Arch. Zie ook de pijl op onderstaande foto.
aanwijzing op Windstone Arch te vinden
Windstone Arch in Valley of Fire State Park

Wandelingen

Seven Wonders Trail

Deze wandeling combineert Fire Wave met de minder bekende Pastel Canyon en Crazy Hill. Het merendeel van de route is niet gemarkeerd, zodat je vrijwel alleen tussen de veelkleurige rotsformaties loopt. En dat is een grandioze ervaring.

Lengte: 3,0 km

Verder lezen

Seven Wonders Trail in Valley of Fire State Park

Fire Wave Trail

Het landschap van Valley of Fire bestaat al miljoenen jaren. Toch is Fire Wave pas in 2010 echt ontdekt en nu een topattractie van het park.

Lengte: 2,3 km

Verder lezen

Fire Wave in Valley of Fire State Park

Praktische informatie

  • De officiële website van Valley of Fire State Park bevat de basisinformatie voor een bezoek aan het park, zoals tarieven en openingstijden.
  • De America the Beautiful jaarpas is niet geldig voor Valley of Fire, omdat het een State Park is en geen National Park.
  • De oostelijke ingang is self-pay: je moet het entreegeld in een envelop in een brievenbus deponeren. Zorg dus dat je het bedrag gepast bij het hebt wanneer je het park via deze ingang binnenrijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *