Monument Valley

Monument Valley

Overzichtskaart

Highway 163

Ooit gehoord van Highway 163? De weg heeft niet de naam van Highway 1 of Route 66, maar verdient dat wel. Highway 163 is een spectaculaire weg dwars door Monument Valley. Snijdend door het dieprode zand voert de route je langs beelden die je vreemd genoeg al heel goed kent. Je rijdt door het decor van menig westernfilm en televisiereclame.

Hieronder wordt de route beschreven van Kayenta naar Mexican Hat.

Agathla Peak

Dit is nog geen Monument Valley. Maar rijdend over Highway 163 kan deze opvallende monoliet je niet ontgaan.

Agathla Peak

Eagle Mesa viewpoint

Monument Pass is het punt waar Highway 163 tussen de rotsformaties van Monument Valley doorsteekt. Komend vanaf de afslag naar het Navajo Tribal Park zie je de rotspartijen prachtig liggen. Er zijn diverse plaatsen waar je langs de weg kunt stoppen om foto’s te maken. De uitzichtpunten heb ik zelf een naam gegeven op basis van wat je er ziet. De precieze locaties zijn terug te vinden op de overzichtskaart boven aan deze pagina.

Eagle Mesa langs Highway 163
Highway 163 bij Eagle Mesa

Brighams Tomb viewpoint

Brighams Tomb viewpoint

Mile Marker 13

Na het passeren van Monument Pass doemt in de achteruitkijkspiegel langzaam een iconisch silhouet op van Monument Valley. Rij door tot mile marker 13. Daar is het uitzicht het mooist en is aan beide kanten van de weg ruimte om te parkeren.

Highway 163 door Monument Valley bij mile marker 13

Fototip: bezoek mile marker 13 aan het begin van de ochtend, dan staat de zon het best. Gedurende de dag valt er snel schaduw over de rotsen.

Forrest Gump Point

Vlakbij mile marker 13 vloeien film en werkelijkheid vrolijk in elkaar over. Er staat een bord in de grond om te markeren dat Forrest Gump hier stopte met zijn cross-country run.

Forrest Gump Point langs Highway 163

Navajo Tribal Park

Het landschap langs Highway 163 smaakt naar meer. Dus wil je ook het échte Monument Valley Navajo Tribal Park bezoeken. Bij het binnenrijden van het park moet het stevige bedrag van $20 per personenauto worden betaald. Dat is natuurlijk voor de goede zaak, het beheer van de ongerepte natuur in het park. Toch voelt het als platte commerciële uitbuiting. De meeste bezoekers zullen namelijk niet verder komen dan het uitzichtpunt naast het bezoekerscentrum. Wil je meer van het park zien, dan moet je een onverharde weg op. Of je moet een tour boeken, waarbij je op rudimentaire bankjes achterop een pick-up door het park hobbelt.

Monument Valley uitzichtpunt bij bezoekerscentrum

Monument Valley Loop Drive

Monument Valley Loop Drive is een route van ongeveer 20 kilometer en geheel onverhard. Het biedt de unieke ervaring om zelf door het rode zand rijden tussen de rotsformaties van Monument Valley. Ik heb de route in 2007 en 2012 gereden in een gewone personenauto, maar dat is niet aan te raden. Vooral de helling in het begin heeft flinke kuilen waar je behoedzaam omheen moet manoeuvreren. Lees ook de adviezen voor rijden op onverharde wegen.

Monument Valley Loop Drive

Onderstaande foto’s zijn een mix van twee bezoeken, op een bewolkte ochtend en op een zonnige middag. Het verschil in kleurschakering van het landschap bij zon of bewolking is opmerkelijk.

Three Sisters

Three Sisters in Monument Valley

Camel Butte

Camel Butte in Monument Valley

Rain God Mesa

Rain God Mesa in Monument Valley

Spearhead Mesa

Spearhead Mesa in Monument Valley

Totem Pole & Yei Bi Chei

Totem Pole en Yei Bi Chei

Artist’s Point

Een voltreffer die de naam Artist’s Point eer aan doet. Er schijnt net wat licht tussen de donkere bewolking op Merrick Butte en East Mitten Butte.

Artist's Point in Monument Valley

Praktische informatie

  • Op de website van Monument Valley Navajo Tribal Park vind je praktische informatie voor een bezoek, zoals openingstijden, tarieven en georganiseerde tours.
  • De America the Beautiful jaarpas is niet geldig voor Monument Valley Navajo Tribal Park, omdat het geen National Park is.
  • Valley of the Gods is een aantrekkelijk alternatief voor het rijden van de Monument Valley Loop Drive.

Slapen & Eten

Goulding’s Lodge

De kamer is gewoon goed en netjes, maar daar gaat het niet om. Het is de locatie die Goulding’s Lodge uniek maakt, of beter gezegd het uitzicht. Door de grote glazen schuifpui van de kamer en vanaf het balkon heb je fenomenaal uitzicht over de rotsformaties van Monument Valley. Het is net weer een ander perspectief dan langs Highway 163 of in het Navajo Tribal Park. De locatie heeft een prijs, want overnachten in Goulding’s Lodge is niet goedkoop. In het laagseizoen kun je nog wel eens redelijke prijzen treffen wanneer je op tijd boekt.

Goulding's Lodge in Monument Valley

Wil je zonder overnachting toch het uitzicht ervaren, dan kun je ook iets gaan eten in het restaurant van Goulding’s Lodge. Het is een klassieke diner met eenvoudige en betaalbare gerechten. En met het onovertroffen panorama op Monument Valley.

November 2007, november 2016

Meer informatie

Stagecoach Restaurant bij Goulding's Lodge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *