Highway 1

Highway 1

Overzichtskaart

Officieel heet de weg California State Route 1 en loopt langs de Grote Oceaan van ver boven San Francisco tot het zuiden van Los Angeles. Voor de legendarische roadtrip over Highway 1 hoef je niet de hele weg te rijden. De hoogtepunten liggen in het ruige kustgebied Big Sur, tussen Monterey en San Simeon.

Bezienswaardigheden

17-Mile Drive

De rit over 17-Mile Drive is een curieuze ervaring. Rechts ligt de fraaie kustlijn van het schiereiland Monterey. Links voeren gemanicuurde golfterreinen de boventoon, afgewisseld door villawijken en country clubs.

Verder lezen

Lone Cypress - 17-Mile Drive

Point Lobos

Point Lobos is een kleine uitloper in zee, een postzegel puur natuur die via korte wandelroutes kan worden verkend. Ondanks de geringe omvang is er genoeg variatie. Majestueuze cipressen, rotsbogen boven zee, hagelwitte stranden en een volgescheten vogeleiland.

Verder lezen

Sea Lion Point Trail

Soberanes Point

Soberanes Point leent zich uitstekend om even de benen te strekken langs Highway 1. Maak in ieder geval het klimmetje naar de heuveltop, voor een adembenemend uitzicht over de grillige rotskust. Wie genoeg tijd heeft, kan in een klein halfuurtje het aantrekkelijke pad rond de heuvel wandelen.

De kleine parkeerplaatsen aan de voet van de heuvel zijn snel vol. Driehonderd meter noordelijker is genoeg parkeerplek bij de Soberanes Canyon trailhead.

uitzicht vanaf de heuveltop bij Soberanes Point
baai ten noorden van Soberanes Point

Rocky Creek Bridge

Rocky Creek Bridge is kleiner en minder beroemd dan de Bixby Creek Bridge die een kilometer verderop ligt. Het heeft wel een andere troef. Behalve uitzicht op de brug heb je er ook uitzicht op een mooi strand.

Rocky Creek Bridge, Highway 1
het strand naast Rocky Creek Bridge

Bixby Creek Bridge

De naam zal de meeste mensen niet veel zeggen. Maar zoek op Internet naar afbeeldingen van Highway 1 en je ziet Bixby Creek Bridge. Die mag je dus niet missen.

Het uitzichtpunt ligt direct ten noorden van de brug langs de weg. Wanneer het parkeerterrein uitpuilt, wordt ook langs de onverharde zijweg aan de overkant geparkeerd. Het is sowieso leuk om die onverharde weg op te lopen om Bixby Creek Bridge vanuit een andere hoek te bekijken.

Bixby Creek Bridge, Highway 1
Bixby Creek Bridge, Highway 1

Sea Otter Refuge View Point

Rijdend van noord naar zuid stop je hier spontaan voor het weidse uitzicht op Little Sur River Beach. Dat heb je totaal niet in de gaten wanneer je uit het zuiden komt aanrijden.

Sea Otter Refuge View Point, Highway 1

Little Sur River Beach

Langs de zuidkant van Little Sur River Beach liggen meerdere parkeerhavens. Dat is alleen om foto’s te maken van deze opvallende plek. Hekken met verbodsborden maken duidelijk dat het strand niet mag worden betreden.

Little Sur River Beach, Highway 1

Seal Beach Overlook

Seal Beach Overlook, Highway 1

Partington Cove Vista Point

Deze stop zomaar ergens langs de weg blijkt een prachtig uitzicht op Partington Cove te zijn. Schuimend slaan de golven zich stuk op de rotsen en kolken door een nauwe doorgang. Er ligt een aangenaam ogend wandelpad, maar die hebben we zelf niet uitgeprobeerd.

Partington Cove, Highway 1

McWay Falls

Een klassieker waar je niet aan voorbij kunt bij een rit over Highway 1. Het baaitje is van zichzelf al een natuurlijke schoonheid, omsloten door donkere rotsen met veel begroeiing. Maar de ware attractie is het watervalletje dat vanaf de rosten op het strand piest.

McWay Falls, Highway 1

Parkeren bij McWay Falls is wel een dingetje. Er is een keurig officieel parkeerterrein. Daarvoor dien je $10 te betalen bij de self-pay box, voor daggebruik van Julia Pfeiffer Burns State Park. Voor alleen een kort bezoekje aan McWay Falls proberen veel mensen de auto langs Highway 1 kwijt te raken. Dat kost niets, maar je bent niet de enige en moet wat geluk hebben.

Tip voor wie betaald parkeert: zoek eerst een parkeerplek en betaal daarna. Ook het betaald parkeerterrein kan namelijk helemaal vol zijn.

Big Creek Bridge

Een lage brug met elegante bogen, die samen met de opvallende rots ernaast een mooi plaatje vormt.

Big Creek Bridge, Highway 1

Big Creek Cove Vista Point

Mooi panorama van de kust waarbij je Big Creek Bridge in de verte ziet liggen.

Big Creek Cove, Highway 1

Gamboa Point

Gamboa Point, Highway 1

Mill Creek Vista Point

Het wegdek van Highway 1 moet natuurlijk ook op de foto. Vanaf dit punt kun je de weg een behoorlijk eind langs de kust overzien.

Mill Creek Vista Point, Highway 1

Mud Creek View Point

Vanaf hier is duidelijk de helling te zien die in mei 2017 is ingestort en een gat in Highway 1 heeft geslagen. Het is een enorme klus geweest om de helling dusdanig te fatsoeneren en te stabiliseren dat er opnieuw een weg kon worden aangelegd. Wanneer ik er in oktober 2018 ben, is de weg net weer een paar maanden open.

Mud Creek, Highway 1

Op de website van U.S. Geological Survey staat een interessante animatie van de Mud Creek landslide en het herstel.

Elephant Seal Vista Point

Het kost geen enkele moeite om de zeeolifanten te spotten. Het strand ligt er vol mee en je staat er met de neus bovenop. Langs het hele strand is een looppad aangelegd om de dieren uitgebreid vanuit alle hoeken te kunnen bekijken. Op de website van Friend of the Elephant Seal is uitgebreide informatie te vinden over de zeeolifanten en het bezoeken van deze plek.

Elephant Seal Vista Point
een flinke mannelijke zeeolifant met slurfneus

Praktische informatie

Wegafsluitingen

Check of er geen wegafsluiting is voordat je plannen maakt voor een roadtrip over Highway 1.

  • Tussen mei 2017 en juli 2018 was Highway 1 gesloten bij Mud Creek. De weg was daar door een landslide weggevaagd.
  • In januari 2021 is de weg bij Rat Creek meegesleurd in een puinstroom door hevige regenval. De verwachting is dat de weg in de zomer van 2021 weer open kan.

Bij een wegafsluiting is een deel van de bezienswaardigheden vaak nog wel te bereiken. Maar Highway 1 is dan niet meer te gebruiken als doorgaande route tussen San Francisco en Los Angeles.

In welke richting rijden?

Highway 1 heb ik in beide richtingen gereden. Er zijn verschillen, maar niet zodanig dat er een voorkeur uitrolt.

  • Van noord naar zuid rij je aan de zeezijde en daar zijn vaak ook de parkeerplaatsen voor uitzichtpunten. Een spontane stop maken gaat daardoor iets spontaner.
  • Van zuid naar noord heb je de zon in de rug. Daardoor heb je tijdens het rijden goed licht op de rotskust voor je.
In een oude camper langs Highway 1

Slapen & Eten

Pelican Inn Monterey

Een heerlijk kleinschalig motel dat er keurig verzorgd uitziet, met de friswitte houten balustrade en uitpuilende bloembakken. Het ligt prettig in het groen en niet ver buiten het centrum van Monterey. Ook de kamer is netjes, met fijne bedden en voorzieningen zoals airco, koelkast en magnetron. De kamer is niet heel groot, maar twee grote koffers kunnen we er nog wel kwijt. Er is geen bureau, wel een krap zitje met tafel en twee stoelen waar je achter de laptop kunt. Pelican Inn biedt geen ontbijt. Voor ons een mooie aanleiding om voor de broodnodige variatie eens een hip ontbijtcafé op te zoeken.

Augustus 2019 (1 nacht)

Meer informatie

Pelican Inn Monterey

First Awakenings

Het is half negen in de ochtend. Het is uitgestorven in de oude conservenfabriek, alle winkeltjes zijn nog gesloten. Helemaal achter in de hoek is één zaak geopend, het ontbijtcafé First Awakenings. Daar is het gezellig druk en zijn we precies op tijd voor het laatste tafeltje. Veel hipper dan dit kun niet ontbijten. De hoge fabrieksruimte met vierkante ruitjes in wandvullende metalen kozijnen zorgt voor de juiste industriële sfeer. Alle gerechten zijn bereid met verse ingrediënten en lopen uiteen van goedgevulde omeletten tot pannenkoeken met tarwekiemen.

Augustus 2019

Meer informatie

First Awakenings ontbijtcafé in Pacific Grove

Islands Restaurant Monterey

Er zijn ongetwijfeld pittoreskere restaurants in Monterey dan een hamburgerketen in een groot shopping center. Maar de hamburgers bij Islands Restaurant bevallen zo goed, dat we de keten later in Los Angeles nog een keer opzoeken. Er is keuze uit tien soorten hamburgers, die ook allemaal als vegetarische variant te bestellen zijn. Daarbij kan nog gekozen worden tussen een wit of volkoren broodje. De lekkere vers gesneden friet of zoete-aardappelfriet maken het helemaal af.

Augustus 2019

Meer informatie

Islands Restaurant Monterey

Quality Inn Near Hurst Castle

San Simeon is een troosteloos oord, een tochtige kale vlakte aan zee. Het is niet eens een echte plaats, maar een verzameling hotels en restaurants langs de doorgaande weg. Quality Inn is een van die hotels en ligt erbij als een kleine oase. Het hotelterrein is ruim opgezet en aangekleed met groene hagen en coniferen. De kamer is overdadig in ruimte en comfort en heeft zelfs een balkon. De ontbijtruimte is in het hotel te krap. Er staan extra ontbijttafels op de gang, maar het blijft behelpen. Voor één nacht is het al met al een prima hotel. Het ligt gunstige langs Highway 1 en de prijs-kwaliteitverhouding is veel beter dan elders op de route.

Oktober 2018 (1 nacht)

Meer informatie

Quality Inn Near Hurst Castle in San Simeon

Big Sur Restaurant

Een restaurant zonder poespas waar je terecht kunt voor een lekker gewone prak eten. Het smaakt prima en waar ik helemaal blij van word, is de menselijke maat van de portie. Die kan ik helemaal op zonder opgeblazen gevoel.

Oktober 2018

Meer informatie

Big Sur Restaurant in San Simeon

Twins Bay Inn

Een voormalig Best Western motel van de oude stempel. Het terrein is bijzonder ruim opgezet en ligt aan de doorgaande weg aan de rand van Morro Bay. De kamers zijn gemoderniseerd met een kunststof vloer, fris geverfde muren en een nette, eenvoudige badkamer. Daarna lijken de oude onverslijtbare meubels weer te zijn teruggezet, waardoor het eindresultaat niet erg harmonieus oogt. Maar daar malen wij niet om, het is gewoon een nette kamer met alles wat we nodig hebben.

Update: Het motel heet tegenwoordig Rodeway Inn at Morro Bay.

Augustus 2019 (1 nacht)

Meer informatie

Twins Bay Inn (nu Rodeway Inn) in Morro Bay

Tognazzini’s Dockside Restaurant

Er is niets schilderachtigs aan de vissershaven van Morro Bay. De kotters liggen aan de voet een elektriciteitscentrale waarvan de drie schoorstenen beeldbepalend zijn. De dokken, de loodsen, het asfalt om te parkeren, alles is puur functioneel. Langs de kade ligt Tognazzini’s Dockside Restaurant. De sobere barak is de plek om te zijn voor het eten van verse vis. De sfeer is ongedwongen en het restaurant zit compleet vol; we moeten een kwartiertje wachten op een tafel. Het menu loopt uiteen van eenvoudige fish & chips of taco’s tot deftige diners.

Augustus 2019

Meer informatie

taco's in Tognazzini's Dockside Restaurant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *