Death Valley National Park

Death Valley National Park

Overzichtskaart

Een zinderende zoutvlakte. Zo staat Death Valley National Park toch wel het meest bekend. Maar ook de brute bergen aan weerszijden van de zoutvlakte zijn weergaloos. Er liggen de meest wonderlijke kleurrijke rotspartijen en badlands in verscholen.

Bezienswaardigheden

Badwater Basin

Badwater Basin is de grote trekpleister op de zoutvlakte van Death Valley. Het ligt 86 meter onder zeeniveau, het laagste punt van Noord-Amerika. Wanneer de temperatuur het toelaat, kun je bij Badwater Basin zo’n anderhalve kilometer de zoutvlakte oplopen. Bij zomerhitte is het even kort uitstappen om foto’s te maken vanaf de vlonder naast het parkeerterrein.

Badwater Basin, Death Valley National Park

Devil’s Golf Course

Bij Devil’s Golf Course is de bodem van de vallei bezaaid met puntige keien. Dat heeft een bijzonder effect op de zoutlaag. Door erosie is het zout als een soort kristal neergeslagen op de rotsblokken. Met een beetje speuren kun je kleine bogen in het zoutkristal ontdekken.

Devil’s Golf Course ligt aan het eind van een twee kilometer lange gravelweg. Die is prima te rijden, al mag het met een huurauto eigenlijk niet.

Devil's Golf Course, Death Valley National Park
boog in het zoutkristal van Devil's Golf Course

Artist’s Drive

Artist’s Drive is een toeristische route pur sang. Het enige doel van de weg is om je langs de kleurrijke rotsformaties te voeren en daarvan te laten genieten. Het hoogtepunt langs de route is Artist’s Palette, een groep rotsen in alle kleuren van… een schilderspalet. In de loop van de middag schijnt de zon het fraaist op Artist’s Palette.

Artist’s Drive is iets meer dan 14 kilometer lang. De weg is éénrichtingsverkeer en start bij de zuidelijke toegang vanaf Badwater Road. Langs de weg kun je vrijwel overal stoppen in de berm om foto’s te maken.

Artist's Drive, Death Valley National Park
Artist's Palette, Death Valley National Park

Zabriskie Point

Het uitzicht bij Zabriskie Point is fenomenaal. Badlands in allerlei schakeringen van wit, geel en bruin met daarachter in de verte de zoutvlaktes van Death Valley. Vanaf het parkeerterrein aan Highway 190 is het 300 meter lopen naar het uitzichtpunt.

Zabriskie Point, Death Valley National Park

Twenty Mule Team Canyon

Niet ver van Zabriskie Point is het mogelijk om met de auto een stukje tussen de badlands te toeren. Deze route door Twenty Mule Team Canyon is 4,5 kilometer lang en onverhard. Een leuk uitstapje voor onze gehuurde Jeep. Met alleen voorwielaandrijving is het geen echte terreinauto, maar de stevige platgereden ondergrond is kinderspel voor de Jeep.

Twenty Mule Team Canyon is éénrichtingsverkeer en start bij de noordelijke toegang vanaf Highway 190. De conditie van de weg kan variëren. Lees ook de tips voor rijden op onverharde wegen.

Twenty Mule Team Canyon, Death Valley National Park

Dante’s View

Dante’s View ligt op een scherpe bergrug langs de flank van Death Valley. Vanaf die rand op 1700 meter hoogte zie je de zoutvlakte in volle glorie liggen. In de diepte direct onder Dante’s View ligt Badwater Basin, waar je als piepkleine stipjes mensen zien lopen.

Het is een flink ommetje naar Dante’s View. Het uitzichtpunt ligt aan het eind van een 21 kilometer lange zijweg van Highway 190.

Dante's View, Death Valley National Park

Mesquite Flat Sand Dunes

Zandduinen horen bij een heet en droog woestijnklimaat. Toch lijken ze in Death Valley wat uit de toon te vallen. De zandduinen ogen als een vriendelijke oase op de verder onherbergzame vlakte tussen de rotsachtige bergen.

De Mesquite Flat Sand Dunes zijn te bewonderen vanaf een parkeerterrein aan Highway 190. Maar het is veel leuker om een beetje willekeurig door de duinen te struinen. Let dan ook op de diverse dierensporen die je in het zand aantreft.

Mesquite Flat Sand Dunes, Death Valley National Park
sporen in de zandduinen van Mesquite Flat Sand Dunes

Father Crowley Point

Dit is zo’n plek waar je automatisch stopt, ook al weet je niet precies wat er te zien is. Er staan auto’s op het parkeerterrein, er is een toiletgebouw en de laatste stop is alweer enige tijd geleden. Het uitzicht stelt niet teleur. Het vulkanisch gesteente in Rainbow Canyon vlamt alsof er ergens nog een krater actief is.

Father Crowley Point, Death Valley National Park

The Joshua Tree

Zomaar een prachtige Joshua tree langs de weg, net buiten Death Valley National Park. Er is ruimte genoeg om te af te remmen en de auto naast de Joshua tree te parkeren. Fototoestel op een statiefje op het dak van de auto, zelfontspanner aan. En dan rennen om relaxed tegen de stam te poseren.

selfie bij een Joshua Tree in Death Valley National Park

Wandelingen

Badlands Loop & Red Cathedral

Kronkelend tussen de uitlopers van de goudblonde modderstromen gaat het steeds dieper de badlands in van Death Valley National Park.

Lengte: 7,9 km

Verder lezen

badlands en zoutvlakte in Death Valley National Park

Weersomstandigheden

Hitte

Death Valley National Park is in de zomer extreem heet. De maximum dagtemperatuur ligt van juni tot en met september gemiddeld boven de 40°C. Over de maand augustus ligt het gemiddelde zelfs op 46°C. Met nadruk op: gemiddelde. Check de website van het park voor de weerstatistieken gedurende het hele jaar.

Het is af te raden om Death Valley in de hete zomermaanden te bezoeken.

  • Je kunt vrijwel niets doen en ziet Death Valley voornamelijk door de autoruiten. Een paar passen buiten de auto bij een uitzichtpunt hakken er al in. De zon roostert je genadeloos, er is geen schaduw om in te schuilen.
  • Bij hitte moet de techniek van een auto op de limiet presteren. Zeker in de blakerende zon, met de airco vol aan en klimmend op een helling. Het allerlaatste wat je wilt, is met een oververhitte motor stil komen te staan in Death Valley.

Zandstormen

Een ander weerfenomeen dat je kan overkomen in Death Valley is een zandstorm. Door harde wind stuift de droge ondergrond op en vormt dichte stofwolken in de vallei. Zandstormen komen vooral voor in het voorjaar. Wij zijn in maart 2016 tijdens een zandstorm door Death Valley gereden. Dat is een bijzondere, maar ook nogal hachelijke ervaring.

  • De stofwolken trekken als mistbanken open en dicht en kunnen plotseling je zicht belemmeren. Het is dus een kwestie van kalm en voorzichtig rijden.
  • Door de stofwolken zie je bar weinig van de mooie omgeving. En midden in een zandstorm even uit de auto stappen is geen goed idee. Er staat een flinke wind die je zandstraalt.
  • Wat hoger in de bergen heb je minder last van de stofwolken. Maar door de harde wind kunnen daar stukken rots losraken en vanaf de helling op de weg rollen. Met veel geluk weten we zo’n rollende rotsklomp te ontwijken. De kei bonkt tegen de onderkant van de auto, maar verder blijft alles heel.

Zandstormen zijn lastiger te mijden dan hitte. Ze worden wel aangekondigd in de weerberichten, maar dan? Het is meestal lastig de reisplannen nog aan te passen. Bovendien blaast een zandstorm ook over de vlaktes buiten Death Valley. Een andere route nemen helpt dan niet.

zandstorm in Death Valley National Park

Meer informatie

  • Op de officiële website van Death Valley National Park staat uitgebreide informatie over het park. Je vindt er meer bezienswaardigheden en wandelingen en alle praktische informatie voor een bezoek aan het park.
  • Ga je meerdere nationale parken bezoeken, dan is de America the Beautiful jaarpas een aanrader. Met drie nationale parken heb je de kosten van de jaarpas al terugverdiend. Bij de meeste parken kun je de jaarpas kopen bij de toegangspoortjes. Bij Death Valley National Park kan dat niet, omdat er bij de toegang onbemande betaalautomaten staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *