Cottonwood Canyon Road

Cottonwood Canyon Road

Routekaart

Een roadtrip door de overweldigende landschappen van Zuidwest-Amerika krijgt een extra dimensie met een stukje onverharde weg. Cottonwood Canyon Road is helemaal woest aantrekkelijk met meer dan 60 onverharde kilometers. De weg loopt dwars door de beschermde wildernis van Grand Staircase-Escalante National Monument.

Bezienswaardigheden

Wij hebben Cottonwood Canyon Road van zuid naar noord gereden. In die volgorde staan de bezienswaardigheden hier ook beschreven. Voor een aantal heb ik geen naam kunnen achterhalen en er zelf eentje verzonnenšŸ˜Š.

Dragonā€™s Back

Om deze fraaie drakenrug in het landschap te spotten, kun je het beste de fotolocatie in het navigatiesysteem instellen. Rijdend van zuid naar noord zie je namelijk niet dat deze draak achter je langs sluipt. En vanuit het noorden doemt het uitzicht erg plotseling op achter een heuveltje. Het licht staat in de ochtend het mooist op de Dragonā€™s Back.

Dragon's Back, Cottonwood Canyon Road

The Cockscomb

Kilometers lang loopt de weg langs The Cockscomb. Deze rood-wit gekleurde bergrug ligt als een scherpe hamenkam langs de vlakke vallei van de Cottonwood Creek.

zomaar een stukje van The Cockscomb

Cottonwood Narrows south

Een abrupte barst in The Cockscomb is de zuidelijke doorgang naar de Cottonwood Narrows. Boven de scheur lijkt op de grote hanenkam een jong hanenkammetje te groeien.

zuidelijke toegang tot Cottonwood Narrows

White Crown Rock

Met twee korte hellingen snijdt de weg zich dwars door The Cockscomb. Op de eerste helling stoppen we voor de opvallend barokke White Crown Rock.

White Crown Rock, Cottonwood Canyon Road
rijden op Cottonwood Canyon Road

Cottonwood Candy

Honderd meter verder zijn we de helling over en kijken helemaal onze ogen uit. Voor ons ligt een klein dal met een snoepwinkel aan rotssculpturen in rode, witte en gele tinten.

Cottonwood Canyon Road

Grosvenor Arch

Een korte zijweg leidt naar Grosvenor Arch. Dat ligt er aangeharkt bij, alsof je ineens een nationaal park binnenstapt. Bij het parkeerterrein staan picknicktafels en een toilet. En tussen het struikgewas ligt een rolstoelvriendelijk pad van beton naar de stoere boog in de gele rotsformatie.

Grosvenor Arch
Grosvenor Arch van onderaf

Big Dry Valley overlook

Na 50 kilometer zorgeloos onverhard rijden, is er ineens een venijnig klimmetje. De ondergrond is mul en er zitten kuilen in. Daar moeten we voorzichtig omheen manoeuvreren, maar op voldoende snelheid om niet vast te raken. Het lukt. Net achter de top kijken we vooral opgelucht uit over de Big Dry Valley.

Big Dry Valley overlook, Cottonwood Canyon Road

Old Barn

De laatste 10 kilometer naar Cannonville gaan over asfalt. Her en der verschijnt bebouwing langs de weg, zoals deze aandoenlijke oude boerenschuur.

Old Barn, Cottonwood Canyon Road

Praktische informatie

  • De condities van onverharde wegen kunnen sterk wisselen. Check vooraf de actuele situatie voor Cottonwood Canyon Road op de website van het Bureau of Land Management.
  • Ook onder gunstige omstandigheden is het rijden op onverharde wegen niet zonder risico. Lees hierover meer op de pagina met tips voor rijden op onverharde wegen.

Meer in de omgeving

  • Cottonwood Canyon Road doorkruist Grand Staircase-Escalante National Monument. Op de officiĆ«le website staan meer bezienswaardigheden en activiteiten in dit gebied en praktische informatie voor een bezoek.
  • Langs Cottonwood Canyon Road kun je enkelen korte wandelingen maken, bijvoorbeeld naar Yellow Rock of door de Cottonwood Narrows. Informatie over deze wandelingen is te vinden op de websites Ontdek-Amerika en The American Southwest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *