Calcite Mine Slot Canyon

Calcite Mine Slot Canyon

Een serene adrenalinekick

Het eerste deel van de wandeling naar Calcite Mine Slot Canyon gaat over de onverharde weg naar de oude calcietmijn. De weg is alleen begaanbaar voor 4WD auto’s van het ruige soort. Het is een weg waar grote jongens en meisjes in het weekend hun grote speeltjes uitlaten. Dat gaat wel eens mis. In de eerste bocht ligt een terreinauto op z’n zijkant. Er staat een takelwagen bij en de berger kijkt eens goed hoe hij de auto op het smalle pad weer op zijn wielen kan krijgen. Wanneer dat is gelukt, kan ik passeren en aan de wandeling beginnen.

Na een kilometer is de afslag de canyon in. Het is eerst nog breed tussen de kloofwanden, met een vlakke zandbodem. In de verte meen ik andere wandelaars te horen. Maar wanneer ik de bocht om sla, blijkt er een grote familie met twee terreinauto’s te zijn neergestreken voor een picknick.

De kloof versmalt en is nu enkel nog voor wandelaars. Ik ben er de enige wandelaar. De Calcite Mine Slot Canyon heb ik helemaal voor mezelf. Het geeft kippenvel om zo alleen rond te lopen in deze grootse en brute natuur. Het is sensationeel en een klein beetje spannend tegelijk. Een serene adrenalinekick.

Calcite Mine Canyon
Calcite Mine Canyon

Are you okay?

Een stapel rotsen blokkeert de doorgang in de slot canyon. Ik kan er tegenop klimmen, maar besluit om te keren. Volgens mijn provisorische kaartje heb ik het grootste deel van de slot canyon nu wel gezien. Terug wandel ik over de weg, boven de canyon langs. Een ontspannen wandeling langs rotspartijen met opvallende kleuraccenten en af en toe een blik naar beneden in de canyon.

4WD op Calcite Road
kleurige badlands langs Calcite Road

Een rode pick-up met dubbele cabine komt me tegemoet. Ik doe een stap van de weg om ruimte te geven. De pick-up stopt naast me en de zijruiten gaan omlaag. Er zitten vier stoere latino’s in de auto, met tatoeages op hun gespierde armen. De mannen op de achterbank hebben grote colaflessen en zakken chips binnen handbereik. ‘Are you okay?’ wordt bezorgd aan me gevraagd. Ze kunnen zich moeilijk indenken dat ik hier voor mijn plezier rondloop. ‘We can give you a ride to the calcite mine!’. Nee hoor, bedankt – ondanks de aanlokkelijke cola en chips. Maar wat word ik vrolijk van deze vriendelijke Amerikanen.

Praktische informatie

Aanrijroute

De wandeling begint aan de doorgaande weg tussen Borrego Springs en Salton City. Aanknopingspunten ontbreken langs de eenvormige weg, dus gebruik navigatie om te weten waar je precies moet zijn. Aan beide zijden van de weg is de woestijngrond met een shovel gefatsoeneerd tot een parkeerterrein.

Wandelkaart

  • Er is nergens een route aangegeven. Het is dan ook handig om een wandelkaartje mee te nemen om je te oriënteren. Een simpel kaartje is voldoende, want er zijn slechts enkele splitsingen onderweg.
  • De echte slot canyon is pas aan het einde, na het punt waar de weg naar de calcietmijn en de kloof elkaar kruisen. Maar de rest van de canyon is ook de moeite waard, net als de weg boven de canyon langs.

Meer in de omgeving

Calcite Mine Slot Canyon ligt in Anza-Borrego Desert State Park. Zelf ben ik in één dag het park doorkruist en heb ook de slot canyon bezocht die eenvoudigweg The Slot heet. Tussen beide wandelingen in de slot canyons ben ik langs de sculpturen van Galleta Meadows gereden.

De officiële website van het park is niet erg overzichtelijk en niet compleet. De twee wandelingen die ik heb gemaakt, zijn er bijvoorbeeld niet te vinden. Goede en uitgebreide informatie over het park is te vinden op Ontdek-Amerika.nl en DesertUSA.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *