Bodie

Bodie

Gevangen in de tijd

De weg naar Bodie is uitgestorven. Over meer dan twintig kilometer kom ik helemaal niemand tegen. Het enige voertuig dat ik onderweg aantref, is een verlaten pick-up met een sneeuwschuiver voorop. Normaal gesproken ligt er in de winter een pak sneeuw en is de weg naar Bodie afgesloten. Maar deze winter is er vrijwel geen sneeuw gevallen en ligt de weg er uitstekend bij.

Het asfalt stopt. De laatste vijf kilometer naar Bodie zijn onverhard. Ook de begroeiing lijkt ermee gestopt. Op de hellingen staan enkel nog lage droge struiken. De onherbergzaamheid begint nu toch wel ongemakkelijk aan te voelen. In deze godverlaten uithoek ben in onderweg naar een spookstad. Dat klinkt heel stoer. Maar stiekem ben ik opgelucht dat er in Bodie toch enkele andere bezoekers blijken te zijn.

einde van het asfalt, nog 5 km onverhard
uitzicht op Bodie vanaf de mijn

Bodie voldoet aan alle clichés van een wildweststadje. Uit de grond gestampt om goud te delven en in de hoogtijdagen vol saloons en casino’s voor vertier. Maar uiteindelijk in verval geraakt en verlaten. Het mooie van Bodie is dat het erbij ligt zoals het is achtergelaten, gevangen in de tijd. Sinds 1962 is het beschermd als State Historic Park. Daardoor is het een van de weinige authentieke spookstadjes, zonder westernshows met verklede cowboys.

Methodist Church in Bodie
autowrak voor Sturgeon House in Bodie
Swazey Hotel in Bodie
mijngebouwen in Bodie

Het is heerlijk om door Bodie te slenteren en alle details van het stadje langzaam in je op te nemen. Vergeet daarbij niet om door de ruiten naar binnen te gluren. De stillevens van verval in bijvoorbeeld een winkel of klaslokaal zijn wonderschoon.

pomstation in Bodie
Etalage van een warehouse
klaslokaal in de school

Praktische informatie

Aanrijroute

Vanaf US Highway 395 loopt de iets meer dan twintig kilometer lange State Route 270 naar Bodie.

  • De laatste vijf kilometer van de weg zijn onverhard. De gravelweg is bij droog weer goed te rijden met een reguliere auto.
  • In de wintermaanden is de weg veelal gesloten vanwege sneeuw. De actuele situatie van de weg is te checken op de website van Bodie State Historic Park.
  • Blijf na het passeren van de Park Entrance de doorgaande weg volgen. Je komt dan na zo’n 600 meter bij het parkeerterrein aan de rand van Bodie.

Meer informatie

Alle praktische informatie voor een bezoek e staat op de website van Bodie State Historic Park. Hier is ook een erg goede brochure te vinden, met informatie over de historie van het stadje en een gedetailleerde plattegrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *