Antelope Canyon

Antelope Canyon

Een symfonie in de rotsen

De kronkelingen in de kloofwanden zijn volstrekt willekeurig, maar als geheel prachtig harmonieus. De lichtval door de smalle kloofopening op het goudoranje gesteente is betoverend. Het is een plek die uitnodigt om rustig te gaan zitten en de in de rotsen uitgehouwen symfonie te bewonderen. Maar dat gaat niet. Antelope Canyon is razend populair en alleen in georganiseerde tours te bezoeken. Daarbij is er keuze tussen Lower en Upper Antelope Canyon.

golvingen in de rotswand

Lower Antelope Canyon

Lower Antelope Canyon is mijn favoriet. De wandeling door de kloof is lekker lang en spectaculair, met ijzeren trappen om hoogteverschillen te overbruggen. De tours zijn goed georganiseerd. Het is eenrichtingsverkeer door de kloof en elk kwartier vertrekt een gids met maximaal 7 personen. Daardoor heb je toch een beetje de illusie dat je met je groepje alleen door de kloof gaat.

De tours door Lower Antelope Canyon worden georganiseerd door Ken’s Tours en Dixie’s Tours, die de tijdsloten door de kloof keurig hebben verdeeld. De tours beginnen bij de canyon zelf, even ten oosten van de plaats Page.

oog in de kloofwand in Lower Antelope Canyon
afdalen in Lower Antelope Canyon

Upper Antelope Canyon

Upper Antelope Canyon heeft ook de golvende kloofwanden en bijzondere lichtinval. Maar de kloof is hier breder en korter en de bodem helemaal vlak. De tours zijn ook anders georganiseerd. Ze starten met een transport per pick-up of shuttlebus vanuit het centrum van Page. Mensen lopen vrijuit door de kloof, waardoor het lastiger is om mooie foto’s te maken. Mogelijk is dat intussen veranderd, want in 2021 is er – vanwege Covid-19 – eenrichtingsverkeer geïntroduceerd.

Voor een bezoek aan Upper Antelope Canyon is er keuze uit meerdere touroperators. Deze zijn te vinden op de website van Navajo Nation Parks & Recreation.

Praktische informatie

Voorbereiding

  • Reserveer tijdig via Internet. De tours kunnen snel volgeboekt raken, ongeacht de periode van het jaar.
  • Check vooraf goed de regels op website van touroperator. Het komt er kort op neer dat je niets mee mag nemen in de kloof, uitgezonderd een fototoestel en een flesje water.

Fototips

Tijdens de tour kun je prima foto’s maken, maar er is niet echt tijd om uitgebreid met handmatige camera-instellingen te experimenteren. Twee eenvoudige tips voor mooie foto’s.

  • Zet de witbalans op bewolkt in plaats van AWB. Daardoor wordt de kleur van de kloofwanden warmer oranje.
  • Zet de automatische flits uit, zodat de camera een langere sluitertijd kiest bij minder lichtval in de kloof. Het is dan wel de kunst om niet te bewegen tijdens het maken van de foto’s. Daarvoor gebruik ik zelf een mini-statief, die ik tegen de kloofwand zet. Die kon gelukkig wel mee tijdens de tour.

Voor de meer ervaren fotograaf zijn op Internet uitgebreide instructies te vinden om Antelope Canyon te fotograferen, bijvoorbeeld op Dalibro.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *