Orbaneja del Castillo

Orbaneja del Castillo

Waar is het kasteel?

Orbaneja del Castillo ligt op een fenomenale plek. Daar waar de rivier Ebro zich door een zwanenhals in de canyon wurmt, is het dorp tegen de kloofwand gebouwd. Net zo ver omhoog totdat verticale rotsmuren verhinderen om verder te bouwen.

Je vraagt je alleen af waar het kasteel is. Het heet Orbaneja del Castillo, maar een kasteel is nergens te bekennen. Of toch? In de robuuste rotswand aan de overkant van de kloof valt wel een kasteelmuur te herkennen. Een kasteel in de stijl van Gaudí, met vrolijk gevormde kantelen langs de bovenrand.

uitzicht over de daken van Orbaneja del Castillo op de bijzondere kloofwand
rotsboog op de kloofwand

Dwars door Orbaneja del Castillo stroomt een beekje dat uitwaaiert in sierlijke watervallen voordat het in de Ebro vloeit. Huizen en trappen zijn zorgvuldig rond de watervallen gedrapeerd. Van onderaf gezien lijken de watervallen midden in het dorp te ontspringen. Dat is niet eens ver van de waarheid. De bron is Cueva del Agua, een grot in de kloofwand achter Orbaneja del Castillo.

terrassen bij Cueva del Agua in Orbaneja del Castillo

Praktische informatie

Aanrijroute

  • Rij niet met de auto het dorp in. Dat is meer iets voor geoefende bewoners. Als je er al heelhuids doorheen komt, is de kans groot dat je nergens kunt parkeren.
  • Parkeren kan langs de doorgaande weg onder Orbaneja del Castillo. Er zijn parkeerhavens ten zuiden van de watervallen en een groot parkeerterrein ten noorden ervan.
  • Rechts van de watervallen lopen trappen omhoog het dorp in. Hoe er rekening mee dat je die met bagage op en af moet wanneer je in het dorp overnacht.

Fototips

Hoe hoger in het dorp, hoe beter het uitzicht over de bijzondere kloofwand aan de overkant. Bijvoorbeeld in de buurt van Hotel Rural La Puebla zie je de rotsen prachtig liggen, over de pannendaken van Orbaneja del Castillo.

ochtendnevel in de canyon, gezienvanaf het terras van Hotel Rural la Puebla

Op de parkeerplaats voor toerbussen ten zuiden van het dorp heb je goed uitzicht van onderaf op de rotsformatie.

Meer informatie

Op de website voor toerisme van de provincie Burgos staan alle bezienswaardigheden in Orbaneja del Castillo beschreven. Uitsluitend in het Spaans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *