Langs de kust van Cantabrië

Langs de kust van Cantabrië

Routekaart

De route langs de kust van Cantabrië is geen kustroute. Het merendeel van de weg loop enkele kilometers landinwaarts. Hier en daar wordt de kust hooguit geschampt en is even de zee te zien. Het zijn de historische stadjes en dorpen die de voornaamste bezienswaardigheden vormen langs de route. Toch is de kust zelf ook een trekpleister, met unieke kliffen en uitnodigende stranden. Maar daarvoor moet je bewust een klein ommetje inplannen.

Castro Urdiales

Er aait net een straaltje zon over de kerk en het kasteel van Castro Urdiales wanneer we de parkeergarage uitstappen. Dan trekt de grijze lucht definitief dicht. Als tegenpolen staan de twee oude bouwwerken naast elkaar op de rots achter de haven. De kerk met extravagante gotische luchtbogen en het strakke, strenge kasteel. Toch heeft ook het kasteel z’n frivoliteit: op één van de kasteeltorens is een grappig vuurtorentje gebouwd. Slim. En hoewel de vuurtoren er duidelijk later op is gezet, oogt het geheel harmonieus. Dat kan helaas niet worden gezegd van de moderne spiegelglazen constructie bovenop het kasteel.

Castro Urdiales, Cantabrië

Aan de haven ligt Plaza del Ayuntamiento, een typisch Spaans plein met een prominent raadhuis en zuilengalerijen langs de randen. Nou ja, in dit geval niet langs alle randen. Eén zijde van het plein is open, daar liggen de boten in de haven. De arcaden langs het plein doen dienst als terras voor bars en restaurants. Onder de bogen weerklinkt een gezellig gekwetter. We zouden graag ergens neerstrijken voor de lunch, maat alles is vol. Zelfs op de stenen muurtjes zitten mensen te eten en te drinken.

Plaza del Ayuntamiento, Castro Urdiales
onder de arcaden van Plaza del Ayuntamiento in Castro Urdiales

Midden in het centrum van Castro Urdiales ligt een grote parkeergarage. Ideaal! Gewoon de P-borden volgen en je rijdt er vanzelf naar toe.

Urros de Liencres

Als een drakenrug steken ze uit het water, de langgerekte, puntige rotseilandjes van Urros de Liencres. Boven de kliffen van het vasteland loopt een smal paadje waar je magnifiek uitzicht hebt op Urros de Liencres. Je ziet daar ook Playa de la Arnía mooi liggen, net als Isla del Castro iets verderop.

Urros de Liencres, Cantabrië
Playa de la Arnía, Cantabrië
Isla del Castro, Cantabrië

Parkeren kan op het terrein tussen de restaurants El Cazurro en Pausau. Op drukke dagen wordt het terrein vergroot met een stuk grasland dat erachter ligt.

Het is niet aan te raden om het weggetje omlaag naar Playa de la Arnía in te rijden. Het is smal en er is nauwelijks ruimte om te keren.

Santillana del Mar

Er is geen zee te bekennen in Santillana del Mar. Het historische dorpje ligt een paar kilometer landinwaarts. Zeeën toeristen, die weten Santillana del Mar wel te vinden. Die aantrekkingskracht is begrijpelijk. Het is heerlijk slenteren over de kinderkopje, langs de elegante huizen met donkerhouten balustraden. De lome tred wordt versterkt door de vele winkeltjes met een op toeristen toegesneden aanbod.

Plaza las Arenas, Santillana del Mar

De hoofdstraat komt uit bij Colegiata de Santa Juliana, een kerk met klooster die stamt uit de middeleeuwen. Aan het pleintje voor de kerk ligt een eenzaam café met terras, Casa Cossío. Er is plek, de drukte moet vandaag nog komen. Het is misschien wel de beste stek om Santillana del Mar in je op te nemen en de langs kuierende mensen te observeren, terwijl je van een drankje nipt. Op de meeste andere terrassen in het dorp kan dat niet, die liggen verscholen op binnenplaatsen of in tuinen.

Colegiata de Santa Juliana, Santillana del Mar
Plaza Mayor, Santillana del Mar

Direct naast het historisch centrum van Santillana del Mar ligt een betaald parkeerterrein. Het is ruim en de tarieven zijn oké. Er zijn echter wel berichten dat het een afvoerput is, waar auto’s onder water komen te staan bij regenbuien. Op 500 meter buiten het centrum ligt een gratis parkeerterrein.

Comillas

Comillas is een hoogtepunt aan de kust van Cantabrië. Dat is vooral te danken aan El Capricho, een extravagante villa van de hand van Antonio Gaudí. Zoals dat gaat met dergelijke topattracties, komt er nogal wat publiek op af. En zo staan we ineens muurvast op de doorgaande weg door Comillas. Nergens een vrije parkeerplaats te bekennen. Ach, zo nodig hoeven we El Capricho nu ook weer niet te zien. Om eerlijk te zijn: de villa roept eerder associaties op met de Efteling dan met Gaudí.

Om niet nogmaals door de drukte van Comillas te hoeven, nemen we een binnenweg terug naar de kustroute. Een verademing, die rust. In de verte zien we toch nog een bezienswaardigheid van Comillas, het imposante historische universiteitscomplex.

Centro Universitario de Comillas, Cantabrië

Wie wel iets van Comillas wil zien, kan het beste de CA-135 langs het centrum en El Capricho vermijden. Volg gewoon de kustroute CA-131 en parkeer bij de sporthal, het strand of in de buurt van de universiteit.

San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera is geen plaats die ons aantrekt om binnen te gaan. Het ligt er aan de brede riviermonding vooral mooi bij om van een afstandje te aanschouwen. De parkeerplaats met picknickbanken langs de N-634 biedt perfect uitzicht op Puente de la Maza, de brug met 28 bogen. Een ander fraai uitzicht op San Vicente de la Barquera is vanaf Playa del Puntal. Daar zie je strand en rivier op de voorgrond en de contouren van Picos de Europa op de achtergrond.

San Vicente de la Barquera, Cantabrië
uitzicht op San Vicente vanaf Playa del Puntal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *