Langs de kust van Baskenland

Langs de kust van Baskenland

Routekaart

De steden Bilbao en San Sebastián zijn de grote trekpleisters van Baskenland. Maar ook de route langs de kust tussen beide steden is een aaneenrijging van bezienswaardigheden. Wij hebben de rit langs de kust van Baskenland in één dag gereden. Dat is uitstekend te doen, maar met mooi weer is het een aanrader om er wat meer tijd voor te nemen. Dan kun je langer in de dorpjes rondstruinen, uitgebreider een terras pakken of zelfs de zee in op een van de prachtige stranden.

Getaria

Getaria is als een nauw zittende jas om Iglesia de San Salvador gebouwd. Een rondje om de kerk leidt door een wirwar van steegjes en trappetjes. Het valt niet direct op hoe bijzonder de kerk is geconstrueerd, totdat je via een tunneltje onder het kerkgebouw door loopt. Iglesia de San Salvador blijkt tegen een schuine rotshelling te zijn gebouwd.

uitzicht op Getaria, Baskenland

Zumaia

Flysch, zo heet het kenmerkende gesteente langs de kust van Baskenland. Flinterdunne lagen die eruit zien als scheermessen. Het plan was om flysch te gaan bekijken op het strand van Itzurun bij Zumaia. Dat is de meest bekende plek om flysch te zien en dat hebben we geweten. In heel Zumaia was geen vrije parkeerplek te vinden. In de wijk bij het strand mogen alleen bewoners parkeren en de publieke parkeerplaatsen langs de rivier zijn verre van toereikend.

Informatie over parkeren is te vinden op de website Zumaia Turismoa. Let op dat de informatie per seizoen verschilt.

Mirador de la Hilandera

Het flysch hadden we al uit ons hoofd gezet. Daarvoor loopt de route te ver van de kust. Maar vlak voor Deba schampt de weg de kustlijn. Niet wetende wat er te zien is, stoppen we bij Mirador de la Hilandera. En warempel, een prachtig stukje flysch! In tientallen dunne platen lijkt het tegen de klif aan te leunen.

Mirador de la Hilandera, Deba

Na een bocht in de weg is er een volgend uitkijkpunt, waar de kust er totaal anders uitziet. Tussen de glooiende heuvels ligt de baai van Deba, met een zandstrand dat door eb enorm breed is. Het is er opvallend druk met badgasten die in een stoet langs zee paraderen.

de baai van Deba, Baskenland

Ondarroa

Het oude hart van Ondarroa houdt zich slim verscholen. Het ligt in de laatste bocht van de rivier Artibai voordat die in zee uitmondt, uit het zicht van passerende zeevaarders. Ook de haven ligt aan de rivier, al is die alleen voor kleine boten. Voor grotere schepen is direct aan zee een lelijke moderne haven aangelegd. In het volle zicht.

Ondarroa, Baskenland

Playa Karraspio

Lekeitio laten we links liggen. Lunch hebben we bij ons en de boulevard langs Playa Karraspio is de uitgelezen plek om die te gaan eten. Met uitzicht op Isla de San Nicolas, waar je nu met eb gewoon over het strand naar toe kunt wandelen.

Playa Karraspio, Lekeitio

Elantxobe

De ligging van Elantxobe is verrassend. Terwijl er toch voldoende toegankelijke baaien langs de kust van Baskenland liggen, is Elantxobe ingewikkeld tegen een steile helling gebouwd. Het levert in elk geval een prachtig plaatje op. Zelfs de betonnen havenhoofden detoneren niet, doordat industrie ontbreekt. Daarvoor is Elatxobe te klein en te afgelegen.

Elantxobe, Baskenland

Elantxobe bestaat uit een laag en een hoog gelegen deel met elk een eigen toegangsweg. Aan de hoge toegangsweg ligt een fraai uitzichtpunt waar je uitkijkt over het dorpje en de haven.

Playa de Laga

Het ongerepte goudgele zandstrand van Playa de Laga ligt schitterend, naast een imposante klif die recht uit zee oprijst. Met een surfschool en een restaurant als enige bebouwing is het strand gegarandeerd relaxed.

Playa de Laga, Baskenland

Bermeo

Typisch Spanje: om 8 uur ’s avonds is het uitgelaten druk in Lamera Park met vooral veel spelende kinderen. Het idee achter het park is briljant. Het is aangelegd op de plek van een gedempte scheepswerf en ligt daardoor midden in Bermeo. Maar de uitvoering is nogal zakelijk. Zonder de mensen die er verpozen heeft het park weinig charme.

Lamera Park in Bermeo, Baskenland

Vanaf Lamera Park is het een korte straatje doorsteken naar de grote bezienswaardigheid van Bermeo. Daar ligt de oude vissershaven met kleurrijke huizen als een amfitheater eromheen gestapeld. Charme in overvloed.

oude haven van Bermeo, Baskenland

Met de auto wil je wegblijven uit de smalle straatjes in het oude centrum van Bermeo. De Arresi Kalea vormt de noordgrens van de oude stad en daar kun je langs de weg parkeren. Mocht er geen plaats meer zijn, dan kun je iets verder naar het noorden terecht op een groot gratis parkeerterrein.

Gaztelugatxe

Gaztelugatxe is behalve een tongbreker vooral een hartenbreker. Op de onverzettelijke kasteelrots in de ruige zee staat een lieflijk kerkje. Je komt er via een eeuwenoude stenen brug en een trap met 241 treden.

Let op: Om Gaztelugatxe te bezoeken moet je op de drukste momenten van het jaar vooraf online reserveren.

Verder lezen

de brug naar Gaztelugatxe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *