Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao

Buiten proporties

In 1997 is er een ruimteschip geland in Bilbao die het leven voorgoed heeft veranderd. Sindsdien kent de stad een permanente invasie van vreemde wezens. Geen buitenaardse wezens maar wezens van de menselijke soort met vredelievende intenties. Ze komen van over de hele wereld naar Bilbao voor het extravagante Guggenheim Museum.

Guggenheim Museum in Bilbao
zijaanzicht van het Guggenheim Museum in Bilbao

Het ruimteschip heeft een mysterieus effect op de directe omgeving. Alles lijkt er te worden uitvergroot tot reusachtige proporties. Op de promenade langs de rivier staat een spin zo groot als een huis (Maman, Louise Bourgeois). Ondanks de vervaarlijke uitstraling, nodigt de spin uit om onder de hoge bogen van haar iele stalen poten door te lopen.

Maman, Louise Bourgeois, Guggenheim Bilbao

Op het plein voor het museum zit een kolossale puppy met een vacht van bloeiende bloemen (Puppy, Jeff Koons). Geïnspireerd door bloemencorso’s, dat kan bijna niet anders. Ook bij de felgekleurde opgeblazen tulpen op het museumterras (Tulips, Jeff Koons) voel je je als Nederlander helemaal thuis.

Puppy, Jeff Koons, Guggenheim Bilbao
Tulips, Jeff Koons, Guggenheim Bilbao

Een andere dimensie

In het museum zijn twee permanente installaties, die geheel zijn ingepast in het interieur: The Matter of Time (Richard Serra) en Installation for Bilbao (Jenny Holzer). Beide zijn werken waar bezoekers doorheen kunnen lopen. Dat geeft een grappige extra dimensie. Van een afstandje worden de enigszins gedesoriënteerd bewegende mensen onderdeel van het kunstwerk.

The Matter of Time, Richard Serra, Guggenheim Bilbao
Installation for Bilbao, Jenny Holzer

De zalen van Guggenheim Bilbao worden voornamelijk gevuld met wisselende exposities. In vergelijking met de rest van het museum zijn die vrij gewoon. Het zijn exposities zoals overal ter wereld in musea voor moderne kunst. Daar kan iets van je gading tussen zitten. Of niet. Het leukst is om verrast te worden door kunst die je nog niet kende.

De verrassing in september 2018 is de expositie van Joana Vasconcelos. De vrolijke uitvergrote objecten passen uitstekend bij Guggenheim Bilbao. Egeria, het kunstwerk van textiel dat speciaal voor het hoge atrium is gemaakt, kan zo in de permanente collectie.

De twee grote installaties van afgedankte materialen van Chen Zhen zijn ook boeiend. Al is het zoals alle moderne kunst natuurlijk een kwestie van smaak.

Precipitous Parturition & Upside-Down Buddha, Chen Zhen

Praktische informatie

  • De officiële website van Guggenheim Bilbao is bijzonder uitgebreid, met praktische informatie voor een bezoek en achtergrondinformatie over de collectie en exposities.
  • Mijn algemene stelregel voor drukke trekpleisters is: ga vroeg en buiten het weekend. Dat laatste was deze keer niet gelukt, maar toch viel de drukte mee. Mijn hypothese is dat de zomerperiode minder in trek is voor een stedentrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *