Gaztelugatxe

Gaztelugatxe

Onverzettelijke kasteelrots

Als in een ware queeste ontsluiert het rotseiland Gaztelugatxe zich pas na het overwinnen van enkele hindernissen. De eerste horde is het vinden van een parkeerplaats. Het parkeerterrein staat mudvol en elk plekje in de berm langs de weg is bezet. Met een flinke dosis geluk en goed reactievermogen lukt het om een vrijkomend plekje te bemachtigen. Het toegangsloket aan het begin van het wandelpad blijkt een tweede obstakel. Daar moet een online reservering worden getoond. Die heb ik niet, het is geen moment in me opgekomen dat zoiets nodig zou zijn. Maar de controleur is coulant en laat me toch door. Waarschijnlijk omdat ik alleen ben en het zo aan het einde van de middag al minder druk is.

Een paar honderd meter verder zie ik vanaf het uitzichtpunt Gaztelugatxe in volle glorie liggen. Queeste volbracht.

Gaztelugatxe vanaf uitzichtpunt

Gaztelugatxe is Baskisch voor kasteelrots. Met zijn donkere, scherpe gesteente in de ruige zee oogt het eiland inderdaad als een onverzettelijke vesting. Zoiets oefent natuurlijk grote aantrekkingskracht uit op de mens. Dat heeft geresulteerd in de kerk San Juan de Gaztelugatxe op de top van het rotseiland. Misschien nog wel indrukwekkender zijn de brug en trappen die naar de kerk zijn aangelegd.

trappen naar San Juan de Gaztelugatxe
over de brug naar de kasteelrots
de brug naar Gaztelugatxe

En hoe zit het met de massale aantrekkingskracht vandaag de dag? Dat is te danken aan de serie Game of Thrones. Vorig jaar – in 2017 – was Gaztelugatxe daarin te zien als het eiland Dragonstone. Met op de rotsen een bombastisch kasteel in plaats van het lieflijke kerkje. Ach, die drukte zal net als de aandacht voor de serie wel weer wegebben.

Gaztelugatxe
uitzicht op Akatxa Irla

Wandelkaart

Meer informatie

  • Het bezoeken van Gaztelugatxe is gratis, maar op de drukste momenten van het jaar is vooraf online reserveren noodzakelijk. Informatie wanneer reserveren wel en niet nodig is, staat op de website van de provincie Bizkaia (in het Spaans).
  • Op de website Eusko Guide staat meer informatie over het bezoeken van Gaztelugatxe en de historie.

2 reacties

Hallo,
Ik ga eind oktober naar Bilbao en wil dan graag met de auto van Bilbao naar San Sebastiaan .
Mijn vraag is is het een veilige route om te rijden qua wegen enz?

Graag zie ik uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
Glenn Thani.

Hallo Glenn,
Mijn ervaring met rijden tussen Bilbao en San Sebastian is goed. De wegen zijn prima onderhouden en de Spanjaarden rijden over het algemeen netjes (niet zo chaotisch als bijvoorbeeld Italianen). Qua veiligheid rijdt het eigenlijk heel vergelijkbaar met Nederland.

Een goede reis gewenst!
Groeten, Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *