Foz de Lumbier

Foz de Lumbier

Op een dood spoor

Direct bij het begin van de kloof verdwijnt het wandelpad in een lange donkere tunnel. Het is een overblijfsel van de spoorlijn die in de eerste helft van de 20e eeuw door Foz de Lumbier liep. De gang door het duister zorgt voor opbouw van de spanning voor wat er komen gaat. Als een donkere zaal vlak voordat de voorstelling begint.

Het doek gaat op, de kloof opent zich.

de kloof van Foz de Lumbier gezien vanuit de tunnel

Het is een heerlijk ontspannen wandeling door de kloof. Het pad loopt onder langs een van de loodrechte kloofwanden, daar waar vroeger de spoorlijn liep. De rails zijn al lang geleden weggehaald, daarvan is geen spoor meer te bekennen. De ontmantelde betonnen elektriciteitsmasten staan er nog wel, keurig in gelid langs het pad.

Río Itari naast de toegangstunnel tot de kloof
wandelpad door Foz de Lumbier
stroomversnelling in Río Irati

Foz de Lumbier is erg in trek bij vale gieren. Mijn poging om ze te fotograferen terwijl ze langs de rotswanden zweven lukt maar matig. De gieren zijn mij en mijn pocketcamera te snel af. Met een beter fototoestel en een beetje geduld zijn er zeker mooie plaatjes van te maken.

Na ongeveer een kilometer in de kloof is er weer een tunnel. Aan het einde daarvan stap je weer de gewone wereld binnen.

Meteen rechts na de tunnel loopt een kort rotspaadje naar Puente del Diablo. Die brug is meer dan tweehonderd jaar geleden tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog vernietigd, maar de gemetselde bruggenhoofden zijn vrijwel onaangetast. Je hebt er schitterend uitzicht in de nauwe toegang waardoor de rivier Irati de kloof binnenstroomt. Daarvoor moet je wel akelig dicht op het randje van de kapotte brug durven staan.

toegang tot Foz de Lumbier bij Puente del Diablo

Praktische informatie

Aanrijroute

Het vereist enige oplettendheid om de navigatie juist in te stellen. Wie gedachteloos Foz de Lumbier kiest als bestemming, loopt kans om aan de verkeerde kant van de kloof te belanden. De kant waar de rivier je verhindert om de kloof in te lopen.

Het parkeerterrein bij Foz de Lumbier is de juiste locatie om als bestemming in te stellen. Je rijdt dan vanuit het dorp Lumbier naar de kloof. Het is een groot parkeerterrein waarvoor je enkele euro’s betaalt om er een hele dag te mogen staan (zie tarieven).

Wandelkaart

Negeer de hoogtekaart. OpenStreetMap heeft moeite met de steile rotswand direct naast het pad. In werkelijkheid is de wandeling zo vlak als een polderweg. Volgens de folder is het zelfs geschikt voor rolstoelen, uitgezonderd het paadje naar Puente del Diablo.

Meer informatie

Meer informatie over Foz de Lumbier is te vinden op de website Turismo Navarra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *