Aan de voet van Picos de Europa

Aan de voet van Picos de Europa

Routekaart

Vanaf de kust van Cantabrië voert deze route langs de oostelijke en zuidelijke flanken van Picos de Europa. De wegen gaan door valleien met charmante dorpjes en over een enkele bescheiden bergpas. Met telkens nieuwe adembenemende vergezichten op de kenmerkende piekerige toppen van Picos de Europa.

La Hermida

Het is gezellig vol op de terrassen aan weerszijden van de weg door La Hermida. Er zitten meer mensen dan in het hele dorpje wonen. La Hermida ligt dan ook op een oogstrelende locatie, met steile rotswanden waar je ook kijkt.

La Hermida, Picos de Europa

Centraal in La Hermida ligt een parkeerterrein, tussen de doorgaande weg en de rivier.

Mogrovejo

Mogrovejo ligt niet aan de doorgaande weg. Je moet bewust de afslag nemen en dan nog een kilometer rijden. Er zijn weinig mensen die dat doen. Het klassieke dorpje ligt er sereen bij, tegen het grootse decor van Picos de Europa.

dorpspleintje in Mogrovejo

Vlak achter Mogrovejo ligt een parkeerterrein. Om er te komen, moet je door het hart van het dorpje rijden. Dat voelt ietwat bezwaarlijk, alsof je een eeuwenoude rust verbreekt.

Fuente Dé

Bij Fuente Dé gaat een kabelbaan 750 meter de hoogte in, richting de toppen van Picos de Europa. Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar wij knapten af toen we lazen over de wachttijden. Op een heldere dag in de zomer kan het zomaar twee uur duren voordat je naar boven kunt. De kabelbaan hadden we daarom uit ons hoofd gezet. We rijden naar Fuente Dé omdat het een mooie route is.

Het is al zes uur geweest wanneer we aankomen in Fuente Dé. Het is opvallend rustig. Toch eens informeren bij het loket. We kunnen met de eerstvolgende gondel naar boven en uiterlijk acht uur weer terug. Dat gaan we gewoon doen.

de kabelbaan van Fuente Dé

Binnen vier minuten levert de gondel ons boven af. Daar is de wereld woest. Grillige grijze rotspartijen waar alleen nog gras en mos op groeit. Met de kraakheldere hemel is het uitzicht over het dal daar diep beneden eindeloos. En de toppen van Picos de Europa zijn zo dichtbij, dat je ze bijna kunt aanraken.

Picos de Europa bij Fuente Dé
Picos de Europa bij Fuente Dé
uitzicht op Fuente Dé vanaf het bovenstation van de kabelbaan

Potes

Potes is het hart van de regio en net een maatje groter dan andere dorpen in de omgeving. Het is vooral veel levendiger, met allerlei winkels, restaurants, terrassen en hotels. En met supermarkten die ook echt supermarkten zijn, geen dorpskruidenier. Alle faciliteiten en gezelligheid maken het een uitstekende uitvalsbasis voor een overnachting.

Potes, Picos de Europa
Rio Quiviesa in het centrum van Potes
Calle Virgen del Camino in Potes

Centraal in Potes ligt een aantal flinke parkeerterreinen. Toch kan het nog moeite kosten om er een vrije plek te vinden.

Collado de Llesba

Het is een akelig eng weggetje over de kale helling naar het uitzichtpunt Collado de Llesba. Zo’n pad waar je hoopt dat er geen tegenliggers zullen zijn. Dat schept misschien wel wat te hoge verwachtingen. Het uitzicht is er mooi, maar wie niet van dergelijke weggetjes houdt kan het prima overslaan.

Collado de Llesba, Picos de Europa

Llánaves de la Reina

Normaal gesproken is dit een gehucht waar je binnen luttele seconden doorheen rijdt. Ware het niet dat er een terras naar ons lonkt. Het terras is van Hotel San Glorio, dat er tot in de puntjes verzorgd uitziet. Verder is Llánaves de la Reina een rommelig dorp. Veel onafgewerkte huizen, troep langs de rivier en vuilcontainers die nogal in het oog springen naast het kerkje.

Puerto de Pandetrave

Puerto de Pandetrave, Picos de Europa

Posada de Valdeón

In een afgelegen vallei aan de zuidflanken van Picos de Europa ligt het lieflijke dorpje Posada de Valdeón. Het ligt ver van de doorgaande routes. Dat er een weg naar toe gaat, is natuurlijk vooral om de bewoners met de buitenwereld te verbinden. En voor een enkele vreemdeling die graag een omweg maakt voor zulke prachtige uithoeken.

Mirador de Valdeón

Mirador de Valdeón, Picos de Europa

Puerto de Panderrueda

Een sappige bergweide met picknicktafels en uitzicht op de Picos de Europa. Veel beter gaat een lunchplek niet worden. Maar het is nog een tikkeltje vroeg en we rijden door. We pakken de volgende wel. Om vervolgens twee uur langs geen picknickplaats meer tegen te komen. Uiteindelijk rijden we maar een willekeurig plaatsje in en lunchen op een bankje op het dorpsplein. Heel herkenbaar, nietwaar?

Puerto de Panderrueda, Picos de Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *