Vegetarisch eten in Griekenland

Vegetarisch eten in Griekenland

Vegetarisch door traditie

Griekenland is een heerlijke bestemming voor vegetariërs. Tot in de diepste binnenlanden en de verste uithoeken van het land hebben restaurants meestal wel vegetarische gerechten op de kaart staan. Het frappante is dat restaurants dit niet doen om vegetariërs te bekoren; dat zal ze worst zijn. De vegetarische gerechten zijn traditionele recepten uit de Griekse keuken. Die stonden al op het menu voordat de fenomenen massatoerisme en vegetariërs hun intrede deden. En met trots worden die gerechten nog steeds geserveerd.

Gemista

De gevulde groenten uit de oven zijn een flashback naar de jaren 80 van de vorige eeuw, toen het gerecht hip was in Nederland. De groente is meestal tomaat of paprika, maar aubergine kan ook. De groenten zijn gevuld met een kruidige, sappige rijst. Restaurants serveren friet of aardappelen bij de gevulde groenten, waardoor het een voedzaam maal is.

Let op dat er ook gehakt in de vulling van de gemista kan zitten. Dat staat niet altijd duidelijk op de menukaart. Gelukkig wordt de vraag of iets ‘vegetarian’ is overal begrepen en is de bediening behulpzaam met het aanwijzen van de vegetarische opties.

De foto’s zijn van restaurant Ionos in Athene. Het eten is er verrukkelijk en je wilt eindeloos blijven zitten op het sfeervolle terras.

vegetarische gemista met aardappelen bij restaurant Ionos in Athene
het verrukkelijke terras van restaurant Ionos in Athene

Vegetarische moussaka

Moussaka is natuurlijk een klassieker uit de Griekse keuken. Maar vegetarische moussaka ben ik eigenlijk nergens op de menukaart tegengekomen. Het staat ook niet op de kaart van restaurant Klepsydra in Athene. We zijn echter getipt dat Klepsydra goede vegetarische moussaka heeft en vragen een ober. En ja hoor, de vegetarische moussaka kan gewoon worden besteld.

Restaurant Klepsydra ligt in de nauwe straatjes van de wijk Plaka. De schaarse ruimte wordt creatief benut met tafeltjes op trappen en schuine hellingen. Onze tafel stond gelukkig redelijk comfortabel op een vlakke ondergrond.

Imam bayildi

Imam bayildi is gevulde aubergine uit de oven. De vulling is een smakelijk tomatenprutje, dus geen rijst zoals bij gemista. Optioneel gaat er kaas over de gevulde aubergine. De imam bayildi die ik eet bij restaurant Aegean in Olympia is rijkelijk bedekt met feta. Iets te veel, naar mijn smaak.

imam bayildi bij restaurant Aegean in Olympia, Griekenland

Briam

Supereenvoudig en superlekker. Het zijn gewoon groenten die in de oven zijn geroosterd. Maar door een goede dosis olijfolie en knoflook is het rijk van smaak. Ondanks de aardappelen in de groentemix valt briam niet zwaar. Na de briam bij restaurant O Aetos in Pylos had ik nog wel ruimte voor een nagerecht. Niet bij het restaurant, maar even verderop aan het plein bij de veel te verleidelijke bakkerij Krinos.

briam bij restaurant O Aetos in Pylos, Griekenland

Kleine gerechten

We hebben geen gelegenheid voorbij laten gaan om tzatziki te eten. Soms tweemaal daags, als onderdeel van de lunch en als voorgerecht bij het avondeten. Altijd met een portie brood, om in de tzatziki te dippen. Goddelijk, zo dik en romig de yoghurt van de tzatziki hier in Griekenland is.

Een andere favoriet bij de lunch zijn gefrituurde courgetteballetjes of tomatenballetjes, in het Grieks kolokithokeftedes en tomatokeftedes. Ook die worden geserveerd met tzatziki om in te dippen. Het is een soort bittergarnituur, maar vers bereid en best gezond.

Een Griekse salade, choriatiki, is ook overal te krijgen. De rauwe groenten worden in Griekenland grover gesneden dan wat we in Nederland gewend zijn. En de feta ligt als enorm blok ongesneden op de salade.

De lunch op de foto is bij Tefthis Taverna in Dimitsána, op een terras met magnifiek uitzicht over de omgeving.

vegetarische lunch met tzatziki, courgetteballetjes en Griekse salade
terras van Tefthis Taverna in Dimitsána, Griekenland

Italiaanse restaurants

Italiaanse restaurants zijn overal in Griekenland te vinden. Ze zijn het voor de hand liggende alternatief wanneer je iets anders dan de Griekse keuken wilt eten. De twee vegetarische pizza’s die ik in Griekenland heb gegeten, waren echter niet mijn ding. Een dikke en vrij harde deegkorst, een kazige vulling en zo machtig dat je amper de helft op krijgt.

typisch Griekse pizza bij Café Plaz in Gythio

Griekse recepten

Heb je zin gekregen in Grieks vegetarisch eten, maar ga je voorlopig nog niet naar Griekenland? Op de (Engelstalige) website My Greek Dish zijn goede traditionele recepten te vinden om zelf Grieks te koken. Alle gerechten uit deze blogpost zijn er terug te vinden, en nog heel veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *