Roadtrip: Athene en Peloponnesos

Roadtrip: Athene en Peloponnesos
Reisroute

Dag 1: vlucht naar Athene

Iets voor 18:00 uur landt onze vlucht uit Eindhoven op de luchthaven van Athene. Daar pakken we metrolijn 3 naar het Sýntagmaplein in het centrum van Athene. Nog een stukje lopen naar het hotel, inchecken en dan een restaurant zoeken voor het eerste avondmaal in Griekenland. Dat is meteen een voltreffer. In de straatjes achter ons hotel vinden we het supergezellige Filomousou Eteríasplein, vol met terrassen van restaurants. We eten er verrukkelijk op het sfeervolle terras van restaurant Ionos.

het verrukkelijke terras van restaurant Ionos in Athene

Dag 2: Athene

Eén volle dag Athene is natuurlijk te kort. Om die dag optimaal te benutten, hebben we in de ochtend een fietstour met Nederlandstalige begeleiding geboekt bij Let’s Meet in Athens. In een ontspannen tempo fietsen we langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden, waarover de tourbegeleider interessante verhalen vertelt. De fietstour is een perfecte kennismaking met de stad, ook wanneer je meerdere dagen in Athene verblijft. Het leukste is om je te laten verrassen door wat je gaat zien tijdens de fietstour. Daarom slechts één willekeurig plaatje en geen uitgebreid verslag😊.

kunstschilder in de wijk Plaka in Athene

Het hoogtepunt van Athene mag natuurlijk niet ontbreken. De Akropolis van Athene. Het vooruitzicht van een grote mensenmassa maakt me niet direct enthousiast. Maar wandelend op de Akropolis is die twijfel acuut weg. De machtige tempels zijn indrukwekkend en de ligging zo boven de stad Athene is magistraal. Ik ben ook geboeid door de eeuwenoude brokstukken die als legostenen over het terrein verspreid liggen. Stilletjes hoop ik dat het zo blijft liggen en niet alles tot in perfectie wordt gerestaureerd.

Toegangskaarten voor de Akropolis kun je het beste vooraf kopen via de officiële website. Ze worden ook aangeboden via andere websites, maar zijn dan duurder en niet alle kortingsopties zijn beschikbaar. Het is riskant om op de bonnefooi ter plekke toegangskaarten te kopen, omdat er een maximum aantal bezoekers per tijdslot wordt toegelaten.

Parthenon op de Akropolis van Athene

Dag 3: Athene – Korinthe – Loutráki

Na het ontbijt nemen we de metro terug naar de luchthaven, om daar de huurauto op te halen voor de roadtrip over de Peloponnesos. Na 100 kilometer over de snelweg slaan we af voor de eerste bezienswaardigheid, het Kanaal van Korinthe. De mooiste plek om het kanaal te bekijken is de provinciale weg die naast de snelweg loopt. Je kunt er de brug op lopen voor het beroemde uitzicht op het diep uitgehakte kanaal en de ijzeren spoorbrug die even verderop oversteekt. Parkeren kan bij de restaurants en souvenirwinkels aan de westkant van de brug.

Minder fotogeniek maar zeker interessant zijn de bruggen aan beide uiteinden van het kanaal. Die zakken in het water om schepen te laten passeren.

Kanaal van Korinthe, Peloponnesos

In de middag bezoeken we het opgravingsterrein van Oud Korinthe. Grote blikvanger zijn de zeven zuilen die nog overeind staan van de Tempel van Apollo. De oude kolossen staan stoer en elegant te stralen in de zon.

Verder lezen

doorkijkje op de Tempel van Apollo bij de archeologische opgravingen van Oud Korinthe

Dag 4: Loutráki – Arcadië – Olympia

Vandaag rijden we een mooie route door Arcadië, de bergachtige streek in de binnenlanden van de Peloponnesos. Onderweg bezoeken we de stoere bergdorpen Vytína, Dimitsána en Karýtaina. Ook dalen we over een smalle en bochtige weg af in het Loúsiosdal, tot de rand waar het dal overgaat in een steile kloof. Daar begint een korte maar serieuze wandeling naar het bijzondere Prodrómou klooster, dat halverwege een loodrechte kloofwand zweeft.

Verder lezen

Grieks-Orthodox kerkje op de rand van de Loúsioskloof in het binnenland van de Peloponnesos

Dag 5: Olympia – Pylos

De antieke Olympische Spelen waren met recht heilig, want ze werden gehouden ter ere van de Griekse oppergod Zeus. De opgravingen van Olympia zijn dan ook een mix van praktische sportfaciliteiten en weelderige tempels. Mis ook niet het Archeologisch Museum, dat vol staat met vondsten die te delicaat zijn om tussen de ruïnes tentoon te stellen.

Verder lezen

Leonidaion, archeologische opgravingen van Olympia

Langs de westkust van de Peloponnesos zakken we af naar het zuiden. De route is tamelijk saai. De omgeving is vlak en rommelig en de weg loopt net te ver van de kust om de zee te kunnen zien. De schoonheid is te vinden in de staart van de route en je moet er een zijweggetje voor inslaan richting de zee. Daar ligt het zachte zandstrand van Voidokiliá in een perfecte halfronde cirkel rond een oogstrelende baai. Er liggen enkele mensen op het strand en in zee. Lang zal dat niet meer duren, met de steeds dreigender wordende luchten.

Voidokiliá strand in het zuidwesten van de Peloponnesos

De bui breekt los als we nog maar een paar kilometer verwijderd zijn van onze eindbestemming Pylos. En net die paar kilometer zijn niet vlak maar een berghelling. Het regenwater spoelt in brede stromen van de helling over de weg en neemt daarbij grote hoeveelheden rood zand en keien mee. We kijken goed hoe de Grieken hun auto door de modderstromen loodsen en doen op hoop van zegen hetzelfde met onze huurauto. Het water en de stenen bonken tegen de onderkant van de auto, maar we komen er door.

In Pylos stroom het water dat van de hellingen is gekomen over de straten in zee. De hele haven kleurt rood van het meegevoerde zand.

zonsondergang in Pylos op de Pelopoponnesos

Dag 6: Pylos – Máni – Gythio

Máni is de middelste van de drie zuidelijke uitlopers van de Peloponnesos. We trekken de hele dag uit voor een gevarieerde route over het schiereiland. Dat is wat krap, zeker omdat het vanuit Pylos eerst nog een uur rijden is naar Máni. De verstilde vissersdorpen en heldere baaien nodigen uit om langer te blijven luieren. Plan een dag extra om aan die verleiding te kunnen toegeven.

Verder lezen

Liméni in Máni op de Peloponnesos

Dag 7: Gythio – Monemvasía – Gythio

Goed verscholen op een robuust rotseiland ligt het historische stadje Monemvasía. Achter de vestingmuren is het heerlijk dolen door een schilderachtige wirwar van steegjes, trapjes en poortjes. Wie voldoende puf heeft, kan over eeuwenoude kasseien naar de ruïnes van de bovenstad op de top van de rotspartij klimmen.

Verder lezen

Chrysafitissa plein, onder in de benedenstad van Monemvasía op de Peloponnesos

Voor de rit terug naar Gythio zoeken we een mooie route over binnenwegen. Iets ten zuiden van Monemvasía steken we via een stille bergweg over naar de westkant van het schiereiland. Daarna volgen we de kust noordwaarts. Het is prachtig weer en we hebben voldoende tijd om te stoppen bij het Tigánia strand, voor een duik in zee. Zo ontspannen hoort een roadtrip over de Peloponnesos te zijn. De vakantiegangers die hier rondscharrelen bij hun langs het strand geparkeerde campers begrijpen dat.

campers langs het Tigánia strand op de Peloponnesos

Dag 8: Gythio – Mycene – Toló

Uiteraard kiezen we een route over binnenwegen om vanuit het zuiden van de Peloponnesos naar het noorden te rijden. Dat doen we door het Elónis klooster als tussenpunt in te stellen in het navigatiesysteem. Het klooster ligt er goddelijk bij, hoog tegen een rotswand met panoramisch uitzicht over het prachtige berglandschap. Ook de kloostergebouwen zijn een plaatje. Alles is keurig onderhouden en de binnenplaats is gezellig ingericht met potplanten en bankjes. Het klooster is gemakkelijk toegankelijk, je kunt er met een gewone personenauto voor de deur parkeren. Een camper kun je beter langs de doorgaande weg proberen te stallen, waarna het nog 300 meter lopen is naar het klooster.

binnenplaats van het Elónis klooster in het binnenland van de Peloponnesos

Vanaf het klooster gaat de weg omlaag en volgt op zeker moment een rivier. Na vijf kilometer kronkelen ben je een flink eind gedaald, maar hemelsbreed weer vlakbij het klooster. Daar ligt langs de weg een uitzichtpunt dat je niet wilt missen. Je ziet er het Elónis klooster hoog tegen een rotswand liggen, schijnbaar onbereikbaar voor stervelingen.

uitzicht op het Elónis klooster in de rotswand

We vervolgen de route over een aangename kustweg, richting Mycene. De zee is vrijwel continu te zien en het is opvallend rustig in de schattige dorpjes en aanlokkelijke baaien. Mycene is ouder dan andere archeologische locaties in Griekenland. Je stapt er meer dan 3000 jaar terug in de tijd, naar een inspiratiebron voor de Griekse Mythologie.

Verder lezen

de Leeuwenpoort van Mycene

Dag 9: Náfplio en Toló

Een lome zondagochtend in Náfplio. Slenteren lang de grote terrassen aan de boulevard. Dolen door de nauwe straatjes van het oude centrum, met gevels in zachte tinten en kriskras hangende balkons.

Verder lezen

Ágios Spyrídonplein in Náfplio

Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden in Náfplio. Toch zijn wij voor twee nachten neergestreken in Toló, een badplaats op een kwartiertje rijden van Náfplio. Die keuze bevalt goed. Toló is niet al te groot en nu in oktober is de hoeveelheid vakantiegangers aangenaam. Ook het weer is prima, zodat we na een dagje Náfplio heerlijk op het strand van Toló kunnen neerstrijken.

het strand van Toló op de Peloponnesos

Dag 10: Toló – Epidaurus – terugvlucht

Het Theater van Epidaurus is een klassiek meesterwerk, waarin architectuur en akoestiek in perfecte harmonie zijn. In de Griekse oudheid was het theater onderdeel van een belangrijk heiligdom voor genezing. De theatervoorstellingen hadden een therapeutische werking.

Verder lezen

Theater van Epidaurus

Nog één mooie kustroute op de Peloponnesos voordat we de snelweg op gaan naar de luchthaven van Athene. De vlucht is pas vanavond, we hebben alle tijd om ergens rustig te lunchen. Intussen weten we dat er aan zee overal wel restaurants te vinden zijn. Maar wat we langs de boulevard van Loutrá Elénis vinden, overtreft toch weer de verwachtingen. De tafels van Alkyonídes Taverna staan onder parasols op het kiezelstrand en de Griekse specialiteiten zijn om van te smullen.

Alkyonídes Taverna in Loutrá Elénis op de Peloponnesos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *