Prodrómou klooster

Prodrómou klooster

De openbaring

Voorzichtig sturen we de auto over de smalle weg die in haarspeldbochten afdaalt in het Loúsiosdal. De hellingen van de vallei zijn dichtbegroeid met ondoordringbare bomen en struiken. Na zeven kilometer is er een afslag naar een kerkje. Het staat op de rand waar het dal overgaat in een kloof. Nog dichter op het randje is achter het kerkje een uitzichtpunt. Daar kijk je vanaf een rotsuitstulping schitterend ver uit over de kloof. Aan de horizon ligt Dimitsána op een heuveltop. Dichterbij is de kerk bij het Prodrómou klooster duidelijk te zien. Het oude klooster zelf ligt goed verscholen tegen de kloofwand.

Grieks-Orthodox kerkje op de rand van de Loúsioskloof
uitzicht over de Loúsioskloof met aan de horizon Dimitsána

Er loopt een wandelpad naar het Prodrómou klooster. Het is een korte maar serieuze wandeling. In enkele bochten kronkelt het pad omlaag en gaat dan verder over een richel tegen de kloofwand. Zo te zien beschikken de monniken over elektriciteit, want langs het pad loopt een stroomkabel mee over de rotswand.

wandelpad door de Loúsioskloof naar het Prodrómou klooster

Vanuit het niets verschijnt ineens het Prodrómou klooster. Het hangt boven het wandelpad, halverwege de loodrechte kloofwand. Overdonderd door deze openbaring ontglipt me zomaar een krachtterm. Wow! Wat een ongelooflijke plek is dit.

Tussen hemel en aarde

Het toegangshek van het Prodrómou klooster zit dicht. Volgens het bord ernaast is het ‘s middags gesloten. Dan maar een beetje rondstruinen op het omliggende terrein. Er heerst een volmaakt serene sfeer. Er staan enkele kleine boerenschuren en op een reepje grond wordt groente verbouwd. Naast een vervallen schuur scharrelen kippen en in de schaduw van een oude olijfboom staat een ezel. Twee kittens zijn aan het spelen, niet ver van de moederpoes.

boerenschuur bij het Prodrómou klooster
spelende kittens bij de boerenschuur

Het is goed te begrijpen waarom de monniken hier ooit een klooster zijn begonnen. Het is een zalige afgelegen plek om je in alle rust aan het geloof te wijden. De natuurlijke nis in de rotsen is dan een voor de hand liggende plek om het kloostergebouw te construeren. Zwevend tussen hemel en aarde.

het Prodrómou klooster in de loodrechte rotswand van de Loúsioskloof
kamers met balkon van het Prodrómou klooster onder de overhangende rotswand

Praktische informatie

Aanrijroute

De locatie van het Prodrómou klooster kun je het beste instellen op de navigatie. Het ligt halverwege een secundaire weg die je normaal gesproken nooit zou nemen. Er staan overigens wel goede wegwijzers bij de afslag vanaf de doorgaande weg. Vanaf Stemnítsa is de weg naar het Prodrómou klooster in goede conditie. Tussen het klooster en Ellinikó is het asfalt versleten en zit vol akelige gaten.

Wandelkaart

Het is ongeveer 700 meter lopen van de parkeerplaats naar het Prodrómou klooster. De route wijst zichzelf, een wandelkaart is niet nodig.

Openingstijden

Het Prodrómou klooster is gesloten tussen 13:00 en 17:00 uur. Je kunt er dan wel naar toe lopen en het klooster prima van buiten bekijken, maar je kunt niet naar binnen.

Historische achtergrond

Op Internet is nauwelijks informatie te vinden over de geschiedenis van het Prodrómou klooster. Het meest informatief is een artikel op Wikipedia, nota bene in het Nederlands.

Een artikel op de website Elliniko Gortynias ziet er veelbelovend uit. Koptekst en foto’s kloppen, maar de gehele tekst blijkt te gaan over het nabijgelegen Philosóphou klooster. In alle beschikbare talen.

Verder is er nog naamsverwarring met andere kloosters in Griekenland voor Johannes de Doper. Zo ligt er een naamgenoot oostelijker op de Peloponnesos en leidt de Engelstalige Wikipedia naar een gelijknamig klooster in het noordoosten van Griekenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *