Oud Korinthe

Oud Korinthe

Historische achtergrond

Korinthe was een machtige stadstaat in het oude Griekenland, dankzij de strategische ligging. Daar waar nu het Kanaal van Korinthe ligt, had het oude Korinthe havens aan beide zijden van de landengte. De Korintiërs boden transport over land tussen beide havens, tussen de Golf van Korinthe en de Golf van Egina. Daarnaast lag Korinthe tussen de belangrijke stadstaten Athene en Sparta, waarmee het afwisselend samenwerkte of in oorlog was.

Op het opgravingsterrein en in het museum is er weinig dat dateert uit deze oud-Griekse bloeiperiode. Na de Slag bij Korinthe in 146 v.C. is de stad door de zegevierende Romeinen geplunderd en volledig verwoest. Een eeuw later is Korinthe weer opgebouwd door Julius Caesar, als provinciehoofdstad onder Romeins gezag. De meeste overblijfselen die nu te zien zijn, stammen uit die Romeinse periode.

de archeologische opgravingen van Oud Korinthe
de archeologische opgravingen van Korinthe met kerk en bergen als decor

Museum

Het museum ligt er uitnodigend bij, vlak achter de toegangspoort. Als vanzelf stap je naar binnen, voordat je het opgravingsterrein gaat verkennen. Op de binnenplaats van het museum is het even schrikken van het macabere tafereel. Het staat vol met Romeinse standbeelden zonder hoofd, alsof er een beeldenstorm voorbij is geraasd. De stenen lichamen staan je leeg aan te kijken.

hoofdeloze standbeelden in het archeologisch museum van Korinthe

Waarom hebben al die standbeelden geen hoofd? Kijk nog eens goed. De meeste beelden hebben een diepe holte op de plaats van de nek. Hoofd en lijf waren losse onderdelen. De Romeinen deden dat, zodat ze enkel het hoofd hoefden te vervangen na een machtswissel of wanneer iemand uit de gratie raakte. Slimme jongens, die Romeinen. Met deze kennis krijgt het tentoonstellen van de hoofdeloze inwisselbare lijven ineens een prikkelende symboliek.

Een opvallend zaaltje in het museum is ingericht met allerlei lichaamsdelen van klei. In de vitrine staan onder andere armen, benen, borsten, genitaliën en complete hoofden. Ze zijn gevonden bij het Asklepieion, een antiek Grieks heiligdom en sanatorium iets buiten Oud Korinthe. De kleibeelden zijn ex voto offers voor de Griekse god Asklepios, als dank of smeekbede voor genezing.

Wat er verder nog uit springt in de collectie zijn een aantal vloermozaïeken uit Romeinse villa’s. Ze zijn prachtig kleurrijk en gedetailleerd en hangen nu aan de wand in het museum.

vloermozaïek in het archeologisch museum van Korinthe

Opgravingsterrein

Oud Korinthe ligt op een schitterende locatie. Ten zuiden van de archeologische opgravingen ligt de rotspartij met daarop de citadel Akrokórinthos als grandioos decor. En aan de noordkant kijk je uit over het blauwe water van de Golf van Korinthe.

archeologische opgravingen in Korinthe met de Akrokorinthos als decor
Tempel van Apollo met de Golf van Korinthe als decor

Tempel van Apollo

De grote blikvanger op het terrein zijn de zeven zuilen die nog overeind staan van de Tempel van Apollo. Bijzonder aan deze zuilen is dat het monolieten zijn, ze bestaan uit één massief stuk kalksteen. De zuilen staan stoer en elegant te stralen in de zon. Maar van dichtbij ogen de ruim 2500 jaar oude kolossen ook kwetsbaar.

Tempel van Apollo bij de archeologische opgravingen van Kointhe
doorkijkje op de Tempel van Apollo en de Akrokorinthos

Lechaionweg

De Lechaionweg is de hoofdstraat van Oud Korinthe. Vanaf het centrale plein liep de weg door tot de haven van Lecahion aan de Golf van Korinthe. De bestrating die er ligt dateert van de 1e eeuw n.C. en geven de weg nog steeds een elegante grandeur. Het was een heuse winkelstraat, aan de westkant zijn de contouren van een rij winkeltjes nog herkenbaar.

Lechaionweg bij de archeologische opgravingen van Korinthe

Bron van Pirene

In de Griekse mythologie zijn diverse verhalen over deze bron. De bron zou zijn ontstaan uit de tranen van de klaagzang van de nimf Pirene, nadat haar zoon was gedood. De bron werd ook gelinkt aan Pegasus en was heilig voor de muzen. Dichters kwamen naar de bron om eruit te drinken voor inspiratie.

De bron van Pirene is te zien van achter een muur in een zijstraatje van de Lechaionweg. Wat je ziet is een binnenplaats met fontein die in de Romeinse periode is aangelegd. De bron zelf gaat schuil achter de galerij met zes bogen.

binnenplaats met fontein bij de bron van Pirene

Akrokórinthos

Er loopt een goede weg naar de top van de Akrokórinthos. Met de auto ben je er zo en je kunt parkeren aan de voet van de burcht. Zelf zijn we alleen langs gereden voor een korte impressie en een geweldig panorama. We zijn de vesting niet in geweest. De dikke verdedigingsmuren dateren van na het Romeinse Rijk. Van de Byzantijnen in de Middeleeuwen tot de Turken begin 19e eeuw is de plek in gebruik geweest als vesting. Logisch, met dat overzicht over de wijde omgeving.

vestingmuren op de Akrokorinthos

Praktische informatie

  • Op de website van het Archeological Museum of Ancient Corinth staat alle praktische informatie voor een bezoek, zoals openingstijden en tarieven. Ook is er veel achtergrondinformatie te vinden over de archeologische opgravingen en de collectie van het museum.
  • Direct voor de ingang is een asfaltvlakte om te parkeren, maar daar kan het vol staan met onhandig geparkeerde tourbussen. Langs de straten en tegenover de ingang is ook parkeergelegenheid en anders ligt er 250 meter verder nog een flink parkeerterrein. Parkeren is overal gratis.
  • Voor mooie foto’s met de rotspartij van Akrokórinthos op de achtergrond kun je Oud Korinthe het beste ’s ochtends bezoeken. In de middag staat de zon pal achter de Akrokórinthos.

Bronnen

Meer in de omgeving

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *