Náfplio

Náfplio

Slenteren over de boulevard

Er is geen betere plek in Náfplio om de lome sfeer van de zondagochtend te vangen dan de boulevard. Mensen slenteren op hun gemak over de promenade met weelderige palmbomen, ze hoeven nergens naar toe. Ze lopen te keuvelen, laten de hond uit of zijn gewoon in gedachten verzonken. Op grote terrassen aan de boulevard genieten Grieken van hun zondagse ontbijt. Ze zien hoe de pendelboot een handvol toeristen naar fort Bourtzi vaart, dat op een eilandje vlak voor de kust ligt.

boulevard van Náfplio met uitzicht op fort Bourtzi
kinderen vissen op de kade van Náfplio, met op de achtergrond fort Bourtzi

Sýntagmaplein

Het Sýntagmaplein is het kloppend hart van de oude stad van Náfplio. Vanaf het plein worden de bezoekers rondgepompt door de nauwe straatjes van het historisch centrum, om na enige tijd vanzelf weer terug te keren. Het plein ligt op de zondagochtend nog rustig te soezen in de zon. Twee jongetjes staan geïnteresseerd te kijken bij de eerste straatverkoper, die zijn kleurrijke plastic speelgoed uitstalt. Wanneer we na een uurtje dwalen door Náfplio terugkeren om iets te drinken, is het Sýntagmaplein al een stuk levendiger.

het Sýntagmaplein in Náfplio

Dolen door de straatjes

De straatjes van Náfplio zijn lieflijk, met gevarieerde gevels in zachte tinten en kriskras hangende balkons. Ieder zijstraatje nodigt uit tot een bewonderende blik. De straten zijn op het eerste gezicht comfortabel vlak en lopen overzichtelijk recht. Totdat een zijstraat een lange steile trap naar boven blijkt te zijn. Die loopt recht omhoog tegen de helling waarop de vesting Akronafplía staat.

fotoshoot op het Ágios Spyrídonplein

Kerk van Ágios Geórgios

Precies door de kier van een steeg lonkt een ranke kerktoren. Het is de kerk van Ágios Geórgios. De zondagsdienst is zojuist afgelopen en twee Grieks-Orthodoxe priesters staan na te praten met enkele kerkgangers.

Grieks-Orthodoxe priesters en kerkgangers bij de kerk van Ágios Geórgios

Akronafplía

Er zou een lift moeten zijn om op de Akronafplía te komen. Maar nergens in het oude centrum van Náfplio vinden we een aanwijzing van het bestaan ervan. Met Google Maps op de telefoon vinden we de ingang van de lift al snel, aan het Psaromachalásplein. De verlaten onderaardse gang met aan het eind drie liftdeuren oogt onheilspellend. Eén van de liften werkt en zet ons veilig boven af.

Verwacht geen imposante historische vesting op de Akronafplía. De top van de rots wordt gedomineerd door het moderne 5-sterrenhotel Nafplia Palace. Er is gepoogd om het hotel het aangezicht van een robuust fort te geven, maar het doet eerder denken aan een klinisch mausoleum. De plek waar je moet zijn op de Akronafplía is iets verderop. Daar liggen her en der resten van de oude vestingmuren en staat een klokkentoren parmantig op de rand van de rots. Helaas wordt de toren ontsierd door graffiti en elektriciteitskabels. Je hebt hier vooral prachtig uitzicht, over het historisch centrum en de haven van Náfplio.

klokkentoren op de Akronafplía
uitzicht over Náfplio vanaf de Akronafplía

Palamídi

Náfplio heeft wel degelijk een indrukwekkende oude vesting, dat is Palamídi. Het ligt iets verder van het centrum en een flink stuk hoger op de rotsen. We rijden er met de auto naar toe, maar er is nauwelijks parkeergelegenheid. Op plekken waar de berm breed genoeg is voor een auto staat het vol. Dat gaat ‘m niet worden. We zien het maar als teken dat het tijd is om naar het strand te gaan.

Praktische informatie

  • Op de website Discover Nafplio is uitgebreide informatie te vinden over bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Je vindt er onder andere praktische zaken zoals openingstijden en interessante historische achtergronden.
  • De kade van de haven van Náfplio is een enorme asfaltvlakte. Oerlelijk, maar verschrikkelijk handig als parkeerterrein voor bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *