Mycene

Mycene

Historische achtergrond

Mycene is anders dan andere archeologische locaties in Griekenland. Het dateert niet uit de klassieke oudheid en heeft dan ook niet de klassieke architectuur met tempels en zuilengalerijen. In Mycene stap je nog verder terug in de tijd, naar de Myceense beschaving die liep van ongeveer 1600 tot 1100 v.C.

Mycene speelt een prominente rol in de Griekse mythologie. Agamemnon, de legeraanvoerder van de Grieken in de Trojaanse Oorlog, was koning van Mycene. Ook andere koningen van Mycene worden uitgebreid geportretteerd in de mythologische verhalen. In werkelijkheid weten we niet zo veel over het oude Mycene. De restanten van de bouwwerken en archeologische vondsten wijzen op een rijke beschaving. Maar het is gissen naar het ontstaan ervan en het leven van de echte Myceners.

uitzicht op de akropolis van Mycene

Opgravingsterrein

Het opgravingsterrein van Mycene is een ommuurde vesting op een heuveltop. Deze akropolis was de residentie van de machthebbers. Het Mycene voor de gewone burgers lag rondom de akropolis.

Cyclopische muren

De stadsmuren van Mycene zijn opgebouwd uit reusachtige steenblokken. Zo groot dat de Grieken dachten dat ze gebouwd moesten zijn door cyclopen, de éénogige reuzen uit de Odyssee van Homerus. Geen steenblok heeft dezelfde vorm. Ze zijn door steenhouwers zorgvuldig bijgeschaafd, zodat de stenen als een puzzel in elkaar schuiven tot een robuuste muur.

een stukje van de cyclopische muren van de citadel

Leeuwenpoort

Het binnengaan van de citadel is al meteen het absolute hoogtepunt van de opgravingen van Mycene. De toegang is de Leeuwenpoort, het beeldmerk van Mycene. De drie enorme steenblokken die de poort vormen in de cyclopische muur zijn op zichzelf al indrukwekkend. Maar het meest bijzonder is de driehoekige steen boven de poort waarop twee leeuwen de wacht houden. Het is ruim 3000 jaar oud, ongekend voor een sculptuur van deze omvang.

de Leeuwenpoort van Mycene

Grafcirkel A

Vlak achter de Leeuwenpoort ligt grafcirkel A. Archeologen zijn hier fanatiek aan het opgraven geweest, want er waren schatten te vinden. Oude wapens, juwelen, zilveren en gouden bekers. De grootste schatten waren gouden dodenmaskers, waaronder het masker van Agamemnon dat niet van Agamemnon bleek te zijn.

grafcirkel A in Mycene, waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan

Op de burcht

Zigzaggend loopt een pad naar de top van de burcht. Daar liggen resten van het paleis van Mycene. Er valt weinig paleis te herkennen in de lage stenen muren die nog overeind staan. Ik ben vooral verbijsterd door de lelijke betonplaten op de plek van de paleisvloeren. Aangenamer zijn de niet verpeste restanten van de huizen rond het paleis en het uitzicht op de omgeving.

zomaar wat ruïnes van de archeologische opgravingen van Mycene
uitzicht op de omgeving vanaf de top van de burcht

Praktische informatie

  • Op de website Odysseus van het Griekse Ministerie van Cultuur en Sport staat alle praktische informatie voor een bezoek, zoals openingstijden en tarieven.
  • Voor informatie over de geschiedenis van Mycene is Wikipedia een goede bron. In de tekst hierboven staan links naar diverse interessante pagina’s op Wikipedia.
  • De archeologische opgravingen liggen ten noordoosten van de plaats Mykínes. Bij de ingang van het terrein ligt een groot en gratis parkeerterrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *