Epidaurus

Epidaurus

Historische achtergrond

In de Griekse oudheid was Epidaurus het belangrijkste heiligdom voor Asklepios, de god van de geneeskunde. Volgens de mythologie was Asklepios op deze plek geboren. Van heinde en verre kwamen mensen naar Epidaurus voor genezing van hun kwalen. Om Asklepios een handje te helpen was het heiligdom een uitgebreid kuuroord, waar patiënten onder begeleiding van priesters en artsen allerlei behandelingen konden ondergaan.

Bezienswaardigheden

Theater van Epidaurus

Vandaag de dag is Epidaurus vooral vermaard vanwege het uitstekend bewaard gebleven theater, dat onderdeel was van het kuuroord. De theatervoorstellingen dienden niet uitsluitend ter vermaak van de gasten, ze hadden volgens de oude Grieken een therapeutische werking. Dit noemden ze catharsis, emotionele zuivering. Door de uiteenlopende emoties die een theatervoorstelling oproept, ondergaat de toeschouwer een zuivering van die emoties. Een gezonde geest draagt bij aan een gezond lichaam, zo is het achterliggende idee.

Theater van Epidaurus
Theater van Epidaurus

Het Theater van Epidaurus is een klassiek meesterwerk. Het knappe is dat vorm en functie perfect samengaan. De tribunes vormen een harmonieuze waaier rond het podium, mooi symmetrisch en net iets meer dan een halve cirkel. Ook het ontwerp van de later bijgebouwde bovenste zitrijen is in balans met het geheel. Wat betreft de functie: de akoestiek van het theater is voortreffelijk, zoals altijd wel door een gids van een groep wordt gedemonstreerd. De combinatie van het gebruikte kalksteen en de afstand tussen de getrapte rijen van de tribune zorgt voor de ideale voortbrenging van het geluid. Dat weten wij nu dankzij wetenschappelijk onderzoek uit 2007, maar blijkbaar hadden de Grieken er in de 4e eeuw v.C. ook al notie van.

demonstratie van de akoestiek in het Theater van Epidaurus

Hestiatorion

Het hestiatorion is de bankethal, waar op ceremoniële wijze maaltijden werden genuttigd. De goden aten mee, door een deel van de maaltijd aan hen te offeren. Dat zou kracht en heling moeten brengen voor de aardse maaltijdgenoten.

Op het opgravingsterrein zijn vooral de contouren zichtbaar van het hestiatorion. De iets hogere stenen muren in het midden zijn de resten van het Odeion, een klein theater in de bankethal. Een reconstructie steekt opvallend boven de opgravingen uit. Het is een hoekje met twee zuilen van de propylon, de hoofdingang van het hestiatorion.

Hestiatorion

Abaton / Enkoimeterion

Het Abaton of Enkoimeterion is de magische plek waar de goddelijke genezing van de zieken moest gebeuren. Patiënten werden er pas binnengelaten als ze hun geest goed hadden gezuiverd, in heilige baden, bij theatervoorstellingen en door het brengen van offers. In de tempel werden de patiënten in een hypnotische slaap gebracht, om in hun dromen bezoek te krijgen van de god Asklepios. Na het ontwaken vertelden ze hun dromen aan de priesters, die het interpreteerden om de vervolgbehandeling te bepalen.

Abaton / Enkoimeterion
Abaton / Enkoimeterion

Akoai

De Akoai zijn Romeinse baden, die werden gevoed door bronwater van de berg Kynortion. De opgravingen zijn in behoorlijk goede staat. De nissen van het gebouw zijn goed herkenbaar en er ligt nog een stukje mozaïekvloer. Best wonderlijk dat het niet is afgeschermd, je kunt ongehinderd door het oude badhuis struinen.

Propylaia

Propylaia ligt sereen tussen de bomen, op enige afstand van de rest van de opgravingen. Alleen het fundament van de oude toegangspoort tot het heiligdom ligt er nog. Dat is zo massief dat je toch een beeld krijgt van hoe indrukwekkend de poort moet zijn geweest. Ook de waterput is er nog, waar bezoekers zich direct na het passeren van de poort konden zuiveren.

Stadion

Jawel, er is ook een stadion in Epidaurus. Met goed bewaard gebleven tribunes. Er staat een takelinstallatie bij de noordelijke tribune, waarmee de meeste stenen banken weer netjes op hun plek zijn gehesen (op You Go Culture staat een mooie foto van voor de restauratie). In het stadion werden elke vier jaar atletiekwedstrijden gehouden, ter ere van de god Asklepios. Tijdens die spelen waren er ook wedstrijden in zang en drama in het theater.

stadion van Epidaurus

Archeologisch museum

De expositieruimte van het museum op het terrein is ongemakkelijk smal. Wanneer je stilstaat om de tentoongestelde voorwerpen te bekijken, vorm je een obstakel voor de doorstroom van overige bezoekers. De volgeschreven steles intrigeren me het meest, met hun zeer uiteenlopende teksten. Op één steen staat een hymne van dichter Isyllos aan Apollo en Asklepios. Op een ander de rekening van de kosten voor de bouw van de Tholos.

Archeologisch Museum va Asklepieion Epidaurus
stele met de rekening van de kosten voor de bouw van de Tholos van Epidaurus

Praktische informatie

  • Op de website Argolis Culture staat praktische informatie voor een bezoek, zoals openingstijden en tarieven.
  • De archeologische opgravingen liggen zo’n 15 kilometer landinwaarts vanaf de plaats Epidaurus. Die plaats heeft zelf ook een kleiner antiek theater, wat verwarring kan geven.
  • Bij de ingang van het opgravingsterrein is een groot en gratis parkeerterrein.

Bronnen

De meeste informatie in deze blog is gebaseerd op twee bronnen.

  • Wikipedia, met uitgebreide en goed leesbare informatie in het Nederlands.
  • You Go Culture, een website van de National and Kapodistrian University of Athens.

Aanvullende bronnen:

  • Wikipedia over genezing door dromen in de Griekse oudheid.
  • Artikel in Nature over wetenschappelijk onderzoek naar de akoestiek van het Theater van Epidaurus. Voor de echte liefhebbers is het complete onderzoeksrapport te lezen op de website van de Universiteit Gent (in het Nederlands!).
  • Artikel in Cursor van de TU Eindhoven, met de conclusies van uitgebreide geluidsmetingen in het Theater van Epidaurus. Het onderzoek weerlegt de al te sterke verhalen van reisgidsen over de akoestiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *