Arcadië

Arcadië

Routekaart

Arcadië is de bergachtige streek in het binnenland van de Peloponnesos. Deze route gaat langs de stoere bergdorpen in het gebied en duikt diep een kloof in naar een afgelegen klooster.

Vytína

Van oudsher komen Grieken al naar het op 1033 meter hoogte gelegen dorp Vytína voor de gezonde berglucht. Tot 1940 waren er twee sanatoria om patiënten te laten herstellen. Tegenwoordig komen bezoekers vooral om te wandelen in de bosrijke omgeving. En geloof het of niet, in de winter komen mensen naar Vytína om te skiën. Vanuit het dorp kun je de berg Maínalo op rijden naar een klein skigebied.

Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Vytína. Het halve dorpsplein is gevuld met terrassen, die worden bediend vanuit verschillende restaurants rond het plein. En er zijn veel winkeltjes met exquise lokale delicatessen, zoals honing en ambachtelijk gemaakte pasta. Toch is Vytína vooral een mooi karakteristiek bergdorp, met precies de juiste vleug toerisme die het wat extra levendigheid geeft.

In de straat achter het dorpsplein is een handig parkeerterrein.

delicatessenwinkels in Vytína (Arcadië, Peloponnesos)
terrassen op het dorpsplein in Vytína

Dimitsána

Gestaag rijden we dieper de binnenlanden van Arcadië in. Het landschap wordt ruiger en stiller. Dan ineens ligt Dimitsána voor ons, sierlijk gedrapeerd over een bollende heuvelrug. In het dorp hangt een gemoedelijke sfeer. Het is heerlijk om er een beetje door de steegjes te dwalen. Liefst omhoog en naar de randen van het dorp, voor telkens andere vergezichten over het dorp en de bergachtige omgeving.

Dimitsána ligt naast de Loúsioskloof en is een goede uitvalsbasis voor wandelingen door de kloof. Dankzij de wandelaars zijn er charmante pensions en restaurants in het bergdorp. Voor de lunch laten wij ons oog vallen op het terras van Tefthis Taverna. Met magnifiek uitzicht genieten we van de eenvoudige, typisch Griekse gerechten.

uitzicht op Dimitsána in Arcadië, Peloponnesos
hoofdstraat door Dimitsána in Arcadië, Peloponnesos
winkels in de hoofdstraat van Dimitsána, Arcadië

Prodrómou klooster

De smalle weg daalt in haarspeldbochten af in het Loúsiosdal, tot de rand waar het dal overgaat in een steile kloof. Daar begint de korte maar serieuze wandeling naar het afgelegen Prodrómou klooster.

Verder lezen

gammele balkonnetjes van het Prodrómou klooster

Karýtaina

Het is een plaatsje van niets, Karýtaina. Toch slaan we af voor een kleine omweg door het dorp. Karýtaina ligt aan de voet van een opvallend puntige rots met daarop de restanten van een Frankische burcht uit de 13e eeuw. Door tegenlicht, stroomkabels en geparkeerde auto’s is het plaatje minder schilderachtig dan gehoopt.

Karýtaina in Arcadië, Peloponnesos

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *