Sentier Nietzsche & Mont Bastide

Sentier Nietzsche & Mont Bastide

Steenpad van de filosoof

Tussen parkeermeters in het buitenland en mij zal het nooit iets worden. Na drie pogingen bij twee automaten lukt het uiteindelijk om een parkeerkaartje te bemachtigen, in ruil voor tien euro van mijn pinpas. De auto staat op een steenworp van waar Sentier Nietzsche begint, langs de doorgaande weg in Èze-sur-Mer. Treinstation en bushalte zijn overigens ook vlakbij, dus de bereikbaarheid is uitstekend.

Èze-sur-Mer, vlakbij de start van Sentier Nietzsche

Sentier Nietzsche is een wandelpad van statuur. Een naam met historie, een officieel bord van de gemeente bij het startpunt. Gelukkig is het verder gewoon een rotsig bergpad gebleven, het steenpad van de filosoof. Vanaf de eerste meter is het klimmen en al snel kijk je uit over de meanderende kustlijn van de Côte d’Azur. Halverwege duikt Sentier Nietzsche de bossen in. Zonder de afleiding van het uitzicht voelt de klim intenser in de benen.

uitzicht vanaf Sentier Nietzsche

Aan het einde van Sentier Nietzsche kun je linksaf het dorp Èze in en rechtsaf naar de doorgaande weg, de Moyenne Corniche. Ik kies het laatste, hoe aanlokkelijk het dorp er ook bij ligt op de top van de rots. Voor mij geen drukke, nauwe straatjes deze coronazomer. Op de Moyenne Corniche ga ik de brug over en direct aan het eind daarvan begint rechts het wandelpad naar Mont Bastide. Weer verder klimmen, nu met uitzicht op Èze op de rotspiek aan de andere kant van de brug. Het wordt bewolkter en grijzer en eenmaal op de top van Mont Bastide loop ik letterlijk in de wolken.

uitzicht op Èze op de rotspunt
uitzicht vanaf Mont Bastide

Het wandelpad loopt nog door tot de Grande Corniche en buigt dan terug richting de zee. Het uitzicht tijdens de afdaling is overweldigend en onderweg kom ik geen mens meer tegen. Langzaam nader ik de huizen van Èze-sur-Mer. Daar is het nog ongeveer een kilometer wandelen door de rustige straten, tussen behoorlijk deftige huizen.

uitzicht tijdens afdaling naar Èze-sur-Mer
uitzicht tijdens afdaling naar Èze-sur-Mer
uitzicht tijdens afdaling naar Èze-sur-Mer
door de straten van Èze-sur-Mer

Wandelkaart

  • Bij het beginpunt van Sentier Nietzsche staat een duidelijk bord. Echt niet te missen.
  • Aan het einde van Sentier Nietzsche is er even geen echte wandelroute. Je moet er rechtsaf richting doorgaande weg en vervolgens linksaf de doorgaande weg op.
  • De weg gaat vrij snel over een lange brug. Direct aan het einde van de brug – nog voor de tunnel – begint rechts het wandelpad naar Mont Bastide.
  • Bij Grande Corniche kun je meerdere kanten op. Er staan twee grote borden, maar zonder aanwijzingen voor wandelaars. De juiste route is om het parkeerterrein over te steken. Als je met je rug naar de Grande Corniche staat is dat het pad rechts.
  • De Moyenne Corniche moet je oversteken, daar loopt het wandelpad verder.
  • In de straten van Èze-sur-Mer is niet echt een wandelroute meer. Gewoon de straten omlaag volgen naar zee. Hier en daar kun je via een voetpad korter doorsteken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *