Kale kruin
Het beklimmen van de Mont Ventoux. Dat stond op mijn bucketlist sinds ik de berg met de kale kruin voor me zag liggen bij een rit door Gorges de la Nesque. Niet op de fiets, zoals de vele wielrenners die dagelijks de berg op stoempen en daarna met doodsverachting omlaag jakkeren. Het wordt ook niet lui toeren met de auto, maar wandelen naar de top. Daarbij ga ik wel een beetje smokkelen. Vanaf de voet is het al gauw 15 kilometer naar de top, enkele reis. Dat is me te gortig en te saai. Ik start de wandeling bij Le Mont Serein, op de noordhelling van de Mont Ventoux. Daar vandaan is het een mooie 4½ kilometer wandelen naar de top, met 500 hoogtemeters.
Le Mont Serein blijkt tot mijn verrassing een klein wintersportdorpje. De skipistes zijn nu glooiende grasvlaktes op de hellingen en de sleepliften zijn buiten gebruik. Dit is een andere Mont Ventoux dan de verzengend hete ploert die ik ken van de Tour de France.
Doodeng
De beklimming begint als een doodgewone boswandeling. De eerste kilometer is nog vlak, daarna begint het bospad te stijgen en te slingeren. Het wandelt prettig in de schaduw van de bomen. De lucht die ik inadem voelt heerlijk fris, een tikkeltje ijl door de hoogte. Onderweg is er weinig te zien, maar dat vind ik eigenlijk wel prima. Ik concentreer me op de stiekem best wel taaie klim. Het is geen moeilijk pad om te wandelen, maar het gemiddelde stijgingspercentage van 15% voel ik goed in de benen.
Wanneer het bos dunner wordt, wordt de wandeling spannender. Het wandelpad is er niet veel meer dan een platgetrapte richel op een akelig schuine helling van losse stenen. Mijn fototoestel gaat in de rugzak, zodat ik beide handen vrij heb. Het pad is over het algemeen net breed en stevig genoeg om rustig overheen te lopen. Maar op de smalle stukken en bij veel losse stenen op het pad vind ik het doodeng. Eén misstap of een wegglijdende steen en je rolt van de helling, zonder bomen om je tegen te houden. Niet nadenken. Focus. En in de bochten waar genoeg ruimte is om veilig te staan, genieten van het spectaculaire maanlandschap. Want daar kwam ik voor.
Olympisch vuur
Ondanks dat ik voor het eerst op de top van de Mont Ventoux ben, merk ik dat het er anders dan anders is. Het is rustiger en drukker tegelijk. Er zijn vrijwel geen auto’s of motoren te bekennen, aan beide kanten van de top is de weg afgezet. Tegelijkertijd gonst het van de drukte bij de toren op de top. Er staan dranghekken, er zijn veel gendarmes en een steeds groter wordende groep mensen wacht op iets wat te gebeuren staat.
Ik wacht mee en kom te weten dat de olympische vlam in aantocht is. Die maakt een tocht door heel Frankrijk en de overzeese gebiedsdelen, in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. De officials van de organisatie en lokale notabelen ijsberen tussen de dranghekken, in afwachting van het olympisch vuur. Ik tuur de weg af waar de vlam vandaan moet komen, maar zie nog niets. Na een halfuur wachten en drentelen vang ik op dat de vlam over drie kwartier wordt verwacht. Dat duurt me te lang, ik ga lekker weer wandelen.
Eindeloze diepte
Het pad omlaag is breed en loopt over minder steile hellingen. Geholpen door de zwaartekracht maak ik flinke passen. Hier besef ik wat een enorme puist de Mont Ventoux is, want het uitzicht over het Provençaalse heuvellandschap in de diepte is letterlijk eindeloos.
Tegen het einde raak ik in verwarring. Het pad loopt weer omhoog, uit de richting van de weg onder me waar de auto geparkeerd staat. Dan maar over de brede skipiste, recht op het doel af. Halverwege de skipiste hoor ik het geluid van een helikopter. Ik kijk omhoog en zie dat de helikopter bij de top van de Mont Ventoux blijft hangen. Daar zal eindelijk het olympisch vuur zijn aangekomen.
Wandelkaart
De wandeling begint rechts van de ingang van Camping Mont Serein. De weg die naar de camping leidt, heeft over de hele lengte links en rechts parkeervakken waar je gratis mag parkeren.
Meer informatie
- Op de website De Kale Berg is uitgebreide informatie te vinden over de Mont Ventoux. De website is vooral gericht op wielrenners, maar bevat ook genoeg interessants over de berg voor de niet-wielrenners.
- De complete route van de olympische vlam voor de Spelen van 2024 in Parijs is terug te vinden op de website van de Olympische Spelen.