Les 3 Calanques

Les 3 Calanques

Nationaal park Calanques

Pal naast de stad Marseille ligt het nationaal park Calanques. Een calanque is een diep uitgesleten baai tussen steile rotsen. Met rotsen van wit kalksteen en een azuurblauwe zee in de baaien zijn de calanques in dit park adembenemend. Les 3 Calanques is een wandeling vanuit de plaats Cassis langs drie van deze schoonheden.

Calanque de Port-Miou

Calanque de Port-Miou is een langgerekte smalle inham die heel handig wordt gebruikt als jachthaven. Links en rechts liggen zeilboten en kleine motorboten in de baai, keurig zij aan zij met de boeg naar de oever. Hoe dieper in de baai, hoe krapper het vaarwater tussen de aangemeerde boten. Het is een vrolijk gezicht met de boten in de baai, maar de rotspartijen zijn nog niet prominent aanwezig. Ze gaan schuil onder begroeiing of rijzen wat verder van de waterkant op. Tot bij de monding van de baai. Daar kronkelt de calanque zich sierlijk tussen de witte rotswanden naar zee.

de monding van Calanque de Port-Miou

Calanque de Port-Pin

Het is een kort steil heuveltje over naar de volgende inham, Calanque de Port-Pin. Die baai is een volmaakte idylle. Witte rotsen begroeid met frisse pijnbomen en daartussen kristalhelder zeewater dat kabbelend uitmondt in een bekoorlijk strandje.

Calanque de Port-Pin in nationaal park Calanques

Na het oversteken van het strand sla ik een rotsachtig paadje in dat steil omhoog gaat. In een mum van tijd loop ik hoog over de rotswand van Calanque de Port-Pin, met weids uitzicht over de baai.

uitzicht over Calanque de Port-Pin in nationaal park Calanques
Pointe d'En-Vau

Calanque d’En-Vau

Met een boog naar rechts loopt het wandelpad verder over de flank van Calanque d’En-Vau. Het pad klimt langs de rand van de kloof omhoog, de afgrond naar de baai wordt steeds dieper. De bijna loodrechte rotswanden zijn hoger dan dat de baai breed is. Calanque d’En-Vau is een wit fjord aan de Middellandse Zee.

Calanque d'En-Vau in nationaal park Calanques

Bij een splitsing raak ik wat in verwarring. Het bordje naar Calanque d’En-Vau wijst me weg van de kloofrand. Ik negeer het, gelukkig. Het pad langs de duizelingwekkende afgrond heeft nog grandioze uitzichten in petto.

doorkijkje hoog boven Calanque d'En-Vau in nationaal park Calanques

Wandelkaart

  • In Cassis ligt boven Calanque de Port-Miou een groot betaald parkeerterrein. Het vaste dagtarief van 10 euro (tarief 2022) is prettig wanneer je niet precies weet hoe lang je wegblijft.
  • Neem een wandelkaartje mee! Les 3 Calanques is namelijk niet een gemarkeerde wandeling. Zonder kaart loop je het risico de mooiste paden over de randen van de calanques te missen. Er staan wel wegwijzers, maar die leiden je over de snelste route naar stranden.
  • Je kunt de wandeling uitbreiden met een uitstapje naar het strand van Calanque d’En-Vau. Dat is in totaal twee kilometer extra wandelen, met een flinke afdaling en klim.

Meer informatie

  • Op de officiële website van nationaal park Calanques staat uitgebreide informatie over het park. Je vindt er meer bezienswaardigheden en activiteiten in het park en alle praktische informatie voor een bezoek.
  • In de zomer kan nationaal park Calanques worden gesloten bij gevaar voor bosbranden. Check bij het plannen van een bezoek daarom vooraf de website van het park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *