Lac du Lauzon

Lac du Lauzon

De hittegolf ontstijgen

Frankrijk zucht onder een hittegolf. Ik overnacht in de buurt van Grenoble en ook daar is het drukkend warm. In het restaurant waar ik ’s avonds eet, zitten alle gasten binnen in de airconditioning. Niemand zit op het normaal gesproken aangename grote terras. Gelukkig ligt Lac du Lauzon op 2000 meter hoogte. Daar is de hittegolf een stuk draaglijker, met een maximum temperatuur rond de 25°C. Perfect om een bergwandeling te maken naar het meer.

De wandeling begint bij Chalet-Hôtel du Gioberney. Het afgelegen hotel is het eindpunt van de steeds smaller wordende weg door het dal van Valgaudemar. Het hotel ligt idyllisch, op een kleine vlakte die wordt omringd door bergtoppen. Het wandelpad gaat direct gestaag omhoog tegen een van de berghellingen. Het meeste groen dat op de ruige rotsen groeit is laag, waardoor je prachtig uitzicht hebt op het berglandschap. In het dal dat onder je steeds dieper wordt, is nog lang het hotel als ankerpunt te zien.

starpunt van de wandeling naar Lac du Lauzon
uitzicht op Chalet-Hôtel du Gioberney in het dal

Het wandelpad kruist onderweg de Torrent du Lauzon. Net voorbij het bruggetje is mooi te zien hoe de bergstroom in een reeks van watervallen naar beneden komt. Vrijwel verticaal, zo lijkt het.

watervallen van Torrent du Lauzon

Een verraste bergmarmot

Terwijl ik zigzaggend verder klim, zit er ineens een bergmarmot midden op het pad. Het dier kijkt net zo verrast en nieuwsgierig als ikzelf. Ik kan rustig een foto maken voordat de bergmarmot in de struiken verdwijnt. Daar is niet veel ruimte, hij moet vlak langs het pad verscholen zitten. Heel voorzichtig schuifel ik voorbij. De bergmarmot geeft geen kik.

bergmarmot op het wandelpad naar Lac du Lauzon

Het laatste deel van de route omhoog gaat langs de bergstroom. Vanaf het pad zie je een waterval, die je via een kort zijpaadje van dichterbij kunt bekijken. Daarna wordt het wandelpad vlak en verandert het landschap in een alpenweide. Over het grasland zijn grote afgeplatte keien uitgestrooid. Er bloeien bloemen op de drassige oevers van de Torrent du Lauzon. Die klatert uit een waterval en stroomt dan kalm over de alpenweide.

uitzicht op de bergtoppen, onderweg naar Lac du Lauzon
uitzicht op Le Sirac achter de glooiende alpenweide

Natuurlijke infinity pool

En dan is het moment dat Lac du Lauzon verschijnt. Het water van het meer weerspiegelt de groene en grijze tinten van de bergen erachter. Als een kameleon gaat Lac du Lauzon schuil in de omgeving. Het valt een beetje tegen. Is dit nu alles? Ik wandel achter het meer langs en daar verandert de kameleon van kleur. Nu ligt er een dal direct achter het meer, met verder op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Het water heeft vanuit dit gezichtspunt een diepe blauwzwarte kleur die contrasteert met de omgeving. De bergtoppen weerspiegelen lichtjes in het water. Lac du Lauzon is een schitterende natuurlijke infinity pool.

Lac du Lauzon als schitterende natuurlijke infinity pool
Lac du Lauzon als schitterende natuurlijke infinity pool
Lac du Lauzon in schutkleur van de omgeving

Het is lunchtijd. Rond het meer zitten plukjes mensen ontspannen te picknicken. Een enkeling kan de verleiding niet weerstaan en dompelt zich in het koude water.

De route terug gaat eerst nog een klein stukje bergop en dan vrij steil omlaag. Het wandelpad loopt over de flank van een ruig dal. Het volgt de Torrent de Muande Bellone, die in de diepte stroomt. Het gletsjerwater wurmt zich in stroomversnellingen en watervallen door de rotsachtige bedding op de bodem van het dal.

uitzicht op Vallon du Gioberney

Wandelkaart

  • Controleer of je het juiste Lac du Lauzon op het oog hebt. Er zijn in de omgeving namelijk meerdere meren met dezelfde naam. Bij zoeken zal Google Maps je naar een van die andere meren verwijzen. Het juiste Lac du Lauzon staat in Google Maps namelijk vermeld als Le Lauzon.
  • Controleer of de weg geopend is naar het startpunt van de wandeling bij Chalet-Hôtel du Gioberney. De informatie is te vinden op Google Maps.
  • Naast Chalet-Hôtel du Gioberney is een ruim parkeerterrein voor publiek gebruik. Toch kan het snel vol raken, want de wandeling naar Lac du Lauzon is populair. Rond 11:00 kon ik zo ongeveer de laatste plek bemachtigen.

Route door Vallée du Valdegaumar

De wandeling naar Lac du Lauzon begint aan het einde van de 27 kilometer lange weg door Vallée du Valdegaumar. De rit door het dal is een bezienswaardigheid op zich en de moeite waard om rustig de tijd voor te nemen. Het meest praktisch is om dat op de terugreis na de wandeling te doen.

Cascade du Casset in Vallée du Valdegaumar
uitzicht over de vallei bij La Chapelle-en-Valdegaumar

Meer in de omgeving

Lac du Lauzon ligt in het nationaal park Les Écrins. Uitgebreide informatie over het park is te vinden op de officiële website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *