Lac du Lauvitel

Lac du Lauvitel

Klimmen naar een hemels dal

De wandeling naar Lac du Lauvitel begint ontspannen met een korte aanloop door het ontwakende buurtschap La Danchère. De weg gaat over in een pad en duikt de bossen in. Dan is er keuze uit twee routes die beide naar het bergmeer leiden. Via de brug steek ik de kolkende Ruisseau du Lauvitel over voor de route langs de rechteroever.

Ruisseau du Lauvitel vanaf de brug

De klim is taai. Meer dan twee kilometer slingert het onafgebroken omhoog over een onregelmatig keienpad door de bossen. Tussen de bomen loop je weliswaar prettig in de schaduw, maar het is ook een beetje saai. Je hebt nauwelijks uitzicht over het dal waar je steeds verder boven uit torent.

Het zijn de stroomversnellingen en watervallen in de rivier die tijdens het klimmen voor de mooiste plaatjes zorgen. Dankzij de steile helling klatert het water onstuimig door de rivierbedding. Op enkele plekken hebben stroompjes water het wandelpad gevonden als de beste route naar het dal. Je kun er overal zonder problemen langs en moet hooguit behoedzaam zijn voor gladde keien.

waterval langs het wandelpad
uitzicht op Vallée du Vénéon

Ineens ligt het dan voor me, Lac du Lauvitel. Na anderhalf uur flink klimmen ben ik merkwaardig genoeg in een dal beland. Een hemels dal gevuld met turquoise water en omringd door adembenemend mooie alpentoppen.

Lac du Lauvitel
Lac du Lauvitel

Zo langzaam als ik kan lunch ik op de rotsen naast het bergmeer. De plek nodigt enorm uit om te blijven. Veel mensen doen dat ook, op een strandje iets verderop aan het verkoelende water. Wanneer ik via het andere pad weer naar beneden wandel, komen hele families me tegemoet voor een middag luieren aan het meer. De taaie klim nemen ze voor lief en daarin hebben ze groot gelijk.

strandje aan Lac du Lauvitel

Praktische informatie

Aanrijroute

De wandeling begint in La Danchère, een gehucht aan een doodlopend zijweggetje van de D530 door Vallée du Vénéon. Aan de rand van het plaatsje is een ruim parkeerterrein. Toch kan dat in de loop van de dag vol raken, want Lac du Lauvitel is populair.

Wandelkaart

Er lopen twee wandelpaden vanuit La Danchère naar Lac du Lauvitel. Het maakt weinig uit welk van de twee je loopt. Beide zijn ongeveer even lang en even steil en lopen geheel door het bos. Op onderstaande kaart zijn beide paden gecombineerd tot een rondje.

Meer in de omgeving

Lac du Lauvitel ligt in het nationaal park Les Écrins. Uitgebreide informatie over het park is te vinden op de officiële website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *