Honfleur

Honfleur

Schilderachtig

Honfleur is een schilderachtig havenstadje. Letterlijk. In deze streek is het impressionisme ontstaan en Honfleur is veelvuldig vereeuwigd op het doek. Toch is de eerste kennismaking even slikken. Wat is het er druk met toeristen. Vanuit mijn hotel net buiten Honfleur ben naar het centrum gereden om wat te eten. Aan restaurants geen gebrek, maar ze zitten stampvol. Ik doe een halfhartige poging bij twee restaurants. Maar de gedachte om te wachten op een vrije tafel en te wachten op het eten staat me tegen. Het wordt een afhaalpizza van Happy Pizza. Die eet ik op het buitenzitje voor mijn motelkamer. Mmm, heerlijk!

Nieuwe poging, de volgende ochtend rond 9 uur. Geen tijdstip voor de gemiddelde toerist. In alle rust slenter ik langs de haven en door de straatjes. Ondanks de grauwe lucht zijn de plaatjes schilderachtig.

Stadhuis en carrousel van Honfleur

Le Vieux Bassin

De grote trekpleister van Honfleur is de oude haven, Le Vieux Bassin. De compacte haven wordt vrijwel geheel omsloten door prachtige oude panden, waardoor het de sfeer heeft van een stadsplein. Langs één zijde staan het stadhuis en pompeuze herenhuizen, waartussen de middeleeuwse Saint-Étienne kerk wat in het niet valt. Twee andere zijden zijn een aaneenschakeling van hoge, smalle gevels met leien daken. Heel kenmerkend is dat de leisteen ook veel is gebruikt als gevelbekleding voor de bovenste verdiepingen.

Le Vieux Bassin in Honfleur
herenhuizen op de kade van Le Vieux Bassin

La Lieutenance

Op de kop van de oude haven staat La Lieutenance. Het was de woning van de luitenant van de koning, oftewel de gouverneur van Honfleur. Het gebouw is een nogal wonderlijk samenraapsel. Maar wanneer je beter kijkt, zie je dat het rond de oude stadsmuur is gebouwd. Een stadsmuur die verder is verdwenen. Dat verklaart de markante vorm en maakt La Lieutenance op slag een stoere verschijning.

La Lieutenance in de oude haven van Honfleur

Église Sainte-Catherine

Aan de buitenkant valt de Église Sainte-Catherine nauwelijks op. Ondanks de flinke omvang is de kerk meesterlijk ingetogen. Doordat de klokkentoren op zichzelf staat, heeft het kerkgebouw nauwelijks de uitstraling van een kerk. Het zou evengoed een historische markthal kunnen zijn.

klokkentoren van Église Sainte-Catherine

In de kerk is het hemels mooi. De religieuze aankleding is subtiel, zodat alle aandacht uitgaat naar de volledig houten constructie van de kerk. Vooral het dak in de vorm van twee omgekeerde scheeprompen is spectaculair. Geen vreemde bouwwijze natuurlijk, met de geschiedenis van scheepsbouw in Honfleur. Het hout geeft de Église Sainte-Catherine een warme uitstraling, heel anders dan de vaak kille stenen kerken.

houten interieur van Église Sainte-Catherine in Honfleur

Winkelen

Honfleur is maar een klein plaatsje. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en heb je al snel gezien. En dan? Op die vraag is de lokale middenstand goed ingesprongen. In de smalle straatjes in het oude centrum is het een aaneenschakeling van winkeltjes en horeca. Het winkelaanbod bestaat vooral uit regionale specialiteiten en kunstgaleries. Prima souvenirs dus in alle prijscategorieën. Meest opvallende vondst: een speciaalzaak met uitsluitend zout.

zomaar een etalage van een speciaalzaak in Honfleur

Praktische informatie

  • Meer informatie over bezienswaardigheden in en rond Honfleur is te vinden op de website van Normandië Toerisme.
  • Rond het oude centrum van Honfleur zijn diverse parkeermogelijkheden. Bassin du Centre is een betaald parkeerterrein direct tegen het centrum, waar je vrijwel automatisch op af rijdt. Op zo’n 500 meter buiten het centrum is ook een groot gratis parkeerterrein.

Slapen & Eten

Motel Les Bleuets

Wat een heerlijk motel! De kamer is uitstekend, met een comfortabel bed en een ruime badkamer. De tegelvloer oogt wat kil, maar het is wel lekker fris. Waar ik erg blij van word, zijn het koelkastje en de waterkoker op de kamer. Dat zie je niet zo vaak in Frankrijk.

Het hele motel is tot in de puntjes verzorgd en de medewerkers zijn erg vriendelijk. Ook het ontbijt is prima. Het motel ligt rustig aan de toegangsweg tot Honfleur, op ongeveer anderhalve kilometer van het oude centrum.

Tip: boek via de eigen website van Motel Les Bleuets. Dat is een stuk goedkoper dan de bekende grote boekingssites.

Augustus 2022 (1 nacht)

Meer informatie

Motel Les Bleuets in La Rivière Saint-Sauveur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *