Gorges du Verdon – rondrit

Gorges du Verdon – rondrit

Routekaart

Door de noordelijke en de zuidelijke route langs de afgronden van Gorges du Verdon te combineren, krijg je een rondrit van 113 kilometer langs steeds weer nieuwe gezichten van de imposante kloof. Ik beschrijf de rondrit hier bij start via de noordelijke route vanuit Castellane. Kun je niet de complete rondrit maken? Rij dan in ieder geval Route des Crêtes, de noordelijke route over de D23.

Clue de Chasteuil

Bij Clue de Chasteuil en Clue de Carajuan trekt het dal van de Verdon zich even samen tot een nauwe doorgang. Het is er maar net gelukt om de weg tussen de verticale kloofwand en de rivier te persen. Rijdend in de auto ziet dat er gaaf uit. Even stoppen voor een foto zit er niet in, daarvoor is simpelweg geen plek. In plaats daarvan een foto met de aanblik op Clue de Chasteuil vlak voor het binnenrijden ervan. Als cliffhanger.

Clue de Chasteuil, Gorges du Verdon

Point Sublime

Een uitpuilend parkeerterrein, krioelende mensen, winkelstalletjes en een restaurant. Zonder er ook maar verder over te hoeven nadenken, rij ik door.

Route des Crêtes

Daar waar de afgronden van Gorges du Verdon het diepst zijn, loopt Route des Crêtes (D23) over de rand. De weg lijkt geen ander doel te hebben dan je langs een aaneenschakeling van uitzichtpunten te leiden, om daar over het randje de kloof in te turen.

Halverwege Route des Crêtes is een stuk eenrichtingsverkeer. Om de weg in z’n geheel te kunnen rijden, moet je ten oosten van La Palud-sur-Verdon beginnen en met de klok mee rijden.

Belvédère de Trescaïre haut

Het eerste uitzichtpunt langs Route des Crêtes is Belvédère de Trescaïre. Eigenlijk zijn het er twee, een hoge en een lage in twee vlak boven elkaar gelegen haarspeldbochten. Omdat hoog voor een uitzichtpunt beter klinkt, maak ik daar een stop.

Belvédère de la Carelle

Ook Belvédère de la Carelle ligt in een haarspeldbocht, pal naast de weg. De kloof is hier iets wijder, waardoor je ver over de rivier uitkijkt.

Belvédère de la Carelle, Gorges du Verdon

Belvédère de l’Escalès

Langs de weg is er niets wat duidt op een uitzichtpunt. Er is alleen een parkeerplaats waarop een oude kampeerbus en een auto staan. Het is dat ik tijdens de voorbereiding thuis op deze plek een markering in de routeplanner heb gezet, anders was ik ongemerkt voorbijgereden. Niet ver van de parkeerplaats zie ik een wandelpaadje de struiken in lopen. Ik volg het en beland aan de rand van de kloof. Hier geen aangelegde stoepjes en relingen. Boven een diepe inham in de kloofwand is een kabel tussen de rosten gespannen. Daarop is een koorddanser aan het oefenen. Het lukt hem maar niet om staande de balans te vinden.

koorddanser bij Belvédère de l'Escalès
Belvédère de l'Escalès, Gorges du Verdon

Belvédère de la Dent d’Aire

De favoriete hangplek van de vale gieren in Gorges du Verdon. Ze zweven op de thermiek boven de kloof en af en toe strijkt er een neer tegen de rotswand. De holtes in die rotswand lijken de reden dat de gieren hier graag rondhangen.

Belvédère de la Dent d'Aire, Gorges du Verdon

Belvédère de la Gorge de Guegues

De weg loopt direct langs de afgrond en is zo smal dat er eenrichtingsverkeer is. Omdat het hier duidelijk hoger is dan de overkant van de kloof, is het perspectief heel anders dan bij de andere uitzichtpunten.

Belvédère des Malines

Belvédère des Malines, Gorges du Verdon

Belvédère de Bau Béni

De kloof is hier zo nauw dat je de rivier niet of nauwelijks meer ziet stromen. Langs de weg zijn meerdere parkeerhavens. Ik sta denk ik niet op de officiële Belvédère de Bau Béni, maar qua uitzicht zal het weinig verschil maken.

Belvédère de Bau Béni, Gorges du Verdon

Uitzichtpunt Lac de Sainte-Croix

Een prachtig punt met twee verschillende uitzichten. Aan de ene kant kijk je uit over het azuurblauwe stuwmeer Lac de Sainte-Croix. Aan de andere kant zie je de rivier door het staartje van de Gorges du Verdon stromen. Om dat laatste goed te kunnen zien, moet je vanaf het parkeerterrein een klein stukje langs de weg de kloof in lopen.

uitzicht op Lac de Sainte-Croix
uitzicht op het uiteinde van Gorges du Verdon

Uitzichtpunt Moustiers-Sainte-Marie

Het dorpje Moustiers-Sainte-Marie ligt zo fraai onder een kolossale rotspartij, dat het ook thuishoort in een rondrit langs de uitzichtpunten van de Gorges du Verdon.

Moustiers-Sainte-Marie

Picknickplaats met uitzicht

Een lunchplek laat zich niet plannen, dat gaat altijd op de bonnefooi. Vlak voor Aiguines is daar ineens de ideale lunchplek. Een paar picknicktafels in halfschaduw van jonge bomen, met uitzicht over Lac de Sainte-Croix. Er is nog een tafel vrij, naast een ouder Frans stel dat bij de picknick de fles rode wijn op tafel heeft staan. Op en top Frankrijk.

Belvédère de Vaumale

Vanaf grote hoogte heb je hier uitzicht op het laatste deel van Gorges du Verdon, waar de kloof al weer meer een dal is.

Belvédère de Vaumale, Gorges du Verdon

Balcon de la Mescla

Balcon de la Mescla, Gorges du Verdon

Trigance

Na Balcon de la Mescla buigt de weg af van de kloof. Het landschap glooit zacht, alsof er geen Gorges du Verdon in de buurt is.

Trigance

Meer zien van Gorges du Verdon

Hoewel je Gorges du Verdon tijdens de rondrit van alle kanten ziet, ontbreekt nog een dimensie: een afdaling in de kloof. Heb je nog een extra dag, goede benen en geen last van hoogtevrees, dan is de wandeling over Sentier de l’Imbut een aanrader.

Sentier de l'Imbut, richel in de rotsen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *