Gorges du Cians

Gorges du Cians

Over de bodem van de kloof

De omgeving van het dorpje Beuil ademt wintersport. De skipistes op de glooiende hellingen zijn onmiskenbaar, al zijn het nu in de zomer banen van gras tussen de naaldbomen. Het laatste wat je hier verwacht is een kloof tussen de rode rotsen. Alhoewel. Wanneer ik het dorp uitrij in de richting van Gorges du Cians, liggen er baksteenrode keien en ruw gravel langs de weg. Het lijkt hier niet te horen, het ligt erbij als geruimd puin.

Het dal trekt zich nauwer samen en een paar kilometer buiten Beuil kleuren de rotsen rood. Direct naast de weg baant de rivier Cians zich een weg tussen de rode keien. De weg loopt over de bodem van de kloof. Direct na de eerste tunnel maak ik een stop en dat is een voltreffer. Naast vrijwel elke tunnel in Gorges du Cians loopt de oude weg om de rotsen heen. Die stukken vervallen weg zijn afgesloten voor verkeer, maar je kunt er wel lopen. En dat is de ideale manier om de mooiste delen van de kloof in alle rust te bewonderen en te fotograferen. Bij deze Tunnel des Traverses tuimelt een fraai waterval van de kloofwand en voegt zich bij de lieflijk kabbelende rivier.

oude weg bij Tunnel des Traverses
close-up van de rivier in Gorges du Cians

La Grande Clue zien er indrukwekkend uit met vervaarlijk overhangende rotsen boven de oude weg. Niet iedereen zal er onder durven lopen. De kloof is hier smal en hoog, waardoor er weinig zonlicht binnenvalt.

Tunnel de Ciabanon is maar een kort tunneltje zonder oude weg eromheen. Maar aan beide kanten van de tunnel heb je wel magnifiek uitzicht op hoe de weg en de rivier zich door de kloof wurmen.

Gorges du Cians bij Ciabanon
Tunnel de Ciabanon

Meer toeren tussen de rode rotsen

De autoroute door Gorges du Cians is goed te combineren met een rit door die andere rode kloof in de buurt, Gorges de Daluis.

autoroute in Gorges de Daluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *