Gorges de la Nesque

Gorges de la Nesque

Klimmen in de blakerende zon

Startpunt van de wandeling is Aire des Gorges de la Nesque, een camperplaats annex recreatieterrein bij de waterplas Plan d’Eau de Monieux. Er is voldoende ruimte om te parkeren, zelfs in de schaduw van een boom voor wie een beetje op tijd is.

De eerste kilometer over een smalle asfaltweg naar het dorpje Monieux loopt ontspannen. Fijn om een beetje warm te lopen. In Monieux had ik gehoopt een winkeltje te vinden om een ijskoude cola te kopen voor onderweg. Maar het dorp is piepklein en uitgestorven. En toch weet ik er het spoor van de wandeling kwijt te raken. Uiteindelijk vind ik in het doodlopende straatje voor de kerk een pad met de wegwijzer: Attention Passage Escarpé. Het is een rotsachtig geitenpaadje dat steil omhoog kronkelt. Niet de route volgens het boekje, maar eigenlijk veel leuker. Al snel ben ik op de doorgaande wandelroute GR 9 en kan de bordjes naar Chapelle St-Michel volgen.

straatje in monieux
Tour de Guet boven Monieux

Het pad loopt hoog over de berghelling, met uitzicht over de vallei. Dit is het zwaarste deel van de route. Meer dan een kilometer gaat het gestaag omhoog in de blakerende zon. Daarna is er ongeveer net zo’n lang stuk omlaag om weer op adem te komen.

uitzicht op de vallei bij Monieux

In de schaduw van de kloof

Na het oversteken van de D942 komt het meest spectaculaire deel van de wandeling. Zigzaggend zak je de kloof in en komt op paadjes terecht met overhangende rotswanden boven je. Helemaal onderin de kloof ligt Chapelle St-Michel. De kapel is onder een enorme overhangende rots gebouwd en gebruikt dat als dak. Ik ga op een steen naast de kapel zitten om wat te drinken. Tussen het overweldigende natuurschoon vind ik de vormeloze grijzige kapel een rare dissonant.

uitzicht in de Gorges de la Nesque
pad langs overhangende rotsen in Gorges de la Nesque

Aan de andere kant van de drooggevallen rivier gaat het pad al even spectaculair weer omhoog. Hier loop je in de schaduw van de kloofwand, met uitzicht op de zonovergoten overkant. Eenmaal uit de kloof is het nog 2½ kilometer terugwandelen naar het vertrekpunt. Dit redelijk vlakke stuk zonder vergezichten stapt lekker door. Weer terug op Aire des Gorges de la Nesque is het intussen gezellig druk. Het is zaterdagmiddag en veel Fransen zijn hier naartoe gekomen om te picknicken. Er is zelfs een kleine kiosk geopend. Eindelijk de ijskoude cola! En met een crêpe erbij kan ik me geen betere afsluiting van de prachtige wandeling bedenken.

uitzicht op de zonzijde van Gorges de la Nesque

Wandelkaart

  • Bij het startpunt van de wandeling is meer dan genoeg ruimte om gratis op het gras te parkeren. Plekken in de schaduw zijn wel schaars.
  • Onderweg staan duidelijke wegwijzers naar Chapelle St-Michel en Monieux. Toch is het aan te raden een kaartje mee te nemen, want de wandelroute zelf is niet gemarkeerd.
  • In de straten van Monieux is zelfs met kaart wat speurwerk vereist. Je moet er het doodlopende straatje in dat voor de kerk ligt. Daar ligt aan de rechterkant het wandelpad omhoog.
  • Wil je wel instagrammable foto’s maar geen lange wandeling maken? Dan kun je vanaf de D942 in de kloof afdalen. Vanaf daar is 1200 meter heen en terug naar Chapelle St-Michel. Pak je ook nog een stuk van de tegenoverliggende kloofwand mee, dan is het maximaal twee kilometer. Er zijn overigens maar enkele parkeerplaatsen langs de weg, daar moet je wat geluk mee hebben.

Autoroute door de kloof

Door de Gorges de la Nesque loopt ook een mooie autoroute. Deze D942 tussen Monieux en Villes-sur-Auzon is 22 kilometer lang en volgt de noordrand van de kloof. Het meest bekende uitzichtpunt langs de route is Belvédère de Castellaras, daar moet je zeker een stop maken om de natuurpracht te bewonderen. Zodra ik er langs de weg parkeer, komt er een everzwijn bij de auto snuffelen.

Belvédère de Castellaras, Gorges de la Nesque
everzwijn naast de auto bij Belvédère de Castellaras

Wanneer je de route vanaf Monieux rijdt, heb je de laatste kilometers uitzicht op de Mont Ventoux die in de verte ligt. Rij je vanaf Villes-sur-Auzon, dan moet je voor dat uitzicht in de achteruitkijkspiegel kijken.

uitzicht op de Mont Ventoux

2 reacties

Heel mooie wandeling!
Wij deden deze wandeling in de lente, hierbij stond er wel water in de rivier. Schoenen uit en oversteken dus! Er zat wel wat stroming op de rivier, maar met de stokken (kijk goed, deze worden achtergelaten tegen de bomen) is het goed haalbaar de rivier over te steken.
We hebben ervan genoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *