Franse krijtrotsen – Falaises d’Étretat

Franse krijtrotsen – Falaises d’Étretat

Woest aantrekkelijk

Bij aankomst op het strand van Étretat is het direct duidelijk: de krijtrotsen zijn hier van de buitencategorie. Aan beide uiteinden van de baai duiken de witte kliffen met een sierlijke boog in het water. Alsof er een beeldhouwer aan het werk is geweest.

krijtrotsen van Étretat - Falaise d'Amont gezien vanaf het strand
krijtrotsen van Étretat - Falaise d'Aval gezien vanaf het strand

Aan de zuidkant van de boulevard klim je via een trap eenvoudig op de krijtrotsen. Daar ligt een adembenemend wandelpad over de rand van de steile kliffen, langs drie formaties die uitsteken in zee. Die uitlopers zijn verrassend goed begaanbaar. Via aftakkingen van het wandelpad loop je er zo op. Ze werken als een magneet, want vanaf zo’n klif is het uitzicht op de kustlijn magistraal. Een beetje eng is het soms wel, maar ook dat draagt bij aan de aantrekkingskracht.

uizicht op de baai van Étretat

Falaise d’Aval

Hier sta je bovenop de rots met boog die te zien is vanaf het strand van Étretat. Aan één kant kijk je dus uit over de baai van Étretat, aan de andere kant zie je de volgende boogformatie.

Het is behoorlijk gecultiveerd op Falaise d’Aval, met hekjes en een loopbrug om zover mogelijk de rots op te kunnen. Er is zelfs een bruggetje naar een holle rotspunt. Waarom die is aangelegd is een raadsel, want aan de overkant van het bruggetje is niets bijzonders te zien.

uitzicht op Falaise La Manneporte vanaf Falaise d'Aval
bruggetje naar rotspunten op Falaise d'Aval

Falaise La Manneporte

Op deze smalle richel boven zee kijk je links en rechts uit over een imposante muur van krijtrotsen. Maar het is toch weer de boog van Falaise d’Aval die de meeste aandacht trekt. Deze keer in combinatie met een al even opmerkelijke rotspunt in zee, de Aiguille d’Étretat. Samen vormen ze een iconisch beeld van de krijtrotsen van Étretat.

krijtrotsen van Étretat - Falaise d'Aval en Aiguille d'Étretat

Le Pertuiset

Een echt wandelpad of uitzichtpunt is er niet. Alleen een platgetrapt spoor in het gras. Maar de plaatjes zijn absoluut de moeite waard.

uitzicht op Falaise La Manneporte vanaf Le Pertuiset
uitzicht op Pointe de la Courtine vanaf Le Pertuiset

Pointe de la Courtine

De kust lijkt hier nog woester te worden, met afgebrokkeld puin aan de voet van de krijtrotsen. Een lichte nevelwolk draagt ook bij aan het ruige beeld. Toch is Étretat niet ver weg. En naast wandelpad ligt nog steeds de aangeharkte golfbaan.

krijtrotsen van Étretat -uitzicht op Falaise La Manneporte vanaf Pointe de la Courtine
krijtrotsen van Étretat - Plage de Tilleul

De krijtrotsen van Étretat behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van Normandië. Zeker in augustus trekt dat veel mensen. De stroom van wandelaars langs de kliffen wordt echter nergens vervelend. Het is zelfs wel gezellig, wanneer iedereen voor de lunch een fraai plekje op de rotsen opzoekt. In mijn rugzak zit een broodje, dus ik doe mee.

Wandelkaart

De wandelroute op de kaart is vanaf het gratis parkeerterrein vlak buiten Étretat. De netto wandelafstand over de krijtrotsen zelf is ongeveer 4,5 kilometer.

Praktische informatie

  • Vlak voor het binnenrijden van Étretat staat er een niet te missen bord: gratis parkeren. Het is dan nog iets meer dan een kilometer lopen naar het centrum. Dichterbij het centrum parkeren kan ook. Dan is het betaald en bij drukte meer gedoe om een vrije plek te vinden.
  • Meer informatie over bezienswaardigheden in en rond Étretat is te vinden op de website van Normandië Toerisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *