Franse krijtrotsen – Cap Blanc-Nez

Franse krijtrotsen – Cap Blanc-Nez

Onder het oppervlak

Alles is keurig georganiseerd op Cap Blanc-Nez. Zonder te zoeken rij je de helling op naar het grote parkeerterrein. En zonder na te denken loop je vervolgens naar de obelisk die de top markeert. Het is een monument voor de Dover Patrol, die tijdens de Eerste Wereldoorlog de wateren patrouilleerde. Vanaf de kaap tuur ik over de bedrijvigheid op zee. Vrachtschepen die Het Kanaal passeren, veerboten die oversteken, zeilboten die op de wind koersen. En heel in de verte zijn als een witte zweem de krijtrotsen van Engeland te zien. Het herinnert me eraan dat Cap Blanc-Nez zelf een uiterst markante krijtrots is. Maar hier op de top ligt dat letterlijk verscholen onder het oppervlak. Om Cap Blanc-Nez te zien, moet ik van de kaap af.

Over de zuidelijke helling volg ik het wandelpad omlaag. Het Noord-Franse landschap deint als de golven van de zee. Het dorpje Escalles lijkt er bijna kopje-onder in te gaan. Na de afdaling gaat de wandelroute verder over een tractorpad, dat onverstoord de abrupt afgescheurde kustlijn boven de witte kliffen volgt. Achter me wordt met iedere stap de rotswand van Cap Blanc-Nez beter zichtbaar.

Escalles in het golvende Noord-Franse landschap
wandelpad over de kliffen
uitzicht op Cap Blanc-Nez vanaf de kliffen

De schaduw voorbij

Na een paar kilometer stoppen de krijtrotsen en eindigt het pad met trap omlaag naar het strand. Dit is het geëigende punt om via het strand terug te lopen, langs de voet van de kliffen. Maar er schijnt nog geen zon op de krijtrotsen. Met hun ligging richting noordwesten gebeurt dat pas in de loop van de dag. Om tijd te rekken, loop ik door naar de badplaats Wissant. Wachten tot de schaduw voorbij is.

Wissant is een gemoedelijk plaatsje. Het drijft ontegenzeggelijk op toerisme, op straat lopen voornamelijk vakantiegangers. Maar de winkeltjes, horeca en appartementen zijn prettig kleinschalig. Bij de plaatselijke Spar koop ik koude flesjes fris en een chausson aux pommes, een appelflap van bladerdeeg. Even verderop tref ik de perfecte plek voor deze lunch: een bankje in de schaduw, op het pleintje naast de kerk.

stadhuis van Wissant

Vanaf de boulevard van Wissant is in de verte Cap Blanc-Nez te zien. Het tijdrekken heeft gewerkt, het zonlicht schampt voorzichtig de witte flanken van de kaap. De wandeling er naar toe is schitterend. Bijna vijf kilometer over het immens brede strand, de zon in de rug. Hoe dichter ik bij Cap Blanc-Nez kom, hoe meer de witte kliffen glinsteren in het zonlicht. Het vliesje water dat over het strand ligt twinkelt vrolijk mee. Dit is de kaap in volle glorie.

vergezicht op Cap Blanc-Nez
veerboot bij Cap Blanc-Nez
algen op het strand bij Cap Blanc-Nez
Cap Blanc-Nez

Wandelkaart

  • Hou bij het plannen van de wandeling goed rekening met het tij. Bij vloed kan het water zo hoog staan dat de route over het strand niet mogelijk is.
  • Door de ligging richting noordwesten komen de krijtrotsen pas in de middag in de zon te liggen. In augustus is dat vanaf een uur of één.
  • Er is geen gemarkeerde wandelroute, maar dat is geen probleem. Het is heel overzichtelijk: je kunt bovenlangs over de kliffen of onderlangs over het strand. Let er wel op dat er maar enkele plekken zijn waar je het strand op en af kunt.
  • De wandelroute is naar vrijheid in te korten. Zonder uitstapje naar Wissant is de wandeling 7,8 km lang. Het kan nog een kilometer korter door het rondje naar het monument op Cap Blanc-Nez weg te laten.
  • Op Cap Blanc-Nez is een groot en gratis parkeerterrein waar je de wandeling kunt starten. Een andere mogelijkheid is om te starten bij het parkeerterrein ten westen van Escalles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *