Corniche d’Or

Corniche d’Or

Schuren op het netvlies

Corniche d’Or – de gouden kroonlijst – is de poëtische naam van de kustroute langs het Massif de l’Estérel. De weg volgt de rafelrand waar roodgekleurde rotspartijen in de azuurblauwe Middellandse Zee verdwijnen. Het is een onwerkelijk landschap in kleuren die een beetje schuren op het netvlies. Rode rotsen roepen toch vooral associaties op met uitgestrekte droge binnenlanden, aan zee zijn ze een tamelijk zeldzaam verschijnsel. Met een lengte van amper 20 kilometer is de Corniche d’Or ook maar een klein rood veegje langs de Côte d’Azur.

uitzicht op Massif de l'Estérel bij Pointe du Petit Caneiret

Routekaart

Het is aan te raden om de belangrijkste uitzichtpunten van de Corniche d’Or in te stellen op je routeplanner. Ze zijn niet met borden aangegeven en uitsluitend te herkennen aan de aanwezigheid van een parkeerplaatsje langs de weg. Zeker wanneer dat vol staat, rij je er gemakkelijk aan voorbij. Verder is het vooral een kwestie van rustig rijden, lekker rondkijken en stoppen wanneer daar gelegenheid voor is. Dat laatste kan op zomerse dagen wat moeite kosten, omdat er dan veel auto’s van strandgangers staan geparkeerd.

Bezienswaardigheden

Plage Abel Baliff

Plage Abel Baliff is de eerste mogelijkheid om te stoppen na de bebouwing van Théoule-sur-Mer. Het is zomaar een strandje in een willekeurige baai, maar de rode tinten maken het prachtig.

Plage Abel Baliff bij Théoule-sur-Mer

Calanques de Maupas

Een verrassend groot parkeerterrein, dat schreeuwt om een ongeplande stop. Calanques de Maupas blijkt een verzameling ruige rotsen met her en der strandjes ertussen.

Calanques de Maupas aan de Corniche d'Or.

Pointe de l’Observatoire

Dit is zo’n uitzichtpunt om niet over te slaan. Wanneer het parkeerterrein vol staat, zijn er iets verderop langs de weg ook nog parkeerstroken. De plek zelf is nogal een zooi, met overbodige en aftandse plateaus die op de rotsen zijn gebouwd. Maar het gaat natuurlijk om het uitzicht en dat is magnifiek. De lage ronde kijktorentjes helemaal links en rechts bieden de fraaiste uitzichten.

uitzicht vanaf Pointe de l'Observatoire aan de Corniche d'Or
uitzicht vanaf Pointe de l'Observatoire aan de Corniche d'Or

Pointe de Saint-Barthélémy

Het is onweerstaanbaar om vanaf de parkeerplaats zo ver mogelijk de rotspunt in zee op te lopen. Daar kolkt onder je het zeewater in de rotsspleten. En je hebt er goed zicht op de pronte Rocher de Saint-Barhélémy. In die rotspartij is duidelijk de toegang tot een grot te zien.

Pointe de Saint-Barthélémy aan de Corniche d'Or

Pointe du Petit Caneiret

Misschien wel het mooiste panorama langs de Corniche d’Or. Vanaf hier zie je langs de kustlijn uit op de rode rotstoppen van het Massif de l’Estérel. Stap voor de beste plaatjes even over de houten afscheiding en struin daar wat tussen de struiken.

uitzicht vanaf Pointe du Petit Caneiret aan de Corniche d'Or

Meer in de omgeving

Meer bezienswaardigheden in de omgeving en tips voor een verblijf staan op de overzichtspagina voor Massif de l’Estérel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *