Col de la Bonette

Col de la Bonette

Mierenhoop

Als een colonne mieren krioelen wielrenners, motorrijders en auto’s de Col de la Bonette op en af. Een langgerekt kronkelend lint naar de top van de mierenhoop. Heel ontspannen toeren is het niet. Kruipen achter omhoog stoempende wielrenners, omdat de volgende bocht het zicht op mogelijke tegenliggers belemmert. Zodra het kan er zo ruim omheen als de smalle weg toelaat. Dan weer inhouden voor wielrenners en motorrijders die met ruime bochten de helling af zwieren. Regelmatig even stoppen is de beste manier om te ontspannen en de omgeving op me te laten inwerken.

uitzicht in de buurt van Halte 2000
de beklimming van Col de la Bonette

Cime de la Bonette

Bovenop de col is nog een extra lus in de weg, een rondje van twee kilometer om de piek Cime de la Bonette. Voor het oversteken van de bergpas hoef je die lus niet te rijden. Maar dit extra stukje weg brengt je wel tot een hoogte van 2802 meter. Daarmee wordt het door de Fransen aangeprezen als ‘plus haute route d’Europe’, de hoogst gelegen weg van Europa. Met een beetje smokkelen klopt dat. Alleen in Oostenrijk is nog een iets hoger gelegen weg, maar die is doodlopend.

drukte bij het hoogste punt van de weg op Cime de la Bonette

Een veel interessantere reden om de lus te rijden, is dat bij de steen die de 2802 hoogtemeters markeert een kort wandelpad begint. Binnen tien minuten loop je er naar het uitzichtpunt op de top van Cime de la Bonette. Het 360-gradenpanorama met alpentoppen zover het oog reikt is adembenemend. Ook zie je er de weg vanaf Col de la Bonette tot diep in het dal omlaag meanderen. De wielrenners, motorrijders en auto’s gereduceerd tot miertjes die over het smalle lint schuifelen. Een rustgevend tafereel, heel anders dan wanneer je zelf deel uitmaakt van de colonne.

pad naar de top van Cime de la Bonette
uitzicht in het dal richting Jausiers
uitzicht vanaf de top van Cime de la Bonette

Routekaart

  • Vanwege weersomstandigheden is Col de la Bonette slechts een deel van het jaar geopend, meestal van juni tot oktober. De actuele status van de weg staat op de website Route de la Bonette.
  • Col de la Bonette wordt – afgaand op de drukte – vooral als dagtrip vanuit Jausiers bezocht. Tijdens mijn afdaling naar Saint-Étienne-de-Tinée was de weg zo goed als verlaten.

Meer informatie

Op de website Route de la Bonette staan diverse mogelijkheden om de berg te verkennen. Ook is er historische achtergrondinformatie te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *