Circuit de Trécolpas

Circuit de Trécolpas

In duel met een stier

Na een kwartiertje lopen over Circuit de Trécolpas kan ik niet verder. Een stier blokkeert het wandelpad. Links is een drassig veldje waar de rest kan de kudde staat, rechts een boshelling. Op die heling klauteren twee wandelaars in een boog om de stier heen. Het lukt hen het pad er achter te bereiken en verder te wandelen. Maar de stier heeft er lucht van gekregen en zet enkele stappen naar achter. Nu kan ik er niet meer omheen.

De stier kijkt me schaapachtig aan. Wat nu? Er is geen andere route en wachten tot hij opzij gaat kan lang duren. In een opwelling besluit ik te doen ik alsof ik terug loop. Heel langzaam wandel ik bij de stier vandaan. Als ik na een meter of twintig omkijk, blijkt de truc te werken. De stier slentert naar de kudde en ik zoef er als een haas langs.

kudde koeien bij Chalet Vidron

Het is een heerlijke klim naar het eerste richtpunt, Refuge de la Cougourde. Het gaat weliswaar continu omhoog, maar het is niet vervelend steil. De temperatuur is aangenaam en de omgeving gevarieerd. Eerst gaat het door dichtbegroeid bos, langs een riviertje. Naarmate je hoger komt, maken bomen steeds meer plaats voor rotspartijen. Over de rotsen hangt een markante lichtgroene waas van het mos dat er op groeit.

brug over Le Boréon op circuit de Trécolpas
klim naar Refuge de la Cougourde op Circuit de Trécolpas
klim naar Refuge de la Cougourde op Circuit de Trécolpas

Bergmarmotten!

De gangbare route is om van Refuge de la Cougourde naar Lac de Trécolpas te wandelen. Maar ik maak een extra ommetje, via Lac des Sagnes. Die tip van de website De Par Le Monde is een voltreffer. De kleine vallei achter de berghut ziet er werkelijk sprookjesachtig uit, een lieflijke alpenweide vol kleine stroompjes tussen imposante rotsformaties. Vanaf één rots lijkt uit het niets een waterval te ontspringen.

alpenweide achter Refuge de la Cougourde
waterval op de alpenweide achter Refuge de la Cougourde

Het wandelspoor door de vallei eindigt bij een soort waterval van keien tussen twee rotswanden. Op handen en voeten klauter ik tegen de rotsblokken omhoog en bereik zo Lac des Sagnes. Door de bruine kleur en geringe omvang is het in deze periode van het jaar eerder een poel dan een meer. Er is iets heel anders dat hier mijn aandacht trekt: bergmarmotten! Ze zitten vlakbij me op de rotsen, prachtig in de zon. De geplande lunch laat ik nog maar even in de rugzak, dat is vast geen goed idee met de bergmarmotten in de buurt.

rotsformaties bij Lac des Sagnes
bergmarmot bij Lac des Sagnes

Terug naar het gebaande pad, op naar Lac de Trécolpas. Dat is een bergmeer zoals het hoort te zijn, met de kleur van smaragd en omgeven door rotsen van graniet. Een smaragd die nog heel licht schittert, nu de lucht langzaam is betrokken.

uitzicht op Refuge de la Cougourde
Lac de Trécolpas
Lac de Trécolpas

Praktische informatie

Aanrijroute

Bij de start van de wandeling is een ruim parkeerterrein. Dat heb ik zelf niet bereikt om twee redenen.

  • Via Google Maps werd ik een karrenspoor op geleid. Dat is te voorkomen door niet het parkeerterrein zelf in te stellen in de navigatie, maar dit punt vlakbij.
  • Er zaten erg diepe kuilen in de onverharde weg naar het parkeerterrein. Ik heb de auto daarom langs de weg geparkeerd, aan het einde van de verharde weg. Er is daar plaats voor enkele tientallen auto’s.

Wandelkaart

Circuit de Trécolpas is een wandelroute uit Les Guides RandOxygène. Op deze website is actuele informatie te vinden over eventuele afsluitingen.

De wandelroute zelf is niet gemarkeerd. Wel zijn er duidelijke borden die de richting aangeven naar oriëntatiepunten, zoals Lac de Trécolpas en Refuge de la Cougourde. Het is dus handig die namen te kennen of op de wandelkaart te hebben staan.

Er is geen bewegwijzering tussen Refuge de la Cougourde en Lac des Sagnes. Hier een beknopte routebeschrijving.

  • Volg het ingesleten wandelspoor achter de berghut, dat spreekt redelijk voor zich.
  • Daar waar het spoor eindigt, moet je tegen de rotsblokken op naar boven klimmen.
  • Vanaf Lac des Sagnes loopt een regulier wandelpad terug. Bij het meer loopt dat echter over de keien, waardoor het lastig is te lokaliseren. Hier helpen een kaart en wat richtingsgevoel. Nog beter is het wanneer er toevallig wandelaars over dat pad voorbij komen.

Meer in de omgeving

  • Les Guides RandOxygène staat vol met wandelingen en andere outdoor-activiteiten in het departement Alpes-Martimes.
  • De fotoverslagen op de website De Par Le Monde zijn een goede inspiratiebron voor het kiezen van wandelingen in de Alpes-Maritimes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *