Tussen vuurtoren en fort
Bij aankomst op Cap Fréhel waan ik me even in een vredig heidelandschap. Het is eind augustus en heerlijk zonnig weer. De bloeiperiode is bijna afgelopen, tussen het uitgebloeide bruin zijn her en der nog vlekken bloeiend paars. Het beeld kentert zodra ik op de rand van de kaap sta. Daar eindigt het lieflijke struikgewas abrupt in een tientallen meters diepe afgrond van grillige kliffen. Die rand is de plek van deze wandeling, bijna vijf kilometer tussen een vuurtoren en een fort. En hetzelfde pad weer terug.
De vuurtoren op de uiterste punt van Cap Fréhel heeft de uitstraling van een vesting. De muren zijn van stevig graniet en de dakranden zijn afgewerkt als kantelen. De vuurtoren is vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De vorige vuurtoren is door de Duitse bezetters vernietigd, toen ze zich terugtrokken voor de geallieerden. Interessant is dat de allereerste vuurtoren uit 1702 nog wel overeind staat, direct naast de nieuwe. Die originele vuurtoren is van dezelfde makers als de verdedigingswerken van Saint-Malo.
Smaragdkust
De wandeling is één langgerekt uitzicht over heide, kliffen, strand en zee. Deze kust van Bretagne wordt Côte d’Émeraude genoemd, de smaragdkust. Dat klinkt pretentieus, maar op deze zonnige dag wordt het waargemaakt. Het zeewater flonkert als smaragd langs het ongerepte strand. Het is opmerkelijk rustig langs de kust. Er liggen wat plezierbootjes voor anker in de luwte van de baai. De enigen die zich kort op het strand begeven zijn twee kanovaarders.
Fort La Latte is een duidelijk richtpunt tijdens de wandeling. Vrijwel continu zie je het fort voor je liggen, op een rotspartij die uitsteekt in zee. Eenmaal bij het fort ben ik wat beduusd door de drukte en de toegangsprijs. Na even dubben laat ik het aan me voorbij gaan. De wandeling terug lonkt meer dan een uitgebreid bezoek aan het fort.
Wandelkaart
De wandeling ben ik gestart bij de vuurtoren op Cap Fréhel. Daar is een goed parkeerterrein, waar je 3 euro betaald om de auto te parkeren (tarief 2022). Groot nadeel is dat je er maximaal 3 uur mag parkeren. Dat is net genoeg om de wandeling naar Fort La Latte en terug te maken. Wil je ook het fort bezoeken of rustig picknicken, dan is die 3 uur niet genoeg. De kans op handhaving lijkt in deze uithoek niet heel groot, maar zo’n tijdslimiet geeft toch een onrustig gevoel.
Een andere mogelijkheid is om de wandeling te beginnen bij Fort La Latte. Daar is een parkeerterrein van vergelijkbare omvang, dat voor zover ik kan natrekken gratis is. En nog belangrijker, je mag er de hele dag staan. Bijkomend voordeel van dit startpunt is dat je tijdens de wandeling betere lichtval hebt, omdat de zon meer van achteren schijnt.
Meer informatie
- Meer informatie over Cap Fréhel en Fort La Latte is te vinden op de website van Tourisme Bretagne.
- De geschiedenis van de vuurtoren op Cap Fréhel staat kort en helder beschreven op de Franstalige Wikipédia. Google Translate geeft een prima te begrijpen vertaling.
- Op de website van Fort La Latte staat praktische informatie om het fort te bezoeken, zoals openingstijden en tarieven. Ook is er meer te lezen over de historie van het fort.