Arras

Arras

Uit het puin herrezen

Het is bijzonder aangenaam toeven in het sfeervolle historisch centrum van Arras. De pleinen zijn van oogverblindende schoonheid en royaal voorzien van gezellige terrassen. Een onbezorgde plek. Arras is echter ook onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog, waarin de stad grotendeels werd verwoest. Het monumentale stadhuis met klokkentoren en de stijlvolle huizen rondom de pleinen zijn na die verwoestingen minutieus gereconstrueerd. Een andere herinnering aan de Eerste Wereldoorlog is het tunnelcomplex onder Arras. In een rondleiding door de tunnels kun je kennismaken met de geschiedenis ervan.

Place des Héros

Dankzij stedenbouwkundige voorschriften uit de 16e eeuw zijn alle panden rond Place des Héros in dezelfde stijl gebouwd. Ze hebben een arcade aan het plein, klassieke vensters met een raster van ruitjes en een sierlijke ronde topgevel. Toch zijn geen twee gevels hetzelfde en juist dat maakt het plein zo’n harmonieus geheel waar je naar blijft kijken.

Place des Héros in Arras, Frankrijk
enkele gevels aan Place des Héros

Grand’Place

Vanaf Place des Héros is het één straatje doorsteken en je bent op het Grand’Place. Dat is een plein in dezelfde unieke bouwstijl, maar dan een maatje groter. Daardoor is het wat minder geborgen, maar zeker niet minder fraai.

Grand'Place in Arras, Frankrijk
draaimolen op de Grand'Place

Beffroi d’Arras

Over het algemeen zijn het kerken of kathedralen die een klokkentoren hebben. Maar dat hoeft niet. Het Beffroi d’Arras, oftewel Belfort van Arras, is de klokkentoren van het stadhuis. Het is gebouwd om als wachttoren te dienen, maar met zijn uitbundige ornamenten is het natuurlijk vooral een pronktoren.

Beffroi d'Arras - Belfort van Arras

De uitkijkpost boven in het Belfort van Arras is open voor publiek. Je wordt met een lift bijna boven afgezet. Daarna zijn het nog zo’n 40 treden omhoog via een smalle trap langs de ronde torenwand. Het uitzicht op het onderliggende Place des Héros is schitterend. Ook het iets verder gelegen Grand’Place is goed te zien.

uitzicht op Place des Héros vanaf het Belfort van Arras

Toegangskaartjes voor het ‘beklimmen’ van het Belfort van Arras zijn te verkrijgen in het Office de Tourisme in het stadhuisgebouw.

Markten

Die heerlijke authentieke marktjes in Frankrijk zijn niet echt mijn ding. Zeker een markt met brocante zal ik nooit spontaan bezoeken. Maar soms komt een markt op mijn pad en dat is het geval in Arras. Op de dag dat ik er ben is er de grote jaarlijkse vlooienmarkt, les Puces à Bidasse. Van acht tot middernacht staan beide historische pleinen vol kraampjes met goedbedoelde rotzooi. En daar baal ik van. Het zicht op de elegante gevels wordt vanuit iedere hoek ontsierd door auto’s en busjes die pontificaal achter elk stalletje staan.

Het lukt om mijn eerste reflex te onderdrukken en niet hard weg te rennen. Ik besluit het lot te omarmen. Ik ga de markt fotograferen alsof het een inheemse markt in het Andesgebergte is.

vlooienmarkt op Place des Héros in Arras
kraampje met spiegels op de vlooienmarkt
kraampje met tuinierspullen op de vlooienmarkt

Voor de liefhebbers is er iedere woensdag- en zaterdagochtend reguliere markt in het centrum van Arras.

Carrière Wellington

Daal af in een tunnelcomplex uit de Eerste Wereldoorlog en ontdek er de geschiedenis van mijnwerkers uit Nieuw-Zeeland en een verrassingsaanval op de Duitsers.

Verder lezen

de verrassingsaanval vanuit de tunnels van Carrière Wellington

Praktische informatie

  • Meer informatie over bezienswaardigheden in en rond Arras is te vinden op de website van het Office de Tourisme.
  • Voor parkeren is Parking Centre Européen me goed bevallen. De parkeergarage ligt tegen het centrum, is met de auto eenvoudig te bereiken en is niet duur. De tarieven zijn te vinden op de website van de gemeente Arras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *