Ardèche – Cirque de Gens

Ardèche – Cirque de Gens

wandelroute gesloten

Sinds mei 2023 is het spectaculaire pad langs de rotswand van Cirque de Gens helaas afgesloten. Dit is een gemeentebesluit met als doel herstel van de biodiversiteit, met name om het aantrekkelijker te maken voor de havikarend en de aasgier.

Een goed alternatief is de wandeling langs de andere oever van Cirque de Gens. Ook daar ligt een schitterend wandelpad tegen de kloofwand. Die wandeling begint in Ruoms en staat beschreven op TrailExplorer.

Het spoor bijster

Augustus 2020 – De eerste poging om langs Cirque de Gens te wandelen mislukt faliekant. Het is mijn allereerste wandeling in Frankrijk en ik ben niet helemaal gerust op het onnauwkeurige kaartje dat ik bij me heb. Maar bij de start van de route word ik aangenaam verrast door geel-witte markeringen en volg die opgewekt.

Na een uurtje wandelen door de bossen beland ik volgens plan bij een zijrivier van de Ardèche. En daar raak ik het spoor bijster. De geel-witte route gebiedt om de rivier te doorwaden en aan de overkant verder te wandelen. Dat is een heel andere richting dan Cirque de Gens. Ik probeer een paadje in de goede richting waar een geel-wit kruis bij staat. Het loopt al snel dood in struikgewas. Dan terug, speurend naar een zijpad. Het moet er zijn, maar ik kan het niet vinden.

Er zit niets anders op dan dezelfde – wat saaie – route door het bos terug te lopen. Het spectaculaire pad langs de rotswand boven de Ardèche blijft voor mij verborgen.

uitzicht op het strand aan de Ardèche bij Chauzon
kleine stroomversnelling in de Ardèche bij Chauzon

De verborgen parel

Juli 2022 – Hoe zorg ik er voor dat ik ditmaal de route wel kan vinden? Het plan is simpel: ik ga het rondje in tegengestelde richting lopen. En dat werkt. Na slechts één foute afslag ben ik bij Cirque de Gens. De Ardèche heeft zich hier in een zwierige slinger diep door het kalksteen gewurmd. Het wandelpad loopt over een smal richeltje, tegen de loodrechte rotswand geplakt.

wandelen over de smalle richel bij Cirque de Gens
wandelen over de smalle richel bij Cirque de Gens

De richel is over het algemeen precies breed genoeg om overheen te lopen. Je moet alert zijn op de stappen die je zet, maar echt spannend wordt het niet. Toch zijn er ook enkele plaatsen waar de richel gevaarlijk smal is. Waarvan je denkt: daar ga ik echt niet langs. Kijk dan even goed rond, want in die gevallen loopt er iets lager tegen de helling wel een goed begaanbaar paadje.

wandelen over de smalle richel bij Cirque de Gens
wandelen over de smalle richel bij Cirque de Gens
uitzicht over de Ardèche in de richting van Ruoms

Onderweg terug door het bos realiseer ik me dat ik niemand ben tegengekomen. De Ardèche mag dan een populaire vakantiebestemming zijn, deze wandeling is een verborgen pareltje. Zelfs voor wie er goed naar zoekt.

Wandelkaart

  • Bij het startpunt van de wandeling is parkeergelegenheid op ietwat rotsachtig terrein. Een meer geciviliseerd alternatief is de parkeerplaats 200 meter verderop, langs de doorgaande weg.
  • Neem een duidelijke wandelkaart mee, vooral om het pad langs de rotswand boven de Ardèche te vinden. En laat je niet tegenhouden wanneer er een geel-wit kruis bij een pad staat. Het kan namelijk precies de juiste route zijn naar Cirque de Gens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *