Pahangog Falls

Pahangog Falls

Chillen in een idylle

De weg naar Pahangog Falls is lange tijd opvallend goed. Na de laatste afslag is de weg niet veel breder dan de auto, maar nog altijd verhard. Op een piepklein dorpsplein annex basketbalveld parkeer ik de auto naast de al even kleine kerk. Er staat ook een toeristenbusje geparkeerd. Vanaf hier is de weg rotsachtig en niet meer geschikt voor auto’s.

de Toyota Wigo naast de kerk geparkeerd

Het is nog ongeveer een kilometer naar de Pahangog Falls en dat blijkt een heerlijke wandeling. Eerst langs mooi gelegen huizen met golfplaten daken en keurig aangelegde tuintjes. Dan langs een helling met rijstvelden tussen de palmbomen. De laatste paar honderd meter is een bospad waar ook motorfietsen niet over verder kunnen.

wandelen langs huisjes met keurige tuinen
uitzicht op een helling met rijstterrassen

De watervallen zijn helemaal wat je ervan hoopt. Witte waterstromen die kunstig over de rosten kronkelen en uitkomen in een turquoise poel, omzoomd door dikke junglebegroeiing. De kleuren fonkelen op de momenten dat de zon zich tussen de wolken door laat zien.

Een groep jongeren uit de omgeving is aan het zwemmen, eten en chillen bij de watervallen. Er zijn ook vier andere reizigers. Die zijn van het busje waar ik naast sta geparkeerd.

Pahangog Falls

Praktische informatie

Aanrijroute

Stel de navigatie in op Guingoyuran Santa Cruz Chapel en je rijdt probleemloos naar het dorpspleintje waar je kunt parkeren. Wie met de motorfiets is, kan een stuk verder doorrijden over de onverharde weg. Probeer dat niet met een auto, want het wordt al snel een enkel spoor.

Wandelkaart

De route spreekt voor zich, het is gewoon een kwestie van het uitgesleten pad volgen. Op de laatste helling omlaag naar de rivier is een gerieflijk betonnen wandelpad aangelegd.

Meer in de omgeving

Op de pagina mini-roadtrip: 3 dagen Bohol staat een overzicht met alle bezienswaardigheden en tips voor Bohol.

1 reactie

Anno december 2023 gaat het er net even anders aan toe. Je mag niet zelf naar de watervallen, omdat hier in het verleden ongelukken zijn gebeurd met onoplettende toeristen. Bij het kerkje zijn mannen uit de gemeenschap, die toeristen achterop de motorscooter naar de trap bij de watervallen brengen. Dat kost 150 peso per persoon., exclusief fooi. Vanaf het kerkje is het nog zeker 1,5 kilometer, over een pad dat in of net na het regenseizoen moeilijk begaanbaar is. Het pad naar de watervallen is dan een groot blubberpad, met diepe sporen van auto’s die eroverheen moeten. Daar kun je sowieso niet goed overheen lopen. Als je eenmaal bij de watervallen bent, moet je nog een steile trap van ca. 500 treden af. En daarna ook weer op. Het laatste stuk moet je over rotsen klauteren en is het pad zeker niet gemakkelijk. Oftewel: absoluut niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. En zo gemakkelijk als het hierboven wordt voorgesteld, is het zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *