Mini-roadtrip: 3 dagen Bohol

Mini-roadtrip: 3 dagen Bohol

Routekaart

Bohol is gemaakt voor een roadtrip met eigen vervoer. Je bent dan niet beperkt tot de bekende – en vrij drukke – bezienswaardigheden, maar kunt ook de minder bekende hoogtepunten van het eiland bezoeken. Juist die wat meer afgelegen watervallen en rijstterrassen geven de beste indruk van het heerlijk ongedwongen Bohol.

Dag 0: Avondvlucht Manilla – Bohol

De geplande namiddagvlucht met Air Asia naar Bohol wordt geheel in lijn der verwachting een avondvlucht. De bijna twee uur extra wachttijd voelt oneindig. Er is namelijk geen afleiding in NAIA terminal 4 voor binnenlandse vluchten. De stoelen staan in slagorde opgesteld met het gezicht naar de gates en langs de randen van de hal zijn alleen wat eetkioskjes.

Eenmaal geland op Bohol is het nog maar een paar minuten met de taxi naar Ecostay Panglao Resort Hotel.

Ecostay Panglao Resort Hotel

Dag 1: Panglao – Anda

Na het papierwerk en een foto van mij naast de huurauto voor op de social media van Saferide kan ik op pad. De kustroute langs het zuiden van Bohol lonkt. Na een uurtje sla ik af om een paar kilometer de binnenlanden in te rijden, naar de betoverende Pahangog Falls. Onderweg terug naar de kust kan ik het niet nalaten om even te stoppen bij de basisschool.

basisschool in Cambayaon, Bohol

In Jagna haal ik broodjes bij een bakkertje en drinken bij de supermarkt en zoek dan langs de route een mooie plek voor deze lunch. Dat wordt een strand vol kleurrijke Filipijnse vissersboten.

kleurrijke Filipijnse vissersboten op Madua Beach, Bohol

Na de lunchstop is het niet ver meer naar de Anda Poseidon’s Beach Resort. In de namiddag is het daar heerlijk relaxen aan de zee, in de wetenschap dat het in Nederland een druilerige winter is.

Dag 2: Anda – Loboc

Via een ommetje langs de oostkust van Anda rij ik naar Cadapdapan, voor een wandeling dwars door de fotogenieke rijstterrassen. Een hachelijke rit over een blubberige bosweg brengt me weer terug in de bewoonde wereld. Over comfortabel asfalt rij ik door naar het populaire uitzichtpunt op de Chocolate Hills. Daarna toer ik nog een beetje willekeurig tussen de Chocolate Hills om vervolgens de Nuts Huts aan de rivier Loboc op te zoeken.

Dag 3: Loboc – Panglao

Om de grootste drukte voor te zijn ga ik als eerste naar het Philippine Tarsier Sanctuary, om daar de kleine tarsier aapjes te zien waar Bohol bekend om staat. Daarvandaan pak ik een route zomaar ergens binnendoor langs de Loboc rivier naar Sagbayan, om daar nog meer Chocolate Hills te zien. Als ik in Sagbayan stop voor lunchinkopen neem ik ook wat tijd om het levendige straatbeeld te fotograferen.

straatbeeld in Sagbayan, Bohol
straatbeeld in Sagbayan, Bohol

Er is nog tijd voor een bezoekje aan de Camugao Falls. In vergelijking met de spectaculaire Pahangog Falls vallen die wat tegen, al speelt de grijze lucht daarbij ook een rol. Wanneer ik terug wandel begint het te regenen en scheur ik een bananenblad af om te gebruiken als paraplu.

Camugao Falls, Bohol

Na het inleveren van de huurauto rijdt de jongen van Saferide me met diezelfde kleine Toyota Wigo naar de luchthaven. Het zijn de enige drie kilometer dubbelbaans weg van Bohol en daar gaat het autootje met gemak boven de honderd kilometer per uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *