Cadapdapan rijstterrassen

Cadapdapan rijstterrassen

Wandelen door de rijstvelden

De over de hellingen kronkelende rijstterrassen met hier en daar een hoge palmboom zijn misschien wel de mooiste van Bohol. Je kunt ze bewonderen vanaf Eleuterio’s Resort, een uitzichtpunt met restaurant (of andersom). Dat heb ik niet gedaan. Je kunt namelijk ook een wandeling maken dwars door de rijstvelden en een heuvel beklimmen voor het fraaie uitzicht. Dat is meer mijn ding.

rijstvelden van Cadapdapan met de uitzichtheuvel

Als ik vlakbij de rijstvelden ben, staat er langs de weg een klein loket waar voor 20 peso toegangskaartjes worden verkocht. De kaartverkoopster legt me uit hoe ik naar Eleuterio’s en de watervallen in de buurt kan rijden. Ze kijkt verrast als ik vraag of ik hier ook een wandeling kan maken en wijst me dan lachend waar ik de rijstvelden in kan lopen naar een verderop gelegen heuvel met uitzicht. Ik parkeer de auto in de berm naast het loket en koop een blikje koude cola bij een winkeltje er tegenover. De vrouw in het winkeltje is net kleine bananen in de schil aan het bakken en geeft me er eentje mee. Nee, nee, ik hoef niet voor de banaan te betalen.

Er is geen echt pad en ook niets aangegeven, maar toch wijst het zich redelijk vanzelf. Vanaf de weg zie je achter de rijstvelden een typisch Bohol-heuveltje liggen, vooral met gras begroeid en bijna perfect rond. De top van die heuvel is het uitzichtpunt waar je naar toe loopt. Voor een rijtje huizen langs loop je de rijstvelden in, over de randen van smalle betonnen kanaaltjes en over soms wat blubberige dijkjes tussen de rijstplateaus. In feite loop je de dagelijkse route van mensen die middenin de rijstvelden wonen of er werken.

waterbuffel kijkt uit over de rijstterrassen van Cadapdapan
uitzicht op de rijstterrassen van Cadapdapan

Aanrijroute

Wie op Bohol naar de Cadapdapan rijstterrassen wil, moet niet terugdeinzen voor rotsachtige onverharde wegen. Er zijn drie toegangswegen, twee vanuit het oosten en één vanuit het westen. Alle drie zijn ze uitzondering op de regel dat wegen op Bohol zo goed zijn. Het is een veeg teken dat alle wegen in een straal van 3 kilometerrond Cadapdapan ontbreken op Google Streetview.

onderweg naar de rijstterrassen van Cadapdapan

Via de zuidelijke route vanuit het oosten ben ik naar de Cadapdapan rijstterrassen gereden. Ondanks de soms rotsachtige weg en steile klimmetjes vond ik die route goed te doen. Langs de weg liggen rijstvelden die zeker zo prachtig zijn als die van Cadapdapan. Er wordt hard gewerkt op de rijstvelden, gewoon met de hand of met een eenvoudige ploeg achter een waterbuffel. Authentieker dan dit wordt het platteland van Bohol niet.

rijstterrassen op de route naar Cadapdapan
waterbuffel met ploeg in de rijstvelden

Via de westelijke route ben ik het gebied uit gereden. Ik krijg nog schrik als ik aan die rit terugdenk. De eerste paar kilometer vanuit Cadapdapan is een blubberig bospad. Om niet vast te komen zitten heb ik de dappere Toyota Wigo een aantal keer vol gas door de ergste poelen gejaagd. Eén keer begon de auto daarbij opzij weg te glijden, maar gelukkig kregen de wielen net op tijd weer grip. Al met al dus geen aanrader voor de auto, deze weg.

Meer in de omgeving

Op de pagina mini-roadtrip: 3 dagen Bohol staat een overzicht met alle bezienswaardigheden en tips voor Bohol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *