Bohol met de auto

Bohol met de auto

Waarom de auto?

Bohol is een ideaal eiland voor een roadtrip met de auto. De wegen zijn over het algemeen goed en het verkeer is overzichtelijk. Toch is het ongebruikelijk om een auto te huren en zelf te rijden. Het gangbare transport op vier wielen is het huren van een auto of busje met chauffeur. Je kunt in dat geval ook zelf kiezen waar je naar toe gaat en waar je stopt, maar het geeft niet het ultieme gevoel van vrijheid van zelf rijden.

de weg naar Cadapdapan

En de motorfiets dan?

De motorfiets is hét vervoermiddel op de Filipijnen. Je kunt overal eenvoudig eentje huren en een motorfiets biedt ook alle vrijheid. Toch zijn er voor mij veel redenen om die motorfiets te laten staan.

  • Het is voor veel mensen niet legaal. Ik noem het opzettelijk motorfiets en geen brommer of scooter, omdat ze meer dan 100 cc hebben. Daar mag je alleen op rijden met een motorrijbewijs en dat heb ik niet.
  • Zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd.
  • Het lijkt zo heerlijk, met de wind om je hoofd op de motorfiets. Maar bij 30 graden schijnt die zon wel ongenadig op je lijf en die tropische plensbui waait ook om je hoofd. Wat is een auto met dak en airco dan een genot.
  • Bedenk ook hoe je op een motorfiets je bagage meeneemt. Mijn kleine rolkoffer die zo prettig als handbagage mee kan op de binnenlandse vlucht naar Bohol, is op de motorfiets ineens een obstakel. Een backpackers-rugzak gaat al beter mee, maar de hele dag met dat gewicht op de rug op een motorfiets is ook geen pretje.
  • De doorslaggevende afweging is dat ik geen held ben op de motorfiets. Dat is al zo op een brommer of scooter in het vlakke Nederland, laat staan op een motorfiets met twee keer zoveel vermogen en af en toe een onverharde steile helling. Brrr!
straatbeeld in Sagbayan, Bohol

Een auto huren

Op Bohol zijn alleen kleinschalige lokale autoverhuurders. Die vind je niet via de bekende websites voor autohuur. Door te googelen op ‘Bohol self drive’ en de websites van enkele verhuurders te vergelijken, ben ik uitgekomen bij Saferide. De duidelijke voorwaarden op hun website en het feit dat ze ook vestigingen hebben op twee grotere buureilanden gaf wel vertrouwen. Na vlotte en vrolijke e-mails – met steevast de aanhef ‘Good Day !’ – en de aanbetaling via PayPal is de huurauto gereserveerd.

Saferide kantoor op Bohol

Verzekering van de huurauto

Dit is wel een dingetje. Alle autoverhuurders op de Filipijnen – ook de grote internationale – hanteren dezelfde maximumbedragen voor wettelijke aansprakelijkheid: 100.000 peso voor letselschade en 100.000 peso voor schade aan eigendommen. Omgerekend zijn dat bedragen van nog geen 2000 euro. Vergelijk dat met de 5 miljoen euro die de EU als minimum stelt voor de WA dekking en je begrijpt dat je onderverzekerd rondrijdt.

De enige manier om met een fatsoenlijke WA dekking een auto te rijden op de Filipijnen, is door via een broker te huren die dit in hun all-in pakket aanbieden. Sunny Cars biedt dit bijvoorbeeld aan in Manilla, maar werkt niet samen met autoverhuurders op Bohol. Verder speurwerk en navraag bij de ANWB naar losse aanbieders van aanvullende WA dekking levert niets op. Er zit dus niets anders op dan het risico te accepteren als je een auto wilt huren op Bohol. En voorzichtig te rijden.

Schade aan de huurauto zelf is wel prima gedekt. Er is alleen een eigen risico (participation fee genoemd) van 0,5 tot 1% van de nieuwwaarde van de auto. Voor mijn kleine Toyota Wigo is dat ongeveer 100 euro.

Voor het afkopen van eigen risico zijn dan wel weer losse verzekeringen af te sluiten. Voor die 100 euro is dat niet de moeite, maar wel interessant is de ruimere dekking. Zo wordt schade door gebruik off-road vrijwel nooit gedekt bij autohuur, maar wel tot zeker maximum bij de aanvullende verzekering. Daarom heb ik toch een verzekering voor afkoop eigen risico afgesloten bij huurautopolis.nl. Voor de drie dagen op Bohol zijn de kosten te overzien, voor een periode van twee of drie weken zou ik zo’n verzekering waarschijnlijk toch achterwege laten.

De weg vinden

Een navigatiesysteem is essentieel voor een roadtrip met de auto over Bohol. Ik zou niet weten hoe je anders de watervallen, de rijstterrassen of die onverharde afslag naar je overnachtingsadres kunt vinden. Zelf heb ik Google Maps gebruikt op mijn telefoon, met de kaart van Bohol offline gedownload.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *